Lokale omroepen dreigen te verdwijnen door coronacrisis

Veel lokale omroepen dreigen door de coronacrisis ophouden te bestaan. Daarvoor vreest de NLPO, de brancheorganisatie voor de lokale publieke omroepen.

De omroepen worden hard getroffen doordat de inkomsten tot nul zijn gereduceerd vanwege de annulering van opdrachten en marginalisering van de reclame-inkomsten.

Volgens de NLPO zijn de lokale omroepen nu extra nodig om de lokale impact van het coronavirus.

Marc Visch, de directeur van de NLPO meldt: “Dankzij de lokale omroep blijven we met elkaar in contact, juist nu dat door het coronavirus nauwelijks meer kan. Bovendien zijn velen van ons er dankzij de lokale omroep getuige van hoe burgemeesters ons tot in onze huiskamers toespreken, ervaren we hoe lokale vrijwilligers hulp bieden aan ouderen en zieken, en leven we intens mee met bevriende patiënten en zorgverleners in het plaatselijke ziekenhuis”.

De NLPO-directeur verwacht dat over twee maanden een op de vijf lokale omroepen door grote financiële problemen hun activiteiten moeten staken. Dit komt volgens hem voornamelijk door de structureel slechte financiële uitgangspositie van bijna alle lokale omroepen. De branchorganisatie wil graag een basissubsidie voor alle lokale omroepen.

4 Comments

  1. En toch heeft Leon hier weer een punt, heel veel, misschien wel de meeste LO’s stellen weinig voor en komen inderdaad niet verder dan een Non Stop play-out, lokale nieuws uitzendingen zijn nauwelijks te vinden. Op sommige omroepen uit de omgeving die ik kan zien zit soms nog nieuws van maanden oud. TV met zo ongeveer alle fouten die je kan bedenken, de goede te na gesproken, zoals in Enschede en Eindhoven. Deze zouden juist als voorbeeld kunnen dienen voor dit idee.

    Misschien is dit het moment om eens echt omroepbeleid los te laten op de binnenlandse omroep, en eens goed te bezien of 3 lagen publieke omroep wel haalbaar is. Als je bedenkt dat sommige Regionale Omroepen ook zo hun problemen hebben, wordt het dan niet eens tijd om te onderzoeken of we met 2 lagen af kunnen. Landelijke en Streekomroep. Dus logische gebieden die groter zijn dan de gemeentelijke zenders en kleiner dan de soms te grote Regionale Omroepen. Hoe dan ook die gemeente en provinciegrenzen los laten, die grenzen zijn alleen maar politiek maar niet interessant voor luister en kijk-publiek.
    Die streekomroepen moeten dan grotendeels professioneel worden, te vergelijken met de huidige Regionale omroepen, maar er zal daarnaast met veel vrijwilligers gewerkt moeten worden op het te bekostigen. De kwaliteit van vrijwilligers in een professionele omgeving zal hoger zijn dat louter vrijwilligersclubs. Professionele journalistiek komt zoo dichter bij de mensen, maar de omroep is ook niet te klein voor continuïteit.
    Het is maar een idee.

  2. Met vrijwilligers is er soms vaak een probleem, als ze iets niet zint dan zijn ze weg……………………..
    En ligt de boel op z’n gat of ze gaan in goed Hollands gebruik weer een nieuw omroepje oprichten.
    Je moet in dit soort situaties altijd een “afhankelijke verhouding” bewerkstelligen. ( vergoeding dus ).

    Bij mij hier in de buurt zijn ze bijna altijd “Veronicaatje etc. ” aan het spelen. Met de plaatselijk top 40 enz.
    Jaren terug aren ze piraat………..
    Maar nauwelijks echt plaatselijk nieuws etc.

  3. Ik heb nooit begrepen waarom er, naast lokale en regionale omroep ook nog eens een z.g. streekomroep moest komen. Als je lokale omroep gaat/moet bundelen dan kom je toch uit bij een regionale omroep of zie ik dat verkeerd? Pure geldverspilling om daar weer een laag tussen te zetten. De meeste lokale omroepen komen niet veel verder dan ego’s de ruimte geven.Waarom moet in dit land toch altijd iedereen met steun van de overheid (wij dus) op de been worden gehouden. Geen geld dan maar stoppen. Gaat in het bedrijfsleven ook zo. Je moet wel bestaansrecht hebben…

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*