Luistercijfers week 42: Qmusic de bereiksleider, gevolgd door Sky Radio en Radio 538

Het is overduidelijk dat de hitstations van Nederland nog steeds de meeste luisteraars bereiken. Zowel Qmusic, Sky Radio als Radio 538 bereiken meer dan 3 miljoen luisteraars in week 42.

NPO Radio 2, wat we tegenwoordig bijna een oldieszender kunnen noemen gezien het grote aantal classics die ze programmeren, bereikt net geen 3 miljoen luisteraars maar heeft dankzij een hoge luistertijd het hoogste marktaandeel. Deze luistertijd hebben ze o.a. te danken aan het ontbreken van een commercial break op het halve uur, waar luisteraars van commerciële zenders natuurlijk wel op getrakteerd worden, wat een potentieel weg zap moment is.

NPO Radio 5 scoort ook weer eens boven de miljoen qua weekbereik. Radio Veronica duikt juist weer onder het miljoen.

35 Comments

   • Wat verstaat u onder ouwelullenmuziek ? Goede muziek allertijden is tijdloos en overbruggen generaties , een top 40 hitje van nu zal snel vergeten zijn door de meeste mensen , en vele pruimen de muziek van vandaag ook niet meer ,vandaar zenders met een hoog hedendaagse top 40 gehalteweg zakken , en het geluk hebben dat ze bij bedrijven nog aanstaan, anders waren ze nergens meer, dat geld ook voor SKYradio de meeste luisteraars vergeten de nieuwe hitjes, maar weten wel een grote hit van vroeger te herinneren ze omdat dat betere muziek was

    • Wat verstaat u onder ouwelullenmuziek ?

     80% van de muziek van radio 2. muziek die ouder is dan 10 jaar. en dus heeft kicken gelijk, radio 2 is een oldies zender of iets minder netjes een ouwe lullen zender. logisch is radio top 2000 ik wil meer abba!

    • @Peter van Zwam: veel jaren ’70 rock is ouwe lullenmuziek. Je kunt wel zeggen dat die tijdloos is, maar dan leef je waarschijnlijk in de bubbel van de Top 2000 muziekliefhebber. NPO Radio 2 draait wel veel oldies, maar veel van die ouwe lullenmuziek uit de Top 2000 ook niet meer. In de Top 2000 zijn de jaren ’80 trouwens het best vertegenwoordigd en dat gaat ook niet meer veranderen. Dat er tegenwoordig nog maar weinig tijdloze muziek uitgebracht wordt, heeft alles te maken met dat de bak met goede melodieën en ideeën wel zo ongeveer leeg is.

  • Ik had die zin ook al gezien en ben ook al jaren zeer kritisch over de playlist van NPO Radio 2. Misschien dekt de formulering van Patrick de lading niet helemaal, want ze draaien voornamelijk uitgekauwd Top 2000 materiaal aangevuld met nieuwe muziek (vaak Nederlands product) die zichzelf nog niet bewezen heeft. Het is een hopeloos ongeïnspireerde playlist (iedere week dezelfde sleur, altijd maar in de Alannah Myles modus en vrijwel nooit op zoek naar een bijzonder nummer). Ik begrijp niet dat muziekbaas Basyl de Groot zichzelf hiermee serieus neemt.

 1. Waarschijnlijk zijn oudjes niet zo goed in zappen.

  1. Qmusic 3968703
  2. Sky Radio 3848224
  3. Radio 538 3163737
  4. NPO Radio 2 2945309
  5. ORN Radio 2815866
  6. Radio 10 2336555
  7. NPO Radio 1 2158383
  8. 100%NL 1704674
  9. JOE 1608353
  10. NPO 3FM 1052265
  11. NPO Radio 5 1014456
  12. Radio Veronica 986168

 2. ATL252:de oudjes zoeken meer naar Radio-zenders,die niet die de KETELMUZIEK uitzenden.Maar meer radio-kanalen,die meer die muzieksoorten weergeven,die je oren blijven strelen vooral die muzieksoorten,vooral het de jaren:1950/60/70.die wel via de internet-radio kunt ontvangen.Ziet via: Google.nl (tik in) Internetradio daarmee kun je via je eigen router,globaal 20.000 radio-kanalen ontvangen uit de wereld,in een zeer goede digitale geluidskwaliteit.En ook DAB+ is niet overal te ontvangen,gezien vooral de moderne gebouwen,gemaakt zijn van de nieuwe soort beton,die een grotere beton-dichtheid bezitten,en ook het aanwezige-betonijzer,het digitale signaal kunnen beperken,en dan de thermophane-beglazing vaak voorzien van een aluminium aan de binnenzijde,het digitale geluid beperken.En via:Wifi op woonlocatie kun je de internet-radio plaatsen.Vooral de oudjes:hebben meer belangstelling voor de :Country/klassieke/spaanse/engelse/duitse schlager/regionale radio-zenders/de vele internet(voormalige piraten) zenders.oa: Limburg-Express.nl:geen reclame-onderbrekingen/maar met DJ’s die belangeloos die muziek-nummers weergeven die worden aangevraagt,en nog plezier hebben om via:interaktie,die muziek weergeven,die je oren doen strelen.En in hun nacht-radio-uitzending,geweldige muziek-soorten weergeven, uit hun eigen vermogen,die internet-radio- al 17 jaar uitzenden.En zo zijn er duizenden(voormalig muziek-piraten) in ook hun eigen streektaal te ontvangen zijn,en niet afhankelijk van die grachten-DJ’s en van Nederlandse publieke/commerciele radio-kanalen.Een lust voor je oren,die muziek-soorten en vooral via de komende Kersdagen/nieuwe jaar,een aanvulling zijn voor meer luister-genot.En daarnaast zendt de Duitse/Oostenrijkse Satelliet-kanaal via 3Sat regelmatig 24 uur per dag,via video muziek-soorten van wereld-sterren uit,en FTA(FREE TO AIR) te ontvangen.Vooral vanaf in het oude jaar(Silverfest) een aanrader voor de schotelbezitters.Ziet via: 3Sat.de de uitzendingen.

  • even AI te hulp geroepen. herschrijf de tekst zodat het leesbaar is

   Hierbij de herschreven tekst.

   Oudere luisteraars zijn vaak op zoek naar radiostations die geen harde muziek uitzenden, maar eerder kanalen die muziekgenres spelen die aangenaam zijn voor het oor, vooral muziek uit de jaren 1950, 60 en 70. Deze zijn te vinden via internetradio. Je kunt dit doen door ‘Internetradio’ in te typen op Google.nl. Met je eigen router kun je wereldwijd ongeveer 20.000 radiokanalen ontvangen in zeer goede digitale geluidskwaliteit.

   DAB+ is niet overal te ontvangen, vooral omdat moderne gebouwen vaak zijn gemaakt van een nieuw soort beton met een grotere dichtheid. Het aanwezige betonijzer en de thermophane-beglazing, vaak voorzien van aluminium aan de binnenzijde, kunnen het digitale signaal beperken. Maar met Wifi op je woonlocatie kun je internetradio plaatsen.

   Oudere luisteraars hebben vaak meer belangstelling voor genres zoals Country, Klassiek, Spaans, Engels, Duitse Schlager, regionale radiostations en vele internetstations (voormalige piratenzenders). Een voorbeeld hiervan is Limburg-Express.nl, een station zonder reclameonderbrekingen maar met DJ’s die belangeloos nummers draaien die worden aangevraagd. Ze hebben plezier in het interactief weergeven van muziek die aangenaam is voor het oor.

   Daarnaast zendt het Duitse/Oostenrijkse satellietkanaal via 3Sat regelmatig 24 uur per dag videomuziek uit van wereldsterren, en dit is FTA (FREE TO AIR) te ontvangen. Vooral tijdens de oudejaarsviering (Silverfest) is dit een aanrader voor schotelbezitters. Je kunt de uitzendingen bekijken op 3Sat.de.

 3. Bedankt voor uw spontane, herschreven teks.Het gaat niet hoe je het schrijft,maar wat je schrijft.Het hoeft geen karakter te zijn van hoogwaardige Journastiek werk,maar wel een voorzien van een uitdagend karakter in verweven.We hebben niet allemaal een Secretaresse Nederlandse taal gevolgt.En via je PC kan je ook al je taalfouten laten veranderen.De Nederlandse taal,behoort tot de meest onlogische taal-soort ter wereld.Wij met zijn allen,en een paard in de wei.Er worden zoveel taalkundige fouten gemaakt,vppral vormfouten en dat is héél divers van karakter.Mijn profiel is: vooral de Techniek,en belangrijker om je 10 eerlijke vingers te kunnen gebruiken,om technische oplossing via logica op te lossen.Een advocaat kan niet mijn CV installatie repareren.Maar bezit wel een Secrateresse die via Van Dale-boeken(ABN),zuiver Nederlands te schrijven.Ik gebruik zelf: Venn diagram: Logische grafische voorstelling(via Google.nl)wat via cirkels bij mij past.En U past totaal niet tot mijn Cirkel.Lazer op Man,met je Narcistische opmerking en gedrag.

  • even vertalen:

   Bedankt voor je spontane tekst. Het gaat niet om hoe je schrijft, maar om wat je schrijft. Het hoeft geen hoogwaardig journalistiek werk te zijn, maar het moet wel een uitdagend karakter hebben.

   We hebben niet allemaal een cursus Nederlands gevolgd. Met behulp van je PC kun je je taalfouten laten corrigeren. De Nederlandse taal is een van de meest onlogische talen ter wereld. We maken allemaal taalfouten, vooral vormfouten, en dat is zeer divers.

   Mijn specialiteit is techniek, en het is belangrijker om tien eerlijke vingers te kunnen gebruiken om technische problemen op te lossen door logica. Een advocaat kan mijn CV-installatie niet repareren, maar heeft wel een secretaresse die zuiver Nederlands kan schrijven met behulp van Van Dale-boeken (ABN).

   Ik gebruik zelf een Venn-diagram: een logische grafische voorstelling (via Google.nl) die bij mij past. En jij past totaal niet in mijn cirkel. Ga weg, man, met je narcistische opmerkingen en gedrag.

   goed verhaal!

 4. aan ATL252:als u nu eens hat uitgelegd wat het verschil is tussen de FM| frequentie-modulatie en de DAB+|verbeterde digitale signaal.DAB+ is een adiocompressie MPEG,en werkt via een draaggolf.Laagfrequent-signaal op een hoogfrequent draaggolf te stoppen.En weten die DJ’s van de omroep-zenders dat ook?.En DAB+ werkt niet overal in je auto,maar ook op je woonlocatie.Maar beter is aan je woonlocatie een antenne geplaats.Daarnaast door de signaal-compressie kunnen er meer radio-kanalen op de draaggolf gemoduleerd worden.Vooral de kwalaiteit van het uitzend-signaal van bijvoorbeeld-98 KB naar bijv. 198 KB maakt het verschil.De Duitse NDR zendt uit in het hoogwaardige uitzend techniek,in CD kwaliteit.Kunt u zien viaL NDR.de themen A-Z Radio/satelliet ontvangst,ontvangst-technieken,en U kunt het in de Nederlandse taal-laten vertalen.Mijn oren worden steeds groter bij de uitstekende geluid van de internet-radio,vele radio-kanelen in de super digitale geluid te ontvangen.

 5. Vroeger, was het nog leuk om de reacties te lezen. Vooral als weer hele radio volksstammen het wel of niet eens waren mer de column van Patrick.

  Maar is dit sinds chatGPT nu ook al voorbij?

 6. Die verwarrende epistels van Schotelman en die ATLzoveel, kunnen die niet verbannen worden? Je hebt er niks aan, na 3 zinnen stop ik met lezen.

 7. ATL252:kunt u mij vertellen het verschil tussen de AM/FM/UKW modulatie in de uitzendformat.Kunt u mij ook vertellen waarom de radio’s automatisch opmschakelen naar Sterio.Kunt u vertellen wat Interpollatie betekend:stamt uit de CD techniek,maar ook de moderne TV’s zijn feitelijk Interpolatie uitgerust.Ik ben zeer rustig geworden van de zeer inhoudelijke reaktie’s van dat WOK-volk.Die volgens mij voor hun PC zitten,met een bak Chips naast zich,en een fles bier naast staat,om vooral zich te uiten in een laag narcistische gedachtengoed,op een opleidings-niveau van BLO,of op een huishoudschool gezeten.Het net zoals Johan Derksen vertaalde HET WOLK VOLK: die door hun te weinig exakte kennis,zich willen uiten,en daarmee hun ongenoegen willen laten profileren.Narcisten zijn mensen,die verzonken zijn in hun bekrompen eigen wereld,en dat in een land waar heel goed onderwijs te volgen is.Maar wel anders denkende willen afzeiken,en vooral zich laten gelden,als er uitdagende karakters worden weergegeven,en dan er op los gaan,hoe dom je bent.

 8. TOP 40 – 27/10

  1 Greedy – Tate McRae
  2 Prada Cassö – Raye & D-Block
  3 Lose Control – Teddy Swims
  4 Strangers – Kenya Grace
  5 Unhealthy – Anne-Marie feat. Shania Twain
  6 Vas-Y (Ga Maar) – Suzan & Freek & Claude
  7 The Feeling – Lost Frequencies
  8 0800 Heaven – Nathan Dawe, Joel Corry & Ella Henderson
  9 Cruel Summer – Taylor Swift
  10 Car Keys – Alok & Ava Max

  ===

  De Verrukkelijke 15 – 27/10

  1 Sweet sounds of heaven — The Rolling Stones met Lady Gaga en Stevie Wonder
  2 Angry — The Rolling Stones
  3 Tonight — Son Mieux
  4 Higher love — Mell & Vintage Future
  5 Nickel for goodbye — Racoon
  6 White horse — Chris Stapleton
  7 Atomic city — U2
  8 TK421 — Lenny Kravitz
  9 De tijd gaat mooie dingen doen — Roxeanne Hazes
  10 17 — Melle

  Single van het jaar – Dance the night – Dua Lipa

  Tzoday radio, thzomorrow thze world!

  • Vanmiddag las ik het pas, vanavond op Radio 2 Extra de eerste van vier Radio 2 pubquizen in de komende weken, nog drie maal iedere vrijdagavond en vanaf nu om 20 uur, vanavond was het van 20.30 tot 22.00 uur, maar liep uit tot 22.30. Who cares, want t was hartstikke leuk. En dan deed ik als zovelen voor spek en bonen mee, gewoon even denken in je hoofd of je de vraag weet en dan later je rangorde intuïtief peilen, maar hoeft ook allemaal niet.

   Ik kwam halverwege al tot twee overtuigende slotconclusies:

   Alle muziek die ik bij de pubquiz hoorde zou ik op mijn gedroomde radiostation uitzenden en niet die feeststol zonder spijs van Radio 2 zelf. T gáát om de spijs en de amandelen, stupid!

   Ik was verbaasd, maar ook overtuigd dat je perfect zo’n pubquizshow bij willekeurig iemand thuis eenvoudig kan organiseren en produceren, want het was in de jongenskamer van Leo (en even met Otis die groot is). Ik was van te voren sceptisch over de techniek en vooral bang dat dingen niet konden kwa vraag omdat iets dan niet kan, maar alles kon en alles ging van een ontspannen leien dakje en Leo was zeer goed en lekker op dreef. Je moet mensen thuis ook tijd geven om te overleggen, invullen, Leo lult de tijd vol, het is slow muziek amusement, maar wel live en vond het verrukkelijk. Ik bedoel te concluderen dat je ook allerlei andere concepts kan produceren vanuit ergens thuis en dan vooral live. Gebeurt wel, maar niet onder zo’n grote paraplu en dan verdient deze pubquiz veel meer kijkers/deelnemers. Je moet het zien, of beter live meemaken … Net als radio.

   Leo lichtte van de sluier een tipje op en maandag wordt bekend wie er allemaal de programma’s rond de Top2000 gaan presenteren. En met de indruk dat daar nieuwe namen tussen zouden zitten. Leo z’n rol blijft hetzelfde.

   Maar Leo had al eerder een kloe weggeven en die betekent dat Emmely de Wilt een rol gaat spelen in de Top 2000 draaimolen.

   Check YouTube om terug te kijken. Echt de moeite waard en je komt van alles te weten, je ziet van alles en hoort net zoveel. En dan de dubbele finale, maestro don Leo. Eerst Brown eyed girl, dan after de show, maar dan nog. It made me cry. Tnx en go gal!

   Niet zoveel lullen Leo.
   Jonkheer Lodewijk van Hemert-Vriesbier

   • Diederik Ebbinge gaat dit jaar de Top 2000 A Go Go presenteren en Thomas van Luyn de Top 2000 Quiz. Maar ik kon niets vinden wie dan binnenkort Matthijs van Nieuwkerk vervangt voor De Nacht van de Popmuziek.

   • Ja, net bekendgemaakt, Leo Blokhuis, Emmely de Wilt en Vera Siemons (3FM) gaan op 11 november La nuit de musique populair presenteren. Mooi team.

    (en iedereen gaat er nu vanuit dat Van Nieuwkerk na het verschijnen van het komende rapport over zijn wangedrag gewoon weer aan de slag kan, zeker na z’n interview met Anouk, ik vind nogal voorbarig)

    En voor de Nacht van de Popmuziek nu eindelijk een keer iets van Pink Floyd. 😉

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*