MBO-leerlingen in het diepe op Scenecs Filmfestival

Het eerste Scenecs Filmfestival voor startende filmmakers in Hilversum biedt ook tweedejaars studenten van het MBO College Hilversum op het Mediapark de kans om zich aan een groot publiek te presenteren. Van 15 tot en met 22 april vindt in het instituut Beeld en Geluid, het Filmtheater, Studio 21 en de JT Bioscoop dit festival plaats.

Voorheen werd het in Amersfoort gehouden, maar organisator Arya Tariverdi is verhuisd naar Hilversum en heeft zijn geesteskindje meegenomen. In zijn nieuwe thuishaven, de oude City bioscoop aan de Herenstraat( sinds deze week ook het honk voor de lokale omroep RTi waarvan hij tevens voorzitter is ), was deze week de kickoff.

Mini-speelfilms
Honderd jonge cameramensen, juniorproducers en mediavormgevers in de dop krijgen de kans om in korte filmpjes hun kunnen te tonen. Het eindresultaat gaat tijdens de 10de editie van het internationale Scenecs Filmfestival in première. 26 mini-speelfilmpjes waar ze tot half maart aan kunnen werken.

Maar hoe groot is eigenlijk de kans dat de jonge enthousiastelingen ook daadwerkelijk aan de slag kunnen in de mediawereld? MBO-docent Frank Stokman is zeker niet pessimistisch. “Je krijgt steeds meer te maken met compacte kleine producten, waar behoefte aan is”.

“De ontwikkeling van lineaire televisie is op zijn retour, alles gaat nu on demand. Een nieuwe manier van content maken, zowel door grote als kleine mediabedrijven. De media-industrie wordt een zzp-industrie”.

Baangarantie
Het MBO College werkt nauw samen met het ook op het Mediapark gevestigde  bedrijf NEP (voorheen DutchView)dat de studenten een baangarantie kan geven. Wat ze nu leren op het Filmfestival is volgens Stokman alvast een simulatie van de beroepspraktijk.

“Ze hebben het gevoel dat ze het ergens voor doen. Voor elk foutje wordt je meteen genadeloos afgestraft. Ze hebben te maken met dezelfde druk, die je ook in het bedrijfsleven zult tegenkomen”.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*