Live borstkankeroperatie bij MAX

Voor het zesde opeenvolgende jaar zendt MAX Operatie Live uit, op 10 november om 21.25 uur op NPO 1. In de afgelopen vijf jaar zagen miljoenen mensen live de bijzondere geboorte van een baby via een keizersnede, een niertransplantatie, een hersenoperatie, een open hartoperatie en een diepe hersenstimulatie. Dit jaar zal in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) uitgevoerd worden: een nieuwe borstsparende operatietechniek waarbij de tumor wordt verwijderd en direct daarna het weefsel rondom de tumorlocatie met een elektronenbundel wordt bestraald.
 

Tijdens de uitzending ontvangt presentator Charles Groenhuijsen verscheidene experts op het gebied van deze ingreep. Samen met de uitvoerende chirurgen, radiotherapeuten en andere experts doet hij verslag van de operatie en geeft achtergrondinformatie.

In tegenstelling tot de ‘standaard’ radiotherapie, vindt Intra Operatieve Radiotherapie (IORT) inwendig plaats. Deze behandeling kan een uitkomst zijn voor een selectieve patiëntengroep. Het voordeel van deze behandeling is dat de arts direct zicht heeft op de tumorlocatie. Ook worden de gevoelige organen in het bestralingsgebied – zoals hart en longen – ontzien en de huid van de patiënt wordt niet blootgesteld aan de mogelijk schadelijke bijwerkingen van bestraling. Daarnaast duurt de operatie slechts anderhalf uur en kan de patiënt meestal dezelfde dag nog naar huis. Aanvullende bestralingen zijn niet meer nodig. In principe is de patiënt dan in één dag dus kankervrij.

Momenteel zijn er in Nederland twee ziekenhuizen die IORT aanbieden: het Catharina Ziekenhuis en Medisch Centrum Haaglanden. Deze instellingen beschikken over speciaal daarvoor gebouwde operatiekamers met extra dikke betonnen wanden om te voorkomen dat mensen in de omgeving straling ontvangen. 

Dagelijks krijgen in Nederland gemiddeld 41 mensen de diagnose borstkanker; jaarlijks zijn dat er rond de 15.000. Op dit moment lijden ongeveer 155.000 Nederlandse vrouwen aan borstkanker. 

Operatie Live: IORT 
Dinsdag 10 november 
Om 21.25 uur live op NPO 1 
Presentatie: Charles Groenhuijsen 
www.operatielive.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*