Luisteronderzoek: NPO Radio 2 door Top 2000 weer op 1e plek

Qmusic stond in het vorige luisteronderzoek voor het eerst op de eerste positie, maar NPO Radio 2 heeft door de Top 2000 weer het meest marktaandeel naar zich weten toe te trekken. Ook Sky Radio pluste als christmas station weer traditiegetrouw. Dat blijkt uit cijfers van NLO van november december 2020.

Zie hieronder het overzicht (met speciale dank aan Radiofreak.nl:

5 Comments

  1. Qmusic, Radio 10 en NPO Radio 5 zijn de winnaars, ondanks het geweld van de Top 2000. Ik reken NPO Radio 2 dan even niet mee.

    Opvallend is dat de Top 2000 van NPO Radio 2 nog steeds heel veel luisteraars trekt. Patrick Kicken gaf laatst nog aan in een column, dat 2020 mogelijk het laatste jaar van de Top 2000 is. Misschien krijgt Patrick Kicken alsnog gelijk, als de Top 2000 2021 een terugslag krijgt. We zien dat Radio 10 met de Top 4000 steeds meer macht heeft.

    • Als Kicken ooit nog eens gelijk krijgt? “As is verbrande turf’, zei mijn tante Jo zaliger altijd. En veel schampere kritiek op 3FM die nu in de luistercijfers iets is gezakt, maar dat komt natuurlijk door de Top 2000 op Radio 2 waar veel jongeren tegenwoordig ook op stemmen en naar luisteren. Over twee maanden is een beter effect te meten hoe 3FM ervoor staat na Serious Request. En ‘opvallend’ dat de Top 2000 nog zo goed beluisterd wordt? Hoezo? Het ziet er dus eerder naar uit dat de Top 2000 alleen nog maar verder groeit met de aanwas van jongere luisteraars. Next.

      ( En dan lees ik hier steeds (vandaag nog) dat de kosten van Serious Request hoger waren dan de 1,6 miljoen aan donaties (wat ik een heel respectabel bedrag vind, ik heb ook 10 euro bijgedragen met een plaatje aanvragen). Klinkklare onzin, (ouwe) mensen roepen maar wat omdat ze zuur en gefrustreerd zijn, maar komen nooit met harde cijfers. Ga fietsen stelen, of je keukenkastjes uitsoppen … )

      • NPO 3FM gaat al een hele tijd niet goed in de luistercijfers. Het Serious Request kan daar niks aan veranderen. Ik kan me wel voorstellen dat het gevoelig ligt, om te moeten zien hoe NPO 3FM geleidelijk aan het zinken is. Zeker, als je weet dat de zender eind 2012 begin 2013, nog tot de absolute top van de Nederlandse radiomarkt behoorde. Het is vandaag de dag vergane glorie. Geleverde prestaties drukken zich (helaas) niet uit in cijfers. Het is daarom zeker geen gekke gedachte, om de FM-etherfrequenties van NPO 3FM op termijn over te hevelen naar NPO Radio 5.

        Het is een kwestie van tijd dat Patrick Kicken gelijk krijgt, met zijn standpunt over de Top 2000. Al gaat de Top 2000 al 20 jaar nog zo goed. In het verleden behaalde resultaten, bieden geen garantie voor de toekomst. Tien jaar geleden voorspelde ook niemand dat NPO 3FM bijna ten onder zou gaan. We kunnen dus niet in de toekomst kijken.

        • ‘We kunnen dus niet in de toekomst kijken.’ Maar dat is precies wat jullie doen. En dan negeren dat de populariteit van de Top 2000 vooralsnog alleen maar toeneemt. En ja, uiteindelijk komt aan alles een eind, ook, zo voorspel ik, aan jullie. LOL!

          En het is geen gekke gedachte dat misschien ooit nog eens 3FM van de FM wordt gehaald, maar dat gaat voorlopig gelukkig niet gebeuren. De NPO is er juist om ook kleine doelgroepen een plek te geven. En ik kan niet in de toekomst kijken of 3FM zich nog wat gaat herstellen. Jij wel?

          • Niemand kan inderdaad in de toekomst kijken. NPO 3FM zal misschien nog ligt kunnen groeien. Wel zijn er met zulke langdurig lage luistercijfers, in combinatie met felle concurrentie (van bijvoorbeeld het in opmars zijnde Qmusic) sterke aanwijzingen, dat NPO 3FM zijn succestijd achter de rug heeft.

            De Top 2000 van NPO Radio 2 is op dit moment nog steeds heel erg populair. Op een bepaald moment zullen mensen Top 2000-moe worden. En afhaken als er wijzigingen zijn in een aantal kleine details (waar Patrick Kicken ook al over schreef in zijn column).

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*