Media zwijgen 1 minuut #jesuischarlie

8 januari 2015

Media gaven om 11 uur massaal gehoor aan de oproep van de Internationale Federatie van Journalisten om een minuut stilte in acht te nemen om de slachtoffers van de aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo te gedenken.

 

De oproep was overgenomen door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). De radio-journaals op het hele uur op de publieke zenders werden een minuut uitgesteld en diverse omroepen legden hun redacties stil.

 

Tijdens de minuut stilte kwam op televisie een boodschap van de NPO in beeld: “De Nederlandse Publieke Omroep zwijgt een minuut. Wij zijn solidair met onze collega’s in Frankrijk en verdedigen de vrijheid van meningsuiting.” Op de radio werd dezelfde boodschap voorgelezen.

In diverse steden wordt vanavond om 18:00 u gedemonstreerd tegen de aanslag.

NOS geeft verklaring tonen schokkend beeld

Vanmorgen kwam de hoofdredactie van NOS Nieuws met een verklaring naar aanleiding van de vele reacties die de omroep kreeg over het tonen van de executie van de Franse agent. De hoofdredactie geeft inzicht in de afwegingen. 

“Principieel zien we het als onze taak om te brengen wat er in de wereld gebeurt, ook als dat schokkend is. Dat betekent niet dat we op elk detail willen en zullen inzoomen, maar ook niet dat we verbergen wat plaatsvindt.” – NOS

“Het is een aanslag die de samenleving schokt, wereldwijd reacties oproept en misschien wel tot nieuwe tegenstellingen leidt. De aanslag is groot en belangwekkend nieuws. Als nieuwsprogramma willen we daarom zo veel mogelijk feiten brengen over wat er is gebeurd zonder daarin te ver te gaan. 

“Deze gedachten leiden tot het besluit het stukje film eenmaal volledig te laten zien (met daarin ook de kille executie van de agent) en in de rest van de uitzending dat stukje weg te laten. Het is een compromis tussen alles laten zien en niets laten zien. Overigens heeft onze presentator zeer nadrukkelijk gewaarschuwd voor wat zou komen”, aldus de verklaring van de NOS.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*