Lockdown-programmering voor NPO

De Nederlandse Publieke Omroep komt de komende tijd met een aangepaste en impactvolle programmering voor jong en oud brengen NPO en de omroepen tijdens de lockdown onder meer nieuws, achtergronden, cultuur, educatie en amusement op alle zenders.

Het jaar wordt traditioneel afgesloten met de grote eindejaarsevenementen NPO 3FM Serious Request: The Lifeline en de NPO Radio 2 Top 2000, die gelukkig – ‘coronaproof’  – door kunnen gaan.

Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO: “Dit is een uitzonderlijke tijd met uitzonderlijke maatregelen, die vragen om een extra inspanning van iedereen. Niet alleen van de teams van The Lifeline en de Top 2000, maar van álle medewerkers van de Publieke Omroep. We gaan langer door met Op 1 en Goedemorgen Nederland zodat we van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat nieuws en duiding kunnen blijven brengen.”

Volgens Rijxman staan Nederlanders bekend om hun veerkracht en samenwerking: “En vanuit die basisgedachte brengen wij Nederland juist de komende weken een programmering vol informatie en ontspanning, die we zullen aanvullen waar en wanneer het kan.”

Televisie
De dagelijkse talkshow Op1 (BNNVARA/EO/MAX/WNL) zal ook volgende week maandag, dinsdag en woensdag op NPO 1 nog te zien zijn. Goedemorgen Nederland (Omroep WNL) wordt ook verlengd en is op werkdagen te zien tijdens de kerstvakantie.

Naast actueel nieuws in de NOS Journaals en achtergronden bij onder meer EenVandaag (AVROTROS) en Nieuwsuur (NOS/NTR), kan Nederland tijdens de lockdown rekenen op de Publieke Omroep. Met op NPO 1 onder meer het nieuwe programma Het Museum van Nederland (Omroep MAX), vanaf 16 december. En op 21 december start een nieuw seizoen van Een Huis Vol (KRO-NCRV). Publiekslieveling Heel Holland Bakt (MAX) is vanaf zondag 27 december weer te zien. De dramaserie I.M. (AVROTROS) start maandag 28 december. Het nieuwe programma van Matthijs van Nieuwkerk, Matthijs gaat door (BNNVARA), begint op oudejaarsavond. Op 1 januari is de aftrap van Nieuwe Boeren (KRO-NCRV) te zien. Wie is de Mol? (AVROTROS) begint 2 januari aan een compleet nieuw seizoen.

Op NPO 2 is vanaf deze week een nieuwe reeks van De Slimste Mens (KRO-NCRV) te zien en wordt er op zondag 20 december een special uitgezonden van Frontberichten (BNNVARA). Op 21 december start In de beste families (NTR) waarin Coen Verbraak met moeders grote levensthema’s bespreekt. Verborgen verleden (NTR) keert 9 januari terug met een nieuwe reeks. De wereld van de Chinezen (VPRO), een nieuwe serie van Ruben Terlou, begint 10 januari.

Op NPO 3 is er de komende tijd veel ruimte voor muziek dankzij de Top 2000-programma’s, TopPop-specials en concerten van onder meer Metallica, Robbie Williams en Prince. Daarnaast zijn er nieuwe First Dates Kerstspecials (BNNVARA) te zien en wordt op 21 december in Moltalk (AVROTROS) meer bekendgemaakt over het nieuwe seizoen van Wie is de Mol?. Het satirische Promenade (NTR) blikt in een tweeluik terug op het afgelopen jaar. Op 27 december begint de dramaserie Doodstil (KRO-NCRV), een spin-off van de succesvolle NPO3-serie Penoza.  

Het themakanaal NPO 2 extra brengt een programmering die volledig in het teken staat van de podiumkunsten. Met veel muziek, cabaret en theater, uit het recente archief, maar de komende weken ook verder aangevuld met nieuwe producties.

On demand
Op NPO Start en NPO Plus zijn alle persconferenties, talkshows en extra programmering zowel via de livestream als op een zelfgekozen moment terug te kijken. Er zijn dit jaar niet één maar twee speciale kerstseries te zien: Rudy’s grote kerstshow (VPRO) en Kerstgezel.nl (Omroep MAX). De on demand-platforms van de Publieke Omroep hebben het jaar 2020 in overzichtelijke lijstjes bij elkaar gebracht, zodat iedereen tijdens de lockdown gemiste programma’s alsnog kan inhalen. Denk aan ‘ de meest gewaardeerde docu’s’, ‘kookinspiratie’, ‘lachend het jaar uit’ en andere handige kijklijstjes. Via NPO Samen kunnen families of vrienden vanuit meerdere huizen -op afstand -toch samen kijken. Klik daarvoor binnen NPO Start op de ‘Samen’-knop. NPO Start biedt bovendien tientallen filmklassiekers aan, die voor iedereen op elk moment te bekijken zijn. Denk aan Pietje Bell 1 en 2, Kruimeltje, Ja Zuster Nee Zuster, Middenin de winternacht en Scheepsjongens van Bontekoe.

Schooltv en Heimwee TV
NPO Start brengt ook de komende weken weer Schooltv thuis (NTR) en Heimwee TV, met daarin programma’s uit het rijke omroeparchief voor jong en oud, zoals series van Rembo & Rembo (VPRO) en bijvoorbeeld het allereerste seizoen van Boer zoekt Vrouw (KRO-NCRV).

Radio
Op de radio blijft NPO Radio 1 verslag doen van alle ontwikkelingen rond het coronavirus en de vaccins. NPO 3FM presenteert een bijzondere editie van Serious Request: The Lifeline, dat vanaf vrijdag 18 december tot kerstavond te volgen is via 3FM, 3fm.nl en NPO 1 extra. Drie dj-duo’s gaan een week lang ‘in lockdown’ om geld op te halen voor de Rode Kruis, dat met de opbrengst hulpverleners ontlast en de verspreiding van corona tegengaat in binnen- en buitenland. Naast 24 uur per dag radio maken streven de dj’s ernaar om samen met de luisteraars een symbolisch rondje rond de wereld te lopen. Luisteraars kunnen zich laten sponsoren voor hun gelopen kilometers, maar ook een plaatje aanvragen voor geld of gewoonweg een donatie doen voor het Rode Kruis.

De NPO Radio 2 Top 2000 is weer te horen vanaf eerste kerstdag tot en met oudejaarsavond op NPO Radio 2. De complete lijst wordt donderdag 17 december onthuld. De NTR verzorgt de televisie-uitzendingen Top 2000 Quiz, Top 2000 – The Untold Stories en Top 2000 a gogo op NPO 3. De opening van de Top 2000 is in de nacht van 24 op 25 december live te zien op NPO 3, vanaf kort voor middernacht. De uitzending van de Top 2000 vanuit het Top 2000 Café in Beeld en Geluid in Hilversum is ook 24 uur per dag te volgen via nporadio2.nl, NPO 1 extra en ’s nachts op NPO 3.

Op zaterdag 19 december vindt het traditionele NPO Radio 4 Kerstconcert plaats, rechtstreeks op de  klassieke radiozender te volgen vanuit de sfeervolle Domkerk in Utrecht. Het Groot Omroepkoor, een strijkensemble en koperkwintet uit het Radio Filharmonisch Orkest en vocale solisten o.l.v. Benjamin Goodson brengen feestelijke muziek van o.a. Sweelinck, Bach en Mendelssohn en kerstklassiekers waarbij u ook thuis kunt meezingen.

NPO Luister
Het podcastplatform van de Publieke Omroep biedt honderden podcasts die te beluisteren zijn op de momenten dat het de luisteraar uitkomt. Dan gaat het ook om podcasts die de achtergronden bij het nieuws belichten, zoals: Virusfeiten (EO) met Tijs van den Brink. Als het over het coronavirus gaat, hoor je vooral over maatregelen en over meningen. Wat je veel minder hoort zijn de feiten. Hoe ver zijn wetenschappers in hun strijd tegen corona? Wat komen ze elke dag te weten over het virus en over de beste manier om het te bestrijden?
In de Top 2000 a gogo podcast (NTR) vertelt Leo Blokhuis verhalen die schuilgaan achter de muziek in de Lijst der Lijsten. Hij gaat hierin op zoek verrassende verbanden, allerlei opvallende details, natuurlijk gelardeerd met veel muziekfragmenten.

6 Comments

  1. Bij heel veel van de hierboven genoemde titels denk ik: Oude wijn in nieuwe zakken. Daarnaast begint het altijd weer een beetje te kriebelen als men bij de NPO de kijkers wil “duiden”. Ik vorm liever zelf een mening bij een zoveel mogelijk objectieve weergave van het nieuws.

    • Goed dat de NPO hier gelijk op inspringt.
      Toch zie ik ook wel erg veel gemakzucht in de programma’s.
      Veel van de programma’s zenden ze altijd al uit aan het einde van het jaar of zijn al eerder (meerdere) keren uitgezonden dit jaar. Die special s van TOPPOP hebben we van de zomer al gezien Shula.

      Ik denk niet dat er nog meer behoefte is aan Goedemorgen Nederland en OP1. We zitten in een lockdown tot 19 januari. Dat weet iedereen en we gaan er niet eerder uit. Daar valt dus niet heel veel meer over te duiden. Mensen hebben het wel even gehad met al dat corona nieuws en al dat geklets over corona. Het is nu even tijd voor andere dingen en meer ontspanning.

      Ik zie in het persbericht van Shula weliswaar dat Heimwee TV terugkeert maar dit is nog in te beperkte mate. De behoefte aan oude programma’s, series en films in op dit moment groot. Niet alleen vanwege de lockdown maar ook vanwege de vakantie en de feestdagen. Alleen aankomen met Rembo & Rembo en seizoen 1 van Boer zoekt vrouw is bij lange na niet genoeg. Er zijn immers maar weinig andere dingen te doen voor alle mensen die nu thuis zitten vanwege de lockdown en de vakantie.

      Het aanbod Heimwee Tv/Troost TV moet dus veel groter met oude programma’s, series en films. Ook oude kinderprogramma’s, series en films. Op zowel NPO Start als in blokken Heimwee TV op NPO1, NPO2 en NPO3. Een blok met oude jeugdprogramma’s zou dagelijks in de ochtend bijvoorbeeld welkom zijn dagelijks op NPO1 of NPO2. Amusement, comedy en dramaseries in de middag van NPO1 en/of NPO2. Oude (Nederlandse) films kunnen worden aangekocht of uit het archief worden gehaald voor op de late avond van NPO1 of NPO3. Maak een betere samenwerking tussen de omroepen, NPO Start, Beeld & Geluid en Eye film Amsterdam. Buiten De live line en de TOP 2000 kunnen de zenders NPO1 Extra en/of NPO2 Extra ook nog een rol spelen.

  2. jaja lijkt net 2de wereldoorlog nog meer propaganda!
    Ik luister en kijk al helemaal niet meer naar deze bagger zenders.
    Op internet zijn vele andere en leukere streams te vinden.
    Laten ze deze oude meuk maar volledig wegbezuinigen, en het geld in de gezondheidszorg stoppen, waar ze jaren aan het snijden en bezuinigen zijn geweest, en het geld in de waardeloze publieke omroep hebben gepomt om maar hun propaganda te verspreiden, want de publieke omroep is net covid-19 bijna niet uit terrein helaas

    • @de Koot Er gaat echt zat geld naar de zorg, alleen word dit veel al niet besteed aan de mensen die zorg nodig hebben of die zorg van dichtbij leveren. Er mag van mij zeker meer geld heen maar ook naar de NPO. De NPO mag wel wat objectiever en minder links worden. Minder de mening van de beleidsmakers, de programma makers of de omroep doordrammen maar de kijker zelf een mening laten vormen.

  3. Hoi Michel,

    je schrijft: “de kijker zelf een mening laten vormen.’

    Prima idee, maar hoe wil je dat in de praktijk vormgeven?

    PS. vergeet je de radio met opzet?

    • Ik bedoelde het eigenlijk meer op de reactie van de Koot die het als propaganda ziet. Zover wil ik niet gaan maar een kern van waarheid zit er wel in. Veel omroepen dragen veel al een links idee uit en ik zie weinig rechts of midden. Als je dan bekijkt waar de omroepen voor staan dan slaat dat links en rechts idee nergens op. Mijn inziens zou alleen de VARA uiterst links moeten zijn en slaat die fusie met BNN helemaal nergens op. Straks kom PowNed er misschien bij en dat slaat helemaal nergens op. Het hele zuilensysteem is logischerwijs op de schop gegaan door de veranderde samenleving. Hierdoor is eigenlijk echt meer te zien welk programma nu van welke omroep is. Daarmee maak je dat hele omroepsysteem eigenlijk overbodig. Ik ben niet voor het opheffen van de omroepen maar ze mogen wel weer wat meer een eigen signatuur krijgen. Zo zou AVROTROS weer een rechtse omroep moeten worden die gewoon veel amusement brengt. Bij de NPO is besloten dat hier minder ruimte voor is maar dan moet AVROTROS met de juist op rage slaan. Ze zijn ooit toegelaten in het bestel en staan voor (groot) amusement en daar moeten ze dus van de NPO genoeg ruimte voor krijgen. Een kijker kan zelf bepalen waarbij hij zich thuis voelt en zelf wel een mening vormen. De mening van Margriet van der Linden opdrongen door Margriet zelf in zendtijd van KRO-NCRV gaat helemaal nergens over. Dit is slechts een voorbeeld want er zijn er veel meer. Ook bij de commerciëler. Editie.nl van RTL4 kan er ook wat van.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*