MAX zet ‘De tanden in ondervoeding’

Crossmediaal concept tegen ouderenondervoeding
 

Goed eten is van levensbelang, maar helaas is slecht eten onder ouderen nog steeds een groot probleem. Ondervoeding wordt niet alleen te laat herkend, maar vaak ook te laat, of zelfs helemaal niet behandeld. Om deze maatschappelijke misstand aan te kaarten én aan te pakken lanceert MAX op 5 oktober het crossmediale concept De tanden in ondervoeding. 

Uit landelijke prevalentiecijfers blijkt dat in het ziekenhuis tot 25% van de patiënten ondervoed is. In verpleeghuizen eet tot 15% slecht, en in de thuiszorg is dat zelfs 30 tot 40%. Niet alleen zorgt ondervoeding tot verlies van spiermassa en een daling van de weerstand, uiteindelijk neemt zelfs de kwaliteit van leven af. MAX richt zich met De tanden in ondervoeding vooral op de ondervoeding bij thuiswonende ouderen en werkt hierbij aan bewustwording onder mantelverzorgers en de ouderen zelf. MAX wil bovendien dat men weer plezier krijgt in het sociale proces van eten. Óók voor ouderen moet de avondmaaltijd een moment zijn om naar uit te kijken.

De centrale rol binnen het project De tanden in ondervoeding is weggelegd voor MAXvandaag.nl. Op de site verschijnt een uitgebreid dossier over ondervoeding. Daarbij kan men hier terecht voor gezonde, voedzame én lekkere recepten. Ook worden er kant-en-klaarmaaltijden onder de loep genomen. Een smaakpanel, bestaande uit Janny van der Heijden (culinair journalist), Antoine Hermans (chef) en Sandra van Loenen (diëtist geriatrie ), proeft en beoordeelt een twintigtal kant-en-klaarmaaltijden. Dezelfde maaltijden worden in een laboratorium geanalyseerd op aanwezigheid van eiwit, zout, vezels en andere voedingsstoffen. MAX maakt de resultaten van het onderzoek op 12 oktober in Meldpunt! bekend. 

Naast Meldpunt!, wordt er op televisie in Hallo Nederland aandacht aan het onderwerp besteed. De publieke kick-off is op 5 oktober in Tijd voor MAX. Ook MAX Magazine zet zijn tanden in ondervoeding en op radio komt het onderwerp in Tijd voor MAX Radio aan bod. 

MAX: De tanden in ondervoeding
Vanaf 5 oktober 2016
www.maxvandaag.nl/ondervoeding

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*