Musea tonen interesse in Veronicaschip de Norderney

Na het faillissement van de nachtclub krijgt het iconische zendschip de Norderney momenteel slechts een tijdelijke bestemming als restaurant. Nu er grote zorgen zijn geuit rondom de toekomst van het schip hebben Rockart en Museum Hoorn (Museum van de 20ste Eeuw) te kennen gegeven interesse te hebben om het schip in hun collectie op te nemen. 

Naar aanleiding van de ‘noodkreet’ van René van den Abeelen op MediaPages, Spreekbuis en de HMC-dagbladen heeft directeur Hans Stuijfbergen een reactie op de Facebook pagina van het Museum van de 20e Eeuw geplaatst: “Wat ons betreft komt het Veronica-schip naast ons museum te liggen. Aan het Oostereiland in Hoorn. Met een permanente zeezender expositie”.

Ook Jaap Schut (RockArt Museum) laat aan Spreekbuis weten al langere tijd de wens te hebben om de Norderney onderdeel te willen maken van zijn popmuseum. RockArt heeft al veel historisch materiaal van het oude Veronica in bezit en nadat het 192 Museum op 31 augustus haar deuren zal sluiten, zal ook een groot deel van deze collectie hierheen gaan. Ondanks dat het schip niet officieel te koop staat, verwacht hij dat het schip voor een goede prijs wel over te nemen is. De hoge kosten gaan volgens hem vooral zitten in het deels in oorspronkelijke staat terugbrengen van het zendschip, waardoor het nostalgische zeezendergevoel weer kan terugkeren. Verder moet er een gemeente zijn, die dit legendarische schip als publiekstrekken durft te omarmen. De Nordeney is volgens Schut lastig commercieel rendabel te krijgen en moet het echt gezien worden als Nederlands cultureel erfgoed met hoge publieke waarde. Vooral een goede locatie vinden is volgens hem nog knap lastig. ‘De Haagse wethouder Richard de Mos heeft eerder aangegeven dat er geen ruimte voor het schip is in de haven van Scheveningen’, aldus Schut. 


Diverse vakprofessionals, waaronder Bart van Leeuwen en Jeroen van Kooten (zoon van), zien de vijver van Instituut voor Beeld en Geluid Hilversum als perfecte locatie voor het Veronicaschip.

UPDATE

De Beeld en Geluid-woordvoerder heeft nu ook gereageerd: ‘Wij zijn niet benaderd voor zover ik weet. Dat schip in onze vijver is natuurlijk hilarisch. Vrees alleen dat het niet gaat passen.’

14 Comments

  • Bij Beeld & Geluid is een optie.
   Wat zegt die Richard de Mos nu weer? Geen ruimte in de haven van Scheveningen? Het daar zo vol dat er echt geen enkel plekje meer is? Dan misschien ergens op de Boulevard vlakbij de Pier?

 1. Dat zal geweldig zijn. Het is niets mooier dan dat schip word gebruikt waarvoor het dient. Ik zal Jaap Schut dan ook zeer lof toe spreken, hij heeft veel voor iedereen over. Ik zal ook zeer zeker meer willen betalen voor entree bij zijn museum. En zeker geen broodje of snack op dat cultureel erfgoed

  • Natuurlijk in de vijver voor Beeld & Geluid en de voormalige Fonotheek en “Hilversum 3” Studio. Ver/herbouwen met ‘oude studio’. En moderne studio voor Radio 5 uitzendingen.

 2. Ik denk dat het financieel niet haalbaar is om de Norderney naar Hilversum te transporteren
  Het schip is 50 mtr lang !

 3. Het schip hoort in ieder geval, tot het Nederlands erfgoed.
  De plaats waar het nu ligt daar hoort het sowieso niet, wel in Scheveningen anders in Rotterdam.
  Kijk ook naar het Rem Eiland, wat helemaal ligt te verpieteren.
  Zoiets stop je niet ergens achteraf weg, dat hoort een trekpleister te zijn.

 4. De sloopwaarde (staal) kan toch niet meer dan enkele 10.000 Euri zijn. Er zit geen motor in en van binnen weinig van waarde.
  Misschien met crowfunding op te brengen.
  Een museumschip in Scheveningen of Hoorn zou natuurlijk geweldig zijn, met een permanent radioprogramma van boord voor de “doelgroep” en de bijbehorende promotie voor de musea zou het wellicht financieel haalbaar zijn.

  Past ie wel in de vijver bij B&G?

 5. Het gemeentebestuur van Den Haag, dat ooit Popstad nr. 1 van NL was, zou zich hard moeten maken om Jaap Schut met zijn RockArt museum een locatie aan te bieden. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in het ontwikkelingsgebied ‘De Binckhorst’, waar dan eventueel het oude Veronicaschip een ligplaats bij het museum zou moeten krijgen. De Jupiterkade daar is bijv. een mooie locatie. Het RockArt museum heeft voldoende spullen in haar collectie om het schip weer in de oude staat in te richten en de naam van het museum kan het ‘Nationaal Popmuseum’ gaan heten. Kan zeker een grote publiekstrekker voor Den Haag worden als hier goede publiciteit aan wordt gegeven.

 6. Dit is gewoon een erfgoed van de Nederlandse radio want zonder dit schip met al die pioniers ,was het misschien hélemaal anders verlopen in radioland.

 7. Heel goed plan, maar dan ook een (low) power AM zender erbij, met de stream van Veronica 192, dan is het helemaal echt! Hoeft niet heel veel te kosten.

 8. Het Veronicaschip in de vijver voor het Instituut Beeld & Geluid? Een dood paard van Troje in publiek omroepland! Natuurlijk bewaar ik aan deze zenderpiraat veel goede, maar soms ook wel verdrietige herinneringen. Toen ik 10 tot 14 jaar oud was, haalde ik altijd zo snel mogelijk bij de lokale platenboer een gratis gedrukt exemplaar van de Top 40. Ik bekeek en bestudeerde die dan zo intensief, dat ik hem gedurende de volgende week geheel uit mijn hoofd kon oplepelen. Ik maakte 5 jaar parallel daaraan mijn eigen “Paulus Favorieten Top Tien”, waar ik tevens keurig statistieken van bijhield. Ik draaide dan op de avond van Oud Jaar, voor zover ik die plaatjes had gekocht of kon lenen, mijn persoonlijke jaar top 40. Ik speelde dan radiootje. Het valt me tegen van die populistische Richard de Mos, dat hij geen plaats ziet voor het Veronicaschip in de haven van Scheveningen. Waarom wil hij dat niet?

1 Trackback / Pingback

 1. Lex Harding wil Norderney laten zinken - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*