Mister Veronica (boekrecensie)

Veel mensen en organisaties hebben het medialandschap in Nederland de afgelopen decennia gevormd, maar weinig hebben zoveel invloed gehad als Rob Out en Veronica. Het is dan ook meer dan terecht dat tv-regisseur en -chroniqueur Bert van der Veer een biografie aan Mister Veronica heeft gewijd.

Van der Veer heeft daarvoor een vorm gekozen die misschien niet altijd even makkelijk te volgen is, maar wel naadloos bij zijn onderwerp aansluit: het boek is opgebouwd uit kleine fragmentjes, een “zapstijl”, zoals het op de achterflap heet. Bij elkaar levert het een portret op dat boven het niveau van de anekdote uitstijgt. Talloze mensen die Out van nabij hebben gekend komen aan het woord om de vele aspecten van zijn werk en privéleven te belichten. Onder hen zijn zo ongeveer alle radio-iconen uit de roemruchte zeezendertijd: Willem van Kooten, Lex Harding, Ruud Hendriks, Jan van Veen, Erik de Zwart, Will Luikinga, Ad Bouman en noem maar op.

En Out zelf uiteraard, een complexe al- en werkaholicus, een dictator en familieman, die aan de lopende band vreemd ging, royaal en loyaal kon zijn, de ene na de andere medewerker ontsloeg, voortdurend veel te hard reed en uit de bocht vloog en vooral heel veel zoop. Godnogantoe, de vodka druipt bijna het boek uit, net als verhalen over zijn seksuele uitspattingen, briljante invallen, amateurisme, ruzies en verzoeningen. Een man van extremen, die niet bang was, soms enorme brokken maakte maar ook indrukwekkende successen behaalde. En die “Veronica c’est moi” zei, zonder valse schaamte en niet eens zonder (veel) overdrijving, want hoewel hij natuurlijk niet letterlijk in z’n eentje de omroep was, was het stempel dat hij erop drukte zo groot dat het niet zo gek veel scheelde.

“Hij paste voortreffelijk in de tijdgeest van zijn succesvolste jaren”

Hoogmoed komt voor de val, mag ieder die zijn hoofd niet boven het maaiveld uitsteekt graag denken. Het overkwam Out. Nadat hij in een moeilijke periode de “piraat” het gevestigde omroepbestel in had geloodst en groot had gemaakt, nieuwe commerciële avonturen had geïnitieerd en nieuwe paden had gebaand, viel voor Mister Veronica het doek. En, als we de getuigenissen in het boek van Van der Veer mogen geloven (en waarom niet), was de lol er voor Out eigenlijk al wat langer af. Hij paste voortreffelijk in de tijdgeest van zijn succesvolste jaren, maar niet meer in de periode die daarop volgde. Rob Out als omroepbaas in de huidige tijd van transparantie, verantwoording en #MeToo zou eerlijk gezegd moeilijk denkbaar zijn.

Een eenduidige balans opmaken van werk en leven, een rode draad vinden in die waas van drank, vrouwen en geniale grepen, is niet goed mogelijk. Misschien komt dat doordat het allemaal nog te kort geleden is om het goed in perspectief te kunnen zien, misschien doordat bij Out werk en privé zodanig chaotisch door elkaar liepen dat de kluwen nauwelijks te ontwarren is. Maar zonder twijfel heeft hij een historische impact gehad op radio en televisie in Nederland. In Mister Veronica zegt Lex Harding: “Soms presenteerde hij zijn programma zo dronken, dat hij tijdens de uitzending van zijn stoel donderde. […] Dat was toen nog lachen, maar later joeg hij iedereen tegen zich in het harnas en heeft hij veel naar de kloten geholpen. Ik ben ervan overtuigd dat Veronica nu de plek van RTL had bezet als Rob geen spaken in het wiel had gestoken. Maar in zijn goeie tijd was de energie die hij aan de dag legde in het maken van radioprogramma’s en het op koers houden van Veronica ongekend. Ik heb veel aan hem te danken.”

Amen.

Bert van der Veer, Mister Veronica, Tens Media, ISBN 978 90 828738 3 2, € 19,95. (Ook al ebook verkrijgbaar)

2 Comments

  1. Als je privaat leven en beroepsmatig functioneren zo verstrengelt met elkaar, ben je ergens toch niet zo professioneel bezig. Overigens gaan creativiteit en impulsiviteit vaak samen. Ik vind het wel tragisch dat hij tamelijk verzuurd en verbitterd en te vroeg is gestorven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*