Museum Hilversum toont deel collectie uit voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep

Tijdens de Top 2000 toont Museum Hilversum een keuze uit de enorme muziekcollectie van de voormalige Muziekbibliotheek van de Omroep. Deze omvat onder meer unieke bladmuziek van herkenningsmelodieën van radio- en tv-programma’s, songfestivalliedjes en klassieke composities uit ’t Gooi. ‘We exposeren ook een selectie van hits uit de Top 2000. Deze kun je zelf komen spelen op een piano’, vertelt Stef van Breugel, directeur van Museum Hilversum. ‘De tijdelijke expo wordt geopend met een lezing over de geschiedenis van populaire muziek.’

‘In en rond Hilversum heerste een vruchtbaar klimaat voor componisten en arrangeurs’, aldus Jan Jaap Kassies, beheerder van de omroepmuziekcollectie. In de projectexpo zijn originele manuscripten te zien van bekende toondichters, zoals Hilversummers Oscar van Hemel en Kees Andriessen, maar ook van Nederlandse populaire liedjes van bijvoorbeeld Harry Bannink, Joop Stokkermans, Jack Bulterman en Ruud Bos.

Bijzonder zijn ook de oorspronkelijke versie van de klassieker Ketelbinkie, de bladmuziek van de televisieserie Floris en de bladmuziekuitgaven met omslagen van de Bussumse striptekenaar Carol Voges. De tentoonstelling omvat ruim 200 werken.

Wat is popmuziek en welke invloeden zijn er door de jaren heen geweest? ‘Als de benaming popmuziek niets anders is dan een afkorting van populaire muziek, maakten de klassieke componisten eigenlijk de popmuziek van hun tijd,’ zegt voormalig diskjockey, muziekjournalist en platenproducer Cees van Zijtveld. ‘Bach was een van de eerste componisten uit die categorie die buiten hof- of kerkinvloeden ‘populaire’ muziek componeerde. Maar is popmuziek wel die afkorting?’ Op zondag 27 december om 14 uur probeert hij antwoorden te vinden tijdens een reis door de geschiedenis van de muziek.

Aanmelden via info@museumhilversum.nl, toegang is gratis.

 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*