Minister Uslu wil Beeld & Geluid-archief rechtenvrij beschikbaar stellen

Staatssecretaris Uslu van Cultuur en Media heeft vandaag haar plannen voor de media bekendgemaakt. Zij geeft onder andere aan dat zij het audiovisueel-archief van Beeld en Geluid voor het Nederlandse gebied beschikbaar wil maken.

Uslu: ‘Ik span mij in om het archiefmateriaal van Beeld & Geluid af te kopen en zoveel mogelijk rechtenvrij beschikbaar te stellen. Hierdoor kan Beeld & Geluid nog beter bijdragen aan het “Geheugen van Nederland”, dat beelden en verhalen uit digitale collecties van verschillende erfgoedinstellingen samenbrengt en aan het publiek presenteert.’

7 Comments

 1. Nou, dat is de eerste actie van haar waarbij ze punten scoort. Eindelijk een weg voor een Netflix-achtige omgeving waar een ieder gewoon alles kan terug kijken en luisteren.

 2. Ik kan bijna niet wachten. Ooit heb ik een stukje video opgevraagd voor mijn site. Uiteindelijk maar niet gedaan omdat het veel te duur. Zodat ik ook niet verder ben gaan zoeken in het archief. Nu kan ik niet wachten om het archief weer tot op de bodem te gaan doorzoeken.

 3. Het ligt niet aan B&G maar aan de rechthebbende en dat zijn andere partijen dan B&G.
  B&G fungeert slechts als “opslag” maar dat willen de meeste mensen maar niet snappen………………….

  • @Juul Er is iets wat jij maar niet wilt snappen. Die mensen hebben misschien wel de rechten maar eigenlijk hebben ze niet de rechten. Het zit al jaren heel krom en niet goed in elkaar.

   De producties zijn namelijk niet met eigen gelden gemaakt maar, met gemeenschapsgeld en dus is het van iedereen en moet iedereen daar dus bij kunnen. Al dan niet via beeld & Geluid.

   Hoe hij het zegt zo zit het tot nu toe nog altijd in elkaar maar, het wil niet zeggen dat omdat iets altijd al zo is het juiste is. Je hebt gewoon geen gelijk Juul!

   Goed dat de politiek (jammer dat die zich er mee moet bemoeien) hier nu eindelijk iets aan gaat doen.

   En Juul houd toch op met dagelijks hier je mening op te dringen en te roepen dat vroeger in de jaren 60 alles beter was. En plaatje maar weer weten we nu ook wel. Niet eens je eigen uitspraak en 60 jaar later nog steeds gebruiken. Je was maar iets heel kleins in het geheel en bent links en rechts al heel lang ingehaald door nieuwe mensen.

   Ga lekker wandelen, in de tuin werken en puzzeltje maken en stop gewoon met nog over radio en tv willen mee praten. Zit helemaal niemand op te wachten hier.

 4. Ik vind het soms irritant dat ik sommige buitenlandse programma’s niet kan streamen vanwege de rechtenkwestie. Vind dat deze regel gewijzigd moet worden.

  • Dat is dan wel weer logisch en is eigenlijk niet echt een regel voor zoals dat (niet zoals het hoort te zijn) wel bij de Nederlandse programma’s is.

   Buitenlandse series kunnen prima online gestreamd teruggekeken worden als de omroepen/zenders meer betalen om dit te mogen doen. Vaak doen ze dit niet of alleen bij hele oude series. Maar als je het aanbod van de streamingdiensten uit het buitenland bekijkt vind je vaak al wel wat je zoekt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*