Mediawoordvoerders zetten verhouding met Hilversum nog meer op scherp

Vanmiddag vanaf 16.50 uur wordt in de Tweede Kamer plenair vergaderd over de nieuwe mediawet. Voorafgaand aan dit debat hebben mediawoordvoerders van een aantal politieke fracties al scherpe uitspraken richting Hilversum en media staatssecretaris Sander Dekker gedaan. 

Spreekbuis.nl zet ze op een rij:

  • D66 wil minder reclame bij de NPO, zowel bij de STER als Online. Mediawoordvoerder Kees verhoeven zegt op NU.nl: ‘De NPO zegt over zichzelf dat zij van iedereen en voor iedereen is’. ‘Dan moet je geen drempels opwerpen en de kijker lastig vallen met steeds meer en langere reclames.’
  • Het CDA wil zich inzetten om de sterke positie van regionale omroepen te behouden. ‘De regionale eigenheid en de sterke eigen positie van de regionale omroepen is van cruciaal belang voor zowel de controle functie op de regionale en lokale politiek, als voor de regionale journalistiek, cultuur en identiteit’, zegt CDA-woordvoerder Pieter Heerma.
  • PVV-mediawoordvoerder Martin Bosma wil dat de salarissen van talkshowgasten onder in beeld worden gezet, zo zegt hij in dagblad het AD.
  • Dagblad De Telegraaf meldt dat een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 wil dat de muziek op de publieke radiozenders veel gevarieerder moet. Deze politieke partijen willen dat er een volwaardige plek blijft voor soul- en jazz-muziek, nu Radio 6 binnenkort wordt opgeheven. Ook andere muziekgernes zouden volgens de Kamer veel meer aandacht moeten krijgen bij de NPO. VVD Kamerlid Arno Rutte zegt in de krant: ‘Waar kan je schlagers horen bij de NPO? Of Nederlandstalige muziek, heavy metal of country? Bijna nergens meer, zeker niet op prime time’.
  • PvdA en de ChristenUnie willen af van politieke benoemingen van bestuurders NPO. PvdA mediawoordvoerder Mohammed Mohandis en ChristenUnie mediawoordvoerder Gert-Jan Segers zeggen in dagblad De Telegraaf dat er bij een onafhankelijke publieke omroep geen politieke benoeming van de top past. 
  • CDA mediawoordvoerder Pieter Heerma wil bij de publieke omroep weer een focus op publieke waarden, zo zei hij donderdag 8 oktober bij WNL Goedemorgen Nederland
  • Een aantal politieke partijen wil dat de uitgaven van de publieke omroep transparanter worden. Op Nu Politiek zegt de VVD dit te willen weten op programmaniveau, PvdA en D66 willen meer transparantie op genreniveau.

Het plenaire debat in de Tweede Kamer is vanaf 16.50 uur hier te volgen.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*