Meerderheid 2e Kamer eist openheid over salarissen publieke omroep

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft zojuist een motie aangenomen waarin het kabinet wordt opgeroepen om de salarissen van de bekendste gezichten bij de publieke omroep openbaar te maken, samen met de kosten van hun programma’s. De motie, ingediend door de VVD en BBB, roept op tot meer transparantie binnen de publieke omroepsector. Dat meldt RTL Nieuws.

VVD en BBB hebben hun onvrede geuit over het gebrek aan transparantie met betrekking tot de salarissen van de top-presentatoren bij de publieke omroep. Ze willen ook inzicht krijgen in eventuele constructies die worden gebruikt om deze salarissen te verhogen.n.

Het voorstel roept op tot de oprichting van een “transparantieregister”, waarin de omroepen de kosten van elk televisie- en radioprogramma dat met publieke middelen wordt gefinancierd, moeten vermelden. Dit zou ook de kosten van externe producenten moeten omvatten.

Lees ook:

Motie van de leden Martens-America en Keijzer over het instellen van een transparantieregister waarin omroepen de kosten van elk tv- en radioprogramma vermelden

7 Comments

 1. Niet alleen salarissen. Maar ook kijken naar nepotisme en cliëntelisme binnen de npo. Hoe worden projecten uitbesteed aan productiebedrijven. Wie van hen krijgt het meeste geld. Ben benieuwd naar de uitkomsten

  • Zullen we ook bloedgroep, favoriete dierentuindier en eventuele allergiën voor zuivelproducten opnemen in de publicatie?

 2. Ik weet zeker dat Jinek meer gaat krijgen. Waarschijnlijk pakt ze gewoon een topsalaris omdat ze voor de merknaam ‘Jinek’ geld zal krijgen, als productiemedewerker extra zal verdienen en misschien ook nog een dik pak krijgt voor ‘evajinek.nl’.

 3. Laat ze eerst FvD maar eens echt “aanpakken”……………………………..Ze zijn er nooit en pakken effe mooi meer dan 100K€ voor vrijwel nooit op komen dagen en nog allerlei bijverdiensten die ze stelselmatig niet opgeven…………………

  • FvD is gekozen door de kiezer. Als de kiezer FvD niet meer bevalt wordt er niet meer op die partij gestemd.
   Juul wilt niet dat de bezem door de npo wordt gehaald.

   Wiens brood men eet, diens woord men spreekt, geldt waarschijnlijk voor Juul (als (voormalig) npo medewerker

   • De FVD dient zich desalniettemin te houden aan de parlementaire regels. De straffen op het overtreden van deze democratisch bepaalde regels zijn erg mild, dus ze pakken de straf, ook om er vervolgens weer politiek garen te spinnen.

   • Dag Jan,

    En Jan, ik merk dat je niet geheel op de hoogte bent. De diverse omroepen hebben zendtijd op basis van leden, net als kiezers op FvD, en als die leden er niet meer zijn vervalt ook de zendtijd. Die Omroepen zijn “verzameld onder druk van de politiek in de NPO. Maar ja je even op de hoogte stellen voor je iets post komt hier wel meer voor.
    Toch was m’n mooiste tijd bij Veronica – zeezender. Daar kan de NPO niet aan tippen. Kunnen alle reaguurders hier niet zeggen want die waren nog (net) niet geboren. Maar ja, “iedere generatie z’n eigen Veronica toch. ? Dus ik heb min of meer aan de basis gestaan van al die commercielen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*