‘Media-informateur’ Jan Slagter geeft advies aan formatie

‘Ik zou aan de formatietafel voorstellen dat de politiek eens vraagt wat het publiek wil’

Op dit moment wordt in Den Haag door VVD, CDA, D66 en GroenLinks druk geformeerd aan een nieuw kabinet. Welke rol speelt de toekomst van de media in deze onderhandelingen? Omroepplatform Spreekbuis.nl vroeg Jan Slagter, oprichter van Omroep Max, wat voor advies hij aan de formatietafel zou geven wanneer hij de rol van media-informateur op zich zou nemen.

Slagter: “Ik weet niet of ze mij aan tafel willen. Ik ben zeker geen grijze muis in Hilversum.” De Omroepbaas heeft een duidelijk advies aan politiek Den Haag: “Ik zou aan de formatietafel voorstellen dat de politiek eens vraagt wat het publiek wil. En dat ze zich niet laten informeren door zogenaamde mediadeskundigen en Jean-Pierre Geelen van De Volkskrant. Die meningen en columns ken ik nu wel.”

Volgens Slagter wil mediastaatssecretaris Sander Dekker bloed zien en wil hij dat al die (amusement)programma’s gaan verdwijnen. “Waarom? Aan het publiek wordt niet gevraagd: wat vinden jullie er eigenlijk van? Vinden jullie het erg als Boer zoekt Vrouw, Heel Holland Bakt of Wie is de Mol? verdwijnt?,” aldus Slagter.

Slagter zegt dat de politiek zich erg vergist wanneer ze dat niet zouden doen. “Als de mediastaatssecretaris en de Kamer het straks té bont gaan maken met plannen dan moeten wij als omroepen het publiek gaan inschakelen. Dan ga ik stemadviezen geven en zeggen: zij willen dat die programma’s moeten verdwijnen. Dan moeten we inderdaad Haagse namen en rugnummers roepen om te weten wie de vijand is.”

Jan Slagter zegt dat er altijd gedonder is met de politiek. “Dan willen ze dit, dan gaat er weer 100 miljoen vanaf en mag er opeens geen amusement worden uitgezonden.” Slagter noemt dit pesterij door de politiek. “Als omroepen moeten we elke keer bezig zijn dat we een hele belangrijke rol in de samenleving hebben.”

De Omroep Max-directeur heeft zich in het verleden ook kritisch geuit over de NPO, maar met Shula Rijxman als nieuwe voorzitter van de Publieke Omroep is hij zeer te spreken. Volgens hem staat zij haar mannetje in het debat rond het verdwijnen van amusement bij de Publieke Omroep. “Rijxman wil ook behoud van amusement. Zij doet het hartstikke goed en staat voor de omroepen en de NPO, als geheel. Ze verbindt ons. Ook Shula wil Den Haag laten zien dat we het met elkaar eens zijn en dat we het hartstikke goed doen op televisie. We zijn marktleider. We moeten nu constructief kijken hoe we de publieke omroep sterker kunnen maken.”

Morgen verschijnt het hele interview met Jan Slagter in dagblad De Gooi en Eemlander. (update: Nu al op GooienEemlander.nl)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*