Matthijs van Nieuwkerk: constante prestatiedruk leidde tot uitbarstingen van woede of frustratie

In een uitgebreid NRC-interview spreekt Matthijs van Nieuwkerk voor het eerst over de beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag die zijn carrière eind vorig jaar abrupt tot stilstand brachten. Het interview vindt plaats na een periode van zelfonderzoek en reflectie. Van Nieuwkerk erkent dat hij soms intimiderend en onredelijk was, vooral in de stressvolle uren voor de uitzending van zijn populaire tv-programma De Wereld Draait Door (DWDD). Hij spreekt over zijn schaamte en spijt, vooral na het lezen van een Volkskrant-artikel waarin meer dan vijftig oud-medewerkers spraken over een “angstcultuur” en “structureel grensoverschrijdend gedrag” achter de schermen.

Van Nieuwkerk vertelt dat hij zich niet bewust was van het hoge aantal burn-outs onder zijn medewerkers en dat hij zich vooral focuste op het maken van een kwalitatief hoogstaand programma. Hij wijst erop dat er nooit gesprekken zijn geweest met leidinggevenden over de cultuur bij DWDD, en dat hij dat nu als een gemis ziet.

De presentator zegt in het NRC-interview dat hij gesprekken heeft gevoerd met zowel oud-medewerkers die positieve ervaringen hadden als degenen die zich geknakt voelen door de cultuur van het programma. Hij heeft waar nodig zijn excuses aangeboden en probeert te begrijpen hoe het programma zo’n “achterkant” kon hebben.

Van Nieuwkerk spreekt ook over de druk om constant te presteren en hoe dit soms leidde tot zijn uitbarstingen van woede of frustratie. Hij erkent dat hij beter had moeten zorgen voor zijn medewerkers en dat er meer ruimte had moeten zijn voor dialoog en welzijn. Op de vraag of het succes van het programma de prijs van “geknapte medewerkers” waard was, antwoordt Van Nieuwkerk met een duidelijk ‘nee’. Hij worstelt met deze vraag en geeft toe dat de prijs te hoog was.

Lees het hele interview op NRC.nl

11 Comments

 1. Een dolk in de rug gestoken door je eigen mensen, kapot gemaakt door de deugers in het wereldje waar Matthijs zelf ook wel een beetje deuger/woke natuurlijk, zich in begeeft. Ik heb met hem te doen. Hopelijk komt hij snel terug op TV, dagelijks en met een DWDD format, desnoods bij Talpa.

   • Ja en nodig Derksen daarbij uit om het over blues/Americana en soul muziek te hebben, dan kan die man ook eens stoppen met het oreren over hoe de wereld in elkaar zit in dat zwaar overgewaardeerde talkshowtje van ze.

 2. Ga nou imigreren naar een land ver hier vandaan. Ik wil jou nooit meer zien op tv.
  Jij bent een bully en iemand die over lijken gaat.

 3. Ik vind dat Dieuwke Wynia wel erg makkelijk overal mee wegkomt. Haar rol en die van Frans Klein is eigenlijk nog veel kwalijker dan die van Matthijs van Nieuwkerk.

 4. Koning Klein is natuurlijk het kwalijke genie-tje, de Koning van het Naar Boven Likken en naar beneden zo hard mogelijk trappen…Juffr. Wynia is natuurlijk van het zelfde laken ’n pak,,,,,slijmen en bruine armen halen, tot boven aan de oksel, is hen beiden niet vreemd…En Matthijs blijft de Kroonprins van het Medium,,die gestuurd en gepushed werd door het illustere 2-tal….Straks alledrie bij Talpa tegen ’n ruime vergoeding en dan gaan zij vrolijk door met hun kwalijke praktijken,,,,maar dan is het logisch, want dat is de commercieële tv-wereld !!

 5. Hij hoeft toch maar de autocue en van het papiertje op te lezen? Daarvoor kom je toch niet onder druk te staan en zeker niet voor dat salaris?

 6. Hij pakt ’t volgens mij niet handig aan. Een interview met het NRC lijkt leuk, kijk mij eens in een kwaliteitskrant enzo. En ik kan me in zijn geval ook voorstellen dat de Volkskrant niet meer op tafel ligt, of aan de keukentafel zit. Zou wel stoer zijn trouwens…

  Maar ik wilde zijn verhaal graag lezen, dus ik vanochtend naar http://www.nrc.nl maar kreeg alleen een foto met een hoedje en een eerste alinea. Dus dan maar niet. Het gevolg is dat je samenvattingen gaat lezen. Of reacties leest van anderen die misschien alleen maar andere reacties napraten. En daar gaat het dan natuurlijk niet over de inhoud maar over de vorm. De puppie, de deurklink van het cafe en vooral het malle hoedje.

  Als ik op MediaCourant lees dat Maxime Meiland al een pers-mevrouw heeft dan zou ik verwachten dat Van Nieuwkerk ook een legertje aan adviseurs zou hebben. Maar die hadden misschien wat strenger toegesproken moeten worden (niet té streng). Want volgens mij heeft Matthijs niet goed nagedacht…

  Wat had hij moeten doen?

  1) flikker dat hoedje weg! Het komt over als “kijk mij eens koddig en jong zijn”. Hij had ook altijd zo’n rare broek aan op foto’s bij interviews. Want zo was hij nou eenmaal als ‘ie niet aan het werk was. Maar een foto bij een interview is nou eenmaal werk en geen vrije tijd. Gemiddelde Nederlanders houden daar niet van. De puissant rijke inner circle wel. Maar daar komt de hoognodige gun-factor niet vandaan.

  2) Had geëist dat het NRC zou publiceren zonder de betaalmuur! Dan kon iedereen het lezen. Je wilt een groter podium voor zo’n belangrijk interview. Iedere DWDD-kijker is toch nieuwsgierig. NRC is weer teveel inner-circle.

  3) stop met die flauwekul als “ik laat me alleen maar interviewen via e-mail”! Wat voor een kleuter ben je dan? Je publiek denkt: “wel 15 jaar anderen ondervragen maar zelf te schijterig?”. Grow some balls dude, je bent geen Beyonce!

  4) laat je interviewen op TV. Zorg dat Angela de Jong onder de indruk is. Geen gespeelde nederigheid maar een interview zoals hij zelf ook vaak had met anderen. Och, wat had ik die klus graag aan Jellie Brouwer gegeven… Dan had Nederland ademloos zitten kijken.

  5) had mij gebeld… Ik zou je eerst een kwartier door elkaar geschud hebben, ondertussen “aaaaaargh” in je gezicht schreeuwend! Ik mis dat heerlijke muziekprogramma. Ik mis Sven Vigee, ik mis de te lange vragen en de achterliggende passie. Die Parijs-serie was geweldig, jammer dat Kemps ook teveel in zichzelf is gaan geloven.

  Oh, en 6) ik zou hem adviseren om NOOIT naar Talpa te gaan! Dan is het einde oefening, over en uit. Matthijs is en blijft publiek bezit.

  Kortom: ik zou het anders aan hebben gepakt. Maar ik heb makkelijk praten, ik ben ook maar een ICT’er met liefde voor radio. Maar ondertussen sta ik lekker wel met een zelf-afgenomen interview op spreekbuis.nl! De vragen kreeg ik per e-mail. Morgen MediaCourant?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*