Luistercijfers week 10: NPO Radio 2 domineert de ranglijst weer, 3FM zakt verder weg

NPO 3FM duikt wederom onder de 2%, het is duidelijk dat de zender in een nieuwe opzet niet méér aanslaat, juist minder. De radiocolumn van vorige week gaf al aan waar de oorzaken zouden kunnen zitten. Radio 538 zit weer iets boven NPO Radio 5 in de lijst maar ze verliezen wel weer 0,4% ten opzichte van vorige week. Ook Sky Radio verliest in marktaandeel een half procent.

Gelukkig stijgt die andere Talpa radiozender, Veronica, weer 0,7%. Maar Radio 10 verliest weer 0,9%. Geen taart op de Bergweg in Hilversum. Bij Qmusic zullen ze tevreden zijn, als wederom de bereiksleider. In het radiohuis bij de NPO wordt steeds meer duidelijk dat NPO Radio 2 het bestaansrecht van 3FM al jaren onder druk zet en er knopen doorgehakt moeten worden. Is er nog wel ruimte voor beide zenders?

36 Comments

 1. HAHA wat is er met Spreekbuis aan de hand. Radio 10 zakt weg, Sky levert in, 538 zakt verder weg en dit is je headline? Waarom deze hetze?

  (Wachten is op 10.000 comments van dezelfde persoon onder 30 namen)

  • Het is niet meer dan terecht dat de stekker uit 3FM gaat. Het zelfde geld voor NPO3 in huidige vorm. Had al jaren geleden moeten gebeuren. Het beleid voor jongeren word bepaald door een te oude garde binnen de NPO.

   Lopen al jaren achter de feiten aan wat betreft jongeren binden aan de NPO. Geld dat over de balk gesmeten word en verdwijnt naar plekken waar het niet niet voor bedoeld is. De cijfers van 3FM heb ik niet paraat maar naar NPO3 gaat 77 miljoen per jaar. (exclusief ZAPP) Zou wel eens willen zien waar dat geld dan aan besteed word. In elk niet aan de programmering zo kunnen we met zijn allen wel concluderen.

   • dat kan best een keuze zijn maar de po moet natuurlijk nooit keuzes maken aan de hand van luister- of kijkcijfers. daarom moet zo snel mogelijk npo 1 eraf en radio 2(000). dat zijn gewoon commerciële zenders. dat hoeft de publieke omroep niet te doen

 2. Vooral R5 niet op het FM net van 3 zetten.
  Want dan komt 5 misschien wel in de top 5.
  En dan krijgt de NPO zo n oud karakter.
  En daar Luisteren de jonge dames op de NPO werkvloer niet naar.

 3. Weer aandacht voor 3 FM. Opnieuw is duidelijk dat steeds maar wisselen van programmering niet goed is. Hou nu is vast aan deze ingeslagen weg. Omroep GLD, Radio M Utrecht en Tukker FM en enkele andere kleine bespelers in radioland hebben meer luisteraars dam 3 FM.

 4. 3FM voert al maanden dezelfde programmering en wijzingen lijken er ook niet aan te komen. Stabiel beleid dus. Sinds de cijfers elke week komen schrijven dezelfde mensen ook elke week ongeveer hetzelfde commentaar. Wat verwacht je? Dat 3FM van 2% in een paar weken naar 12% gaat? Tussen de 2% en de 3% steady lijkt mij reëler. De tijd dat mensen massaal ineens van zender wisselden is niet meer.

  • Je kunt wel een trend zien in al die weken dat de nieuwe meting er nu is, en die is niet bepaald positief voor dit 3FM. Dat zijn de keiharde feiten.

     • waarom dan? radio 5 is al heel groot en er is gouwe ouwe genoeg op de radio. sterren.nl is een betere keuze

     • Dat heeft er niets mee te maken. En gouwe ouwe genoeg valt wel mee aangezien Radio 2 ook veel jonger is geworden en eigenlijk 3FM al jaren heeft ingehaald. Dus er is echt wel ruimte voor Radio 5 op FM.

     • radio 5 heeft het niet nodig, die zijn nu al zo groot als radio 538, dus die redt zich wel. radio 2 is trouwens niets moderns aan met hun top 2000′

      gewoon sterren.nl erop of veilen

     • Nee gewoon geen Sterren.nl er op. Die doelgroep komt al voldoende aan hun trekken.

     • de publieken worden straks verplicht denk ik door al die partijen als pvv en bbb. het nederlandse lied moet gehoord worden!

  • Gaat ook niet meer gebeuren. Niet binnen een paar weken, niet binnen een paar maanden, helemaal nooit niet.

   De NPO had i.p.v. 3FM en NPO3 voor jongeren (in hoeverre het voor jongeren geprogrammeerd word) allang een groot online multi mediaal platform voor jongeren moeten hebben. Waar alles voor jongeren samen komt en waar radio en tv ook een plek hebben. Maar er zitten een paar hele eigenwijze mensen bij de NPO bedrijfje te spelen met heel veel belastinggeld. En aan de programma’s van 3FM en NPO3 is niet te zien waar die vele miljoenen elk jaar steeds naar toe gaan. Misschien moet daar eens een onderzoek naar komen.

   • @Freek en Marcel De NPO zenders zijn al heel lang verplicht om een bepaald procent Nederlandse muziek/product te draaien.

   • U weet niet half hoe de publieke omroep in elkaar steekt . De taak is om iedereen te bedienen ,dus als je een jongeren gerichte zender af zou schaffen ben je in strijd met het com v d media en… benadeel je deze jpngerengroep die wel naar 3fm luisteren .Je kunt niet 3 FM DJ`S met de huidige soms vreselijke popmuziek op radio 2 laten draaien, waar de liefhebbers van het zogenaamde top 2000 muziek de voorkeur hebben .je kunt ook geen Vivaldi Brahms of Beethoven op radio 1 draaien de luisteraar draait meteen de knop uit
    RADIO 3 FM moet ook gewoon blijven waar het zit en radio 5 moet gewoon ook op 5 blijven , en stel…als RADIO 5 door bezuinigingen zou moeten verdwijnen dan zou het ondergebracht kunnen worden bij radio 2 Dat zou dan een alternatief zijn waar ook luisteraars zitten die de muziek van radio 5 kunnen waarderen RADIO 2 en RADIO 5 samen onder radio 2 zou dus wel kunnen !

    • Dat weet ik wel en sommige moeten nu eenmaal wel eens veranderen. Die jongeren waar u het over heeft kunnen terecht bij dat online jongerenplatform van de NPO wat zij allang zouden moeten hebben i.p.v. 3FM op de radio en NPO3 op de televisie. ONLINE!!! INTERNET!!! MOBILE TELEFOON!!!! Daar zijn de jongeren al een jaar of 15 te bereiken en niet via de radio en de lineaire televisie zoals uit uw tijd. Pure geldverspilling om daar jaarlijks miljoenen aan uit te geven.

 5. Radio 5 op het FM-kavel van NPO Klassiek zetten lijkt me slimmer. Ik zou niet weten wie er nog met een spriet-antennetje naar de voormalige Radio 4 luistert.

 6. Onzin er Luisteren meer mensen naar 4 dan naar 3.
  Wel even goed kijken naar de tabel hierboven.
  En dat 5 zo al groot genoeg is slaat nergens op want dan kan je elke grote zender wel van de FM halen.
  NL meuk hebben we ook al genoeg met 100p en Radio.NL

  • gewoon de hele npo behalve radio 1 van de fm halen. misschien wat regionalen en lokalen en de rest naar de commerciëlen. kunnen radio 2(000), 3, 4 en 5 mooi op dab en internet.

   • dan sluit je wel een doelgroep uit radio 4, en 5 zijn meestal luisteraars in de wat oudere doelgroep die moeite hebben met internet, en je hebt een groep die fm willen behouden als ze een dure tuner hebben en die DAB vreselijk vinden

    • Radio 4 en Radio 5 hebben om de reden die u noemt wel bestaansrecht in deze tijd. Met het maken van het online jongerenplatform kan de frequentie van 3FM mooi naar Radio 5.

 7. @Ruud, ik heb je raad opgevolgd en even goed gekeken naar de tabel hier boven: het gemiddelde weekbereik van de laatste 4 weken voor 3FM is 965.000 luisteraars. Voor NPO Klassiek is dat 530.000 luisteraars. 3FM heeft dus véél meer luisteraars!

 8. Week bereik kan wel groter zijn maar naar 3 wordt dan veel korter geluisterd dan naar 4 dat een hoger marktaandeel heeft.
  R4 luisteren zal toch grotendeels met FM gaan. Dab is slechter. Alleen digitale kabel is goed maar omslachtjg. Slechts Niewe ontvangers hebben Internet.
  Smart foon en Klass ink?

  • klopt als een bus 538 en Sky moeten het echt hebben van bedrijven waar verplicht deze zenders opstaan , anders hebben ze geen bestaansrecht en als men denkt dat jongeren naar 538 of sky luisteren , nou dan lopen ze 10 jaar achter

 9. 3FM is een soort publieke SLAM! (die zender draait ook Michael Jackon en Whitney Houston, echt waar) dus daar kun je al 6,5 miljoen op bezuinigen. Desnoods maak je daar maar een soort vroegere Radio 5 model van. In de avond levensbeschouwelijke programma’s, gesproken woord en gospels in de avond en weekenduren. Geef de EO 80% meer zendtijd en de Veluwe, Staphorst en Urk worden ook bediend. Vervullen ze eens een echte publieke taak.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*