“Mediawet versterkt pluriformiteit omroep”

De pluriformiteit van de publieke omroep wordt versterkt door de wijzigingen in de Mediawet. Die publieke omroep blijft zo ook onafhankelijk van overheid en commercie. Dat zegt staatssecretaris Dekker in antwoord op schriftelijke vragen van de mediawoordvoerders in de Tweede Kamer.

 

 

Komende donderdag debatteert de Kamer over de nieuwe mediawet. De oppositie vindt dat de macht van de NPO te groot wordt en dat die ten koste gaat van de rol van de omroepen. Dekker ziet geen aanleiding om publieke taken te laten uitvoeren door commerciële omroepen.

Redactiestatuut
VVD en D66 vroegen de staatssecretaris waarom het NOS journaal onafhankelijker zou zijn dan RTL Nieuws. Dekker wil geen oordeel geven en zegt dat beide redacties onafhankelijke journalistieke keuzes maken aan de hand van hun redactiestatuut. Hij schrijft het verder belangrijk te vinden dat de publieke omroep zelf nieuws aanbiedt.

“Omdat RTL een commerciële organisatie is kunnen aandeelhouders en directie besluiten dat nieuws geen onderdeel uitmaakt van het aanbod, waardoor RTL Nieuws zou verdwijnen”, aldus Dekker. Hij vindt het verder niet nodig om het minimumbudget voor programma’s van externe producenten te verhogen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*