Mark Koster: “John de Mol zou weer terug moeten gaan naar garagementaliteit”

Journalist Mark Koster schreef met zijn boek De Mol een familie-epos en biografie over vier generaties De Mol. Spreekbuis.nl-journalist Peter Schavemaker interviewde Mark Koster in een nieuwe podcast-aflevering.

Volgens Koster heeft de familie De Mol een zeer belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse mediahistorie. Toch heeft De Mol volgens hem ook enkele opmerkelijke zakelijke stappen gemaakt, waaronder de keuze om omroepbaas te worden in plaats enkel producten te blijven.

Volgens Koster vindt John de Mol de ‘garage-mentaliteit’ het leukste. Hij doelt op de beginfase waarop grote ondernemers zijn gestart en nog met de poten in de modder staan.

Koster: ‘Misschien zou hij toch weer terug moeten naar de garagementaliteit, die hij ooit had, Dat vindt hij het leukst, zoals de Bill Gates, Steve Jobs, Bill Hewlett en David Packard ook in een garage gestart zijn. Gewoon weer die rebellenclub in plaats van dat hele berdrijf met al die HR-managers en al die spreadsheets. Of managers als Ruud de Langen en Peter de Monnink: Ik noem dat meelopers, die uit zijn ruif mee-eten, maar creatief niets toevoegen. Hij moet zich niet meer omringen met dat soort middle managers.’

Het ruim 1 uur durende interview is terug te beluisteren op Spotify en iTunes 

9 Comments

 1. Gezien de leeftijd van John de Mol gun ik hem zeker wel het werk of de hobby die hij het leukst vindt. Ik heb niet het idee dat de aankoop van de SBS zenders zijn passie vervuld werd.

 2. “…waaronder de keuze om omroepbaas te worden in plaats enkel producten te blijven.”
  Wat wordt hiermee bedoeld? Beter Nederlands op deze site is zeer welkom!

 3. Koster: “Misschien zou hij toch weer terug moeten naar de garagementaliteit, die hij ooit had, Dat vindt hij het leukst, zoals de Bill Gates, Steve Jobs, Bill Hewlett en David Packard ook in een garage gestart zijn.”

  Maar De Mol is ook klein gestart (en maakt het liefst plannen aan de keukentafel, nog steeds) net als Bill Gates en Steve Jobs en die werden later de eigenaar, baas, CEO van hun wereldomvattende bedrijven. Gingen die terug naar de garage? Proest!

 4. @Luuk Hij zegt ook niet letterijk dat de Mol terug moet naar de garage maar dat hij die sfeer in het bedrijf terug moet brengen. Allereerst afscheid nemen van de vele ja-knik managers die hij om zich heen heeft verzameld. Een paar zijn er al weg nu om te beginnen René, Erland en Marco.

 5. Want ja, je kan merken dat Erland daar een beetje “chef” is want er gaat bijna geen programma, bijvoorbeeld Shownieuws voorbij of Wendy van Dijk zit er in.
  “Wendy is 50 geworden” !!!! Ik denk dan “Ja en?” morgen zeker “Wendy is 50 en 1 dag geworden”……………….hi

  • Galjaard is ‘strategisch adviseur’ bij Talpa en ik begrijp niet zo goed wat dat te maken heeft met SBS-coryfee Wendy van Dijk, al is dat zijn vrouw, shownieuws is shownieuws, waar dan ook. En even gecheckt, Wendy van Dijk is onlangs 40 geworden en Juul, ‘Hé, er zit een knop op je tv …’

   Fijne avond.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*