Marianne Zwagerman: Het vrije internet staat onder druk

Dit weekend kwam Nieuwsuur met het bericht dat online nieuws een tunnelvisie zou creëren. Door de slimme algoritmes van sociale media zouden gebruikers alleen het nieuws zien wat bij hen past en daardoor geen nieuws en inzichten van andersdenkenden te zien krijgen.

Marianne Zwagerman geeft in haar column aan dat ze niet hier mee eens is. Volgens haar is internet juist een verrijking en een goede mogelijkheid om ander nieuws te vinden. Dit was vroeger met slechts een beperkt aan media-kanalen niet mogelijk. Het internet biedt volgens haar tegenwoordig de mogelijkheid dat iedereen een eigen podium kan creëren. Zwagerman is ook op tegen dat dit vrije internet aan banden wordt gelegd door regels.

Zwagerman: ‘Internet is van niemand en daardoor van iedereen. En juist dat staat nu gigantisch onder druk. Overheden proberen steeds meer grip te krijgen. De EU broedt op huiveringwekkende wetgeving om de vrijheden van uitgevers en internet accessproviders in te perken en hun aansprakelijkheden te vergroten. Het vrije internet zoals we het 25 jaar kenden is voorbij als het aan overheden wereldwijd ligt.’

Lees hier haar hele BNR-column.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*