Mediatrekpleister restaurant De Jonge Haan krijgt nieuwe naam

Het Hilversumse restaurant De Jonge Haan is al sinds jaar en dag de plek waar omroepmedewerkers elkaar ontmoeten. Het staat zelfs bekend als de bakermat van Het Gooische Matras. Toch kiest de nieuwe eigenaar ervoor om een naamsverandering door te voeren.

Na zestig jaar verdwijnt de naam van omroepcafé-restaurant de Jonge Haan in Hilversum. De horecazaak aan de ’s-Gravelandseweg gaat vanaf 1 juni verder als vestiging van horecaketen De Eendracht. Ook De Tafelberg in Blaricum wordt per die datum De Eendracht.

Op social media wordt met ongeloof gereageerd op het wijzigen van de namen met historische betekenis. ,,We gaan het echt doen. De Eendracht is een formule die staat als een huis”, zegt een woordvoerster. De Eendracht heeft al vestigingen in Weesp, Abcoude en Maarssen. En zo wordt de haan een leeuw, het logo van De Eendracht.

De twee befaamde Gooise zaken komen in handen van Het Horeca Kantoor, een jonge onderneming uit Amsterdam die behalve De Eendracht ook Bar Boon op het Mediapark in handen heeft. Het horecabedrijf heeft ook veel zaken in Amsterdam en de bekende strandtent Tijn in Zandvoort.

Met het verdwijnen van de namen van de twee Gooise etablisementen verdwijnt een hoop historie. De Jonge Haan met de AVRO en VPRO als buren werd al snel de stamkroeg van veel omroepmedewerkers. Veel deals over radio en tv-programma’s zijn aan een tafeltje in de Jonge Haan gesloten. Een wandeling op de hei op zondag sluiten veel Gooiers af met een kop koffie of een lunch bij de Tafelberg.

7 Comments

 1. Ik weet niet beter als geboren en getogen Hilversummer dat je “Gooische” als “Gooische” schrijft…………………..

  Maar ik ben tijdens m’n hele omroep periode maar 2x in de Jonge Haan geweest. Misschien is dat het wel.
  Weet nog wel dat de vlieger van het toenmailge NOS vliegtuig boven de Jonge Haan woonde………………………En da’s altijd goed gegaan.

 2. Ik denk dat de omroepmedewerkers elkaar nu op een terras in Amsterdam zien. Behalve wat facilitaire zaken is 035 passé voor de omroepbeleving. Welk live programma komt hier nog vandaan?

  • Uhu… Zo goed als alle radiozenders komen live uit Hilversum. (NPO 1,2,3,4,5, 538, Radio10, Veronica, Sky)
   TV de meeste programma’s van de NPO en NOS. RTL Nederland zit op het mediapark en zend vanaf daar het RTL nieuws uit. En ga zo maar door. Je kunt je beter afvragen wat er uit Amsterdam komt. Want dat is vele malen minder.

 3. Kom er al jaren, eigenlijk voor de sfeer, want na iedere verandering vond ik er minder van mijn gading. Toch jammer, het laatste stukje Hilversumse horeca-historie overgenomen door de zoveelste vreetketen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*