Lokale omroepen zetten eerste stap richting uitzending op DAB+

Een aanzienlijk aantal lokale publieke omroepen heeft een belangrijke stap gezet in de richting van DAB+. Van de 216 omroepen die aangesloten zijn bij de NLPO hebben 202 omroepen een vergunning aangevraagd voor lokale digitale radio. Dit betekent dat meer dan 90 procent van deze omroepen vanaf september 2024 de mogelijkheid heeft om via DAB+ uit te zenden.

Voor de lokale digitale radio zijn specifieke gebieden in Nederland vastgesteld, die ‘allotments’ worden genoemd. Daarin dienen de lokale publieke en lokale commerciële omroepen samen te werken. Elk allotment heeft ruimte voor 18 vergunningen. De procedure voor het aanvragen en verdelen van vergunningen voor commerciële lokale omroepen begint later dit jaar.

Niet alle lokale publieke omroepen hebben individueel een vergunning aangevraagd. Dit komt vaak doordat er op streekniveau wordt samengewerkt, wat resulteert in een gezamenlijk radioprogramma-aanbod. Via DAB+ is dit gezamenlijke aanbod automatisch beschikbaar in het gehele allotment, waardoor niet elke omroep een eigen programmakanaal nodig heeft.

Gezamenlijke afspraken

Omroepen in een allotment hebben tot 1 september 2025 de tijd om met hun uitzendingen te starten. Vergunninghouders – zowel publiek als commercieel – moeten eerst gezamenlijk afspraken maken over de wijze van samenwerking en verdeling van de kosten binnen het allotment; deze worden vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst.

De NLPO zal investeren in een DAB+ infrastructuur voor de lokale publieke omroepen met middelen die via het ministerie van OCW zijn verkregen. Aan het begin van het tweede kwartaal zullen de aangesloten omroepen worden geïnformeerd over de inzet van deze middelen.

5 Comments

  1. Grappig. Nepnieuws ook. Want lokale omroepen zitten hier gewoon allemaal op DAB+. Van kerkradio tot Samen1 tot Lokale Omroep Apeldoorn.

  2. Is geen netnieuws. Er zijn een aantal testgebieden waar lokalen op DAB zitten. De grote landelijke uitrol is dit jaar. Dus jouw interpretatie is min of meer nepnieuws:p

  3. Spreekbuis, graag een andere foto.
    Ik heb deze ONN radio en die is alleen DAB en FM.
    Deze ontvangt geen DAB+. Hij geeft de stationsnamen wel weer, maar er komt geen DAB+ geluid uit.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*