Machiavelliprijs 2014 voor RTL Nederland

RTL Nederland ontvangt de Machiavelliprijs 2014. Het is de 26ste keer dat de prijs wordt toegekend. Het omroepbedrijf ontvangt de prijs omdat “RTL de afgelopen 25 jaar heeft bewezen vaak meer te zijn dan alleen een grote, commerciële omroep. In veel opzichten vernieuwend, gedurfd en vooral ook bindend”, aldus het juryrapport.

De Machiavellprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Marja Wagenaar, voorzitter van de Stichting Machiavelli, overhandigt de prijs op 11 februari aan Bert Habets, CEO van RTL Nederland. Dat gebeurt in Perscentrum Nieuwspoort (Den Haag). 

“RTL is aanjager en voorloper geweest van een reeks nieuwe programmaformats. Van realityshows tot financieel-economisch nieuws: dankzij RTL heeft de Nederlandse televisiekijker de afgelopen 25 jaar een vernieuwend en gevarieerd aanbod voorgeschoteld gekregen. Ook op andere zenders,” valt te lezen in het juryrapport 

“RTL schuwt maatschappelijke verantwoordelijkheid niet met programma’s over schulden, armoede of obesitas. Daarmee heeft RTL op eigen wijze een verheffingstaak op zich genomen, herkenbaar en voor een breed publiek,” meldt de jury verder.

Het juryrapport concludeert dat “media de bindende rol van instituties, zoals kerken en verenigingen, hebben overgenomen. Het staat buiten kijf dat RTL daarin meer dan zijn partijtje heeft meegeblazen.”

Eerdere winnaars van de Machiavelliprijs waren onder meer burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, H.K.H. koningin Máxima, bondscoach Bert van Marwijk, onderzoeksjournalist Jeroen Smit, eurocommissaris Neelie Kroes, columnist Jan Blokker, oud SP-leider Jan Marijnissen, de Stemwijzer en prof. mr. Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*