Licht Uit Spot Uit: Richenel

U kunt zich vast het kledingmerk Mac & Maggie nog wel herinneren. Vormloze felgekleurde of juist pikzwarte lappen waren het, vaak bijeengehouden door raadselachtige ritssluitingen, metalen klemmen en reusachtige knopen. Draag dit op een strakke legging of een te wijde harembroek en voilà: daar is het imago van de androgyne zanger Richenel.

De als Hubertus Richenel Baars geboren artiest werd aanvankelijk door Fluitsma en Van Thijn weggezet als rare nicht waar ze niet meteen iets in zagen, maar hij scoorde in 1986 internationaal met een serie hits waarvan Dance Around The World de grootste was. Vanwege zijn excentrieke uiterlijk werden zijn optredens in Nederland steevast begeleid door een ‘homo homo homo!’ scanderend publiek. Niet leuk.

Door de jaren heen is Ries altijd muziek blijven maken, met wisselend succes. Zijn coupe Diana Ross verdween, net als de uitzinnige kleren. Inmiddels heeft de zanger zich volledig toegelegd op jazz.

Deze bijdrage is afkomstig van Jaap Bartelds (Winq) & Roelof de Vries (BNN) (http://lichtuitspotuit.nl/ 2012)

Video:

1 Comment

  1. Wat een aanfluiting is deze necrologie. Richenel was zijn tijd ver vooruit. Als breedgeorienteerde zanger, performer en stijlicoon. Dat zijn elementen die in herinnering gebracht dienen te worden in plaats van “een rare nicht waar ze niet meteen iets in zagen”. Waarin ook nog eens een kneiter van een grammaticale fout staat. En het is onzin dat hij bij ieder optreden getrakteerd werd op een ‘Homo, homo’-scanderend publiek. Haal deze stereotyperende blamage gewoon weg wanneer je niet de moeite wilt nemen om een passend in memoriam te schrijven.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*