Merel Wielaert: ‘Ik neem de nacht heel serieus’


Voor De Nachtwacht Award 2022 interviewen we diverse makers van nachtprogramma’s. DitmaalMerel Wielaert (BNNVARA).

• Je wordt door NPO Radio 1 geïntroduceerdals jong talent, maar toch ben je al wat langer actief in de omroepwereld. Wat heb je hiervoor allemaal gedaan?
Ik ben in de oertijd begonnen bij BNN University, maar daarna ook Hilversum weer uitgerold. Ik was jong en zoekende, had nog andere dingen te doen, was ietwat onzeker. Het bleef echter altijd lonken en zo heb ik her en der toch altijd geprobeerd weer een ingang te vinden. Ik deed mee aan talenten zoektochten als ze voorbij zag komen… Ik wilde het zelf doen, niet meeliften op bijvoorbeeld mijn familie. Na wat horeca en kantoor werk ben ik mee gaan doen aan de NPO ZOMER campus, ben bij Omroep MAX aan de slag gegaan, deed wat freelance klusjes bij NH en de Nachtzuster. Totdat er een prachtkans kwam bij FunX als producer. Zo is de bal echt weer gaan rollen. 

• Jouw achternaam is ook niet onbekend voor veel omroepprofessionals. Je vader Jeroen Wielaert werkte voor Veronica, NOS, VPRO, NPS en RVU en je oom Marc Wielaert werkt voor NPO Radio 4. Wist je al vroeg dat de mediawereld ook jouw werkomgeving zou worden?
Als kind maakte ik thuis op de opname apparatuur van mn vader ‘Radio grapjesland’ en als ik mezelf visualiseerde in de toekomst, kwam daar verdacht vaak een microfoon bij kijken. Dus ja, ik denk dat ik het altijd al wilde en wist.

• Je bent werkzaam voor BNNVARA. Wat maakt deze omroepvereniging uitermate geschikt voor jou?
BNNVARA staat voor een progressief geluid, niet bang om de macht te bevragen en taboes te doorbreken met een sociale, maatschappelijke insteek. Daar kan ik me uitermate goed in vinden..

• Je programma ‘De Nacht van..’ is elke dinsdag te beluisteren op NPO Radio 1. Hoe bereid je je voor op een nacht van 2 tot 5? 
Ik heb een fantastisch team die het mooi met mij en elkaar voorbereiden. We bespreken de onderwerpen ruim van te voren en gaan dan aan de bak. Zelf draag ik dingen aan die mij prikkelen en dat komt goed overeen met wat we als team willen. En verder, inlezen/kijken, terugluisteren waar ik het beter kan doen…  koffie, veeeeeel koffie.

• FunX wordt regelmatig als opstapje gezien naar de landelijke radio. Bekijk jij nachtradio ook zo? 
Volgens mij is het geen geheim dat de nacht binnen omroepland ook zo gezien wordt. Wat opzich logisch is, want minder luisteraars en natuurlijk moet er nou eenmaal ergens op zender ruimte zijn voor “groeipijnen”. Maar ik zeg je eerlijk  ik neem de nacht heel serieus, want je maakt het wel degelijk ook voor serieus publiek. Daarnaast is het echt een bepaalde tak van sport om de nachtsfeer te snappen en te creëren. Ik doe er niet luchtig over, maar besef me heel goed dat je geen primetime dingen zit te doen.

• Wat is de magie van de nacht?
 De sfeer, de mensen, het pand, de luisteraar, het mag in de nacht schuren en avontuurlijk zijn…maar juist ook heel kwetsbaar en intiem… het is echt een andere “bubbel”.


1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*