Martin Bosma (PVV) wil budgetneutraal draaiboek voor Songfestival

Dinsdag stuurde de NPO een herziene begroting 2020 naar de minister, met de vraag of hij 12,4 miljoen wil bijdragen aan het festival. Volgens die NPO-begroting kost het Songfestival 26,5 miljoen euro. 9,6 miljoen hiervan komt uit sponsorgeld, entreekaartjes en de bijdrage van de Europese organisator EBU (zo’n 6 miljoen). De NPO wil 2,5 miljoen bijdrage en AVRO-TROS 2 miljoen. De resterende 12,4 miljoen moet van de minister komen. Tweede Kamerlid Martin Bosma (PVV) heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan Minister Slob over het Songfestival.

Hij wil graag weten of de Minister bekend is met mogelijkheden van het hanteren van een budgetneutraal draaiboek. Door de zaken slim aan te pakken, kan je volgens Bosma de investering ook terugverdienen, zoals Finland deed in 2007. De opbrengsten uit onder meer kaartverkoop, sponsoring en merchandise brachten destijds ruim 12 miljoen euro op. EBU heeft tot slot ook een budgetneutraal draaiboek in huis.

Martin Bosma wil niet dat er extra geld vanuit Den Haag in het Songfestival gestopt gaat worden. Hij wil graag dat Minister Slob gaat onderzoeken of het Songfestival vergund kan worden aan de partij (de publieke omroep of een marktpartij) die hier het hoogste bedrag voor zou willen betalen.

Op 25 november wordt de mediabegroting in de Tweede Kamer behandeld. Dan zal blijken of de NPO kan rekenen op financiële steun voor dit internationale event.

Bron: Tweedekamer.nl

23 Comments

  1. Trok Bosma maar zo’n grote broek aan bij alle grote sportuitzendingen, waarbij de publieke omroep zich als zeer commercieel gedraagt. Na 45 jaar niet winnen, gaan we zeuren over wat geld? Het is wel het visitekaartje van Nederland wat straks bij zo’n 800 miljoen kijkers op televisie komt.

  2. Er zijn heel wat ouderen met een kleine AOW die op zo’n manier gediscrimineerd worden. De culturele hoofdstad Leeuwarden heeft ook vele miljoenen belastinggeld gekost. De zwakkeren in Nederland worden hierdoor in de kou gezet. Gauw nieuwe verkiezingen. Nederland is het zat. De boeren, onderwijzers, de zorg, de ouderen, enz. Ze zijn het spoor helemaal bijster. De elite profiteert er van, dure artiesten enz.

    • Leuke mensen hier. Zwakkeren zullen er altijd min of meer blijven in de samenleving. Wie/wat bepaalt er dan wat we dan doen en laten? Nooit meer een voetbalwedstrijd op tv, want de zwakkeren zijn zo zielig? Geen atleten meer naar de Olympische Spelen omdat de topsport te veel gesubsideerd wordt? Moet je de mensen dan horen dat de gewone mensen dit afgepakt wordt. Songfestival, 5 miljoen kijkers vorig jaar in Nederland. Best wel een grote mensenmassa. De regels bepalen nu eenmaal dat de winnaar het festijn organiseert. En dit is verdorie voor de eerste keer in 44 jaar. Wat een geklaag. Regering kom over de brug met uw budget en doe niet zo zûnig.

  3. Andreas,

    Als je kunt kwantificeren wat het in €’s realiter opbrengt ben je mijn man,mits het saldo van kosten en opbrengsten duifelijk positief is

  4. Hoezo bijna 13 miljoen erbij verkoop het aan de commerciële zenders en laat het daar verder.
    13 miljoen maar de ouderenzorg is stukken beter,dan het sponsoren van een feestje voor de elite.er is denk ik best wel weer een omroepbaas bij de NPO die zijn zakken weer verder wil vullen van heel duur belasting geld.

    • Belachelijk van jou, hr de Roo. Dus dan mag je dadelijk helemaal geen geld meer uitgeven omdat er altijd wel een sector te vinden is waar het nog beter kan. Kom op, zeg. Het songfestival is sowieso geen feestje voor de elite, er keken 5 miljoen mensen naar en dat is een flink deel van de bevolking als je de baby’s ervan aftrekt. En dat een omroepbaas zijn zakken met het geld vult, is suggestief gelul. Mijn belastinggeld mag gebruikt worden voor het evenement, want voor het gemak laat u maar even weg dat het land ook veel terug krijgt. Denk aan de toeristen die in die periode hier geld uitgeven, de gratis reclame voor Nederland. Hr de Roo, ga lekker in een hoekje zitten kniezen met uw calvinistisch geknies.

  5. Prima ideen Bosma!! Belachelijk hoog bedrag voor zo’n flut programma. Besteedt maar uit aan de hoogste bieder. De NPO doet niks anders dan mekkeren om geld bij de Staat. Misschien eens wat minder sport op tv zou financieel een boel schelen.
    En zorg liever dat mijn pensioentje niet gekort wordt en eindelijk weer eens wordt geindexeerd. Das sinds 2008 niet meerr gebeurd, waardoor ouderen al 15% in koopkracht achter lopen.

    • Of iets wel of niet een flutprogramma is, is totaal subjectief. Een programma waar 5 miljoen mensen vorig jaar naar gekeken hebben, heeft blijkbaar wel aantrekkingskracht. En o, u wilt wel dat de staat u spekt met een hoger pensioen? Nou, dan zou ik zeggen algemeen belang gaat voor uw individueel belang. Er valt altijd en overal wel wat te verbeteren.

  6. Terecht van Dhr. Bosma het is van de zotte dat er ook maar 1ct richting het Songfestival gaat laat het maar vanuit de NPO gefinancierd worden.

  7. De publieke omroep hoeft niets op te brengen in Euro’s, daar hebben we commerciële omroepen voor. De EBU en het songfestival zijn juist bestemd voor en gebouwd door publieke omroepen. Ik hoop dat Nederland in 2020 zich in zeer positieve zin kan presenteren aan de wereld, door een geweldig songfestival te brengen. Laten we vooral trots zijn dat we eindelijk naar zoveel jaren ons mooie landje in de etalage mogen zetten. Dat geklaag over geld in ongeveer het rijkste land ter wereld is absurd.

  8. Voorstel is heel redelijk, want als hier extra geld naar toe gaat, gaat men vaker vragen.
    En als het niet uit kan voor de NPO dan maar naar een commercieel markt partij die er wel veel geld in wil steken en denkt wat terug te kunnen verdienen

  9. Het verbaast mij van een sleutelfiguur uit een populistische partij, dat hij geen gemeenschapsgeld over heeft voor een festival, dat door zijn achterban zo gewaardeerd wordt. Kijk, ik denk zelf wel dat het allemaal meer chauvinistisch en elitair (en voor sommigen vast “te nichterig”!) wordt, maar het is wel wat “het volk” graag wil, dus … Martin Bosma wil vooral de NPO dwars zitten, vrees ik. Hij zou het liefst zien, dat het hele omroepbestel door marktwerking en het profijtbeginsel geregeerd wordt.

  10. Ik zeg, allemaal de beurs trekken en er een weergaloze topshow van maken. Het is ’t ultieme visitekaartje van Nederland voor de wereld. Op geraffineerde wijze Nederlandse specialialismen integreren om aan de wereld te kunnen laten zien waartoe wij Nederlanders in staat zijn. Met de juiste creatieve mensen en politici met een lange termijn visie kan het Songfestival veel meer impact hebben op ’t internationale publiek dan het kijken en luisteren naar liedjes…Met een goed verhaal kost het Songfestival geen geld maar klotst het geld tegen de plinten omhoog….

  11. Martin Bosma heeft volkomen terecht de Wereldomroep de nek omgedraaid. In het buitenland had ik altijd de Wereldomroep bij me, maar ik ben nooit iemand tegengekomen die in het buitenland ook naar de Wereldomroep luisterde. Toen ik op de Firato eens informeerde naar de luistercijfers van RNW bij hun stand konden ze me dat niet vertellen…In deze tijd van Internet zou de Wereldomroep zeker overbodig zijn.

    • Nog in de jaren 90 hoefde je, als je in Europa met vakantie op de camping stond, geen wereldontvanger mee te nemen. Je hoorde de Wereldomroep ook zonder, want iedereen luisterde ernaar. Waarschijnlijk had RNW toen ca een miljoen luisteraars, maar dat is altijd lastig te meten, niet zo makkelijk als bij de binnenlandse omroep.

      (Mijn kleine nichtjes hadden de gewoonte om over de camping te rennen als ik presenteerde, en naar die radiootjes te wijzen, luid roepend, “dat is mijn oom”)

      Alleen al vanwege de ANWB oproepen was de RNW behoorlijk populair (die oproepen duurden wel eens 10 minuten of meer).

      Nu de Korte en ook middengolf in de ban zijn is Internet het enige alternatief. Moet je het wel hebben. In sommige gebieden zoal Afrika is KG vaak de enige bron voor nieuws.
      Overigens, de Madagaskar zender van de WO draait als een tierelier, ondermeer met ex-RNW medewerkers.

  12. De bewuste Firato was in de in de jaren 80 van de vorige eeuw…. Daarna heb ik nooit meer iemand van RNW gesproken, maar Bosma heeft zeker iets uitgespookt wat RNW niet aanstond?

    • Ja, hij was bezig met het oprichten van een commerciele nieuwszender, samen met mij. Een interview in de Elsevier waar de plannen uit de doeken werden gedaan waren de spreekwoordelijke druppel.
      Gek genoeg mocht ik, als free lancer, gewoon blijven.

      Politiek vond en vindt hij dat omroep zn eigen broek moet ophouden, zoals in de USA. Daar zou hij gewerkt hebben bij ondermeer CNN en 1010WINS. Die laatste was ook het voorbeeld voor de Ned plannen.
      Ook Lex Harding werd betrokken bij de plannen, die zoals intimi weten (Juul) behoorlijk in nieuws is geïnteresseerd.
      Het plan was om de 1296 AM vanuit de UK te gebruiken.
      Om allerlei redenen zoals beperkingen en prijs zender ging dat niet door.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*