LHBTI+ Mediadag in Beeld en Geluid

Vijfenvijftig jaar geleden werd in het Nederlandse TV-programma Achter het Nieuws voor het eerst aandacht besteed aan homoseksualiteit. Sindsdien zijn er talloze radio-, tv- en online programma’s gemaakt; óver-, vóór en dóór LHBTI+. Van In de Vlaamsche Pot tot Hij is een zij, en van Het Roze Rijk tot Anne+.

Niet overal kan de LHBTI+ gemeenschap zichzelf laten zien en horen. Maar in de Nederlandse media zijn we in elk geval aardig op weg met LHBTI+-erkenning en representatie. Of valt er nog steeds veel te veranderen en verbeteren? Op deze dag vol ontmoetingen, debatten en activiteiten, praat en denk je bij Beeld en Geluid met verschillende mediamakers en betrokkenen mee over dit onderwerp.

PROGRAMMA (zaterdag 29 juni):

 • Out & About
  11.00 – 11.30 uur  en 15.45 – 16.15 uur | Theaterzaal 2Persoonlijke gesprekken over uit de kast komen en rolmodellen in de media. Gasten: Nicolaas Veul (programmamaker en presentator bij de VPRO), Kevin Hassing (acteur in o.a. HeHoBro’s), Dounia Jari (journalist en voorzitter Stichting Maruf), Yora Rienstra (cabaretière, actrice, presentatrice), olv Sipke Jan Bousema.
 • Bram de Wijs’ Gay Talk LIVE
  11.45 – 12.45 uur | Theaterzaal 1Kenrick’s life, Dook van Dijck en Eva Kroes vertellen in deze talkshow over de manier waarop zij YouTube inzetten om onderwerpen rondom hun geaardheid bespreekbaar te maken. Presentator Bram de Wijs vraagt ze het hemd van het lijf over de impact en waarde van online kanalen. En onderwerpt zijn gasten aan een Q&Gay, met anonieme vragen die door het publiek zijn ingebracht.
 • 55 Jaar zichtbaar (een mediadebat)
  13.15 – 14.30 uur | Theaterzaal 1Publicist en onderzoeker Linda Duits spreekt met verschillende mediamakers over de representatie van LHBTI+ in de Nederlandse media, vroeger, nu en in de toekomst.Zij doet dit met journalist Koos Postema (de maker van de spraakmakende Achter het Nieuws uitzending in 1964), Anya Koek (scenarioschrijfster van Spangas), filmmaker Raymi Sambo (Aan niets overleden), documentairemaakster Lucienne Groot (Familie, geloof en hoop) en actrice Hanna van Vliet (Anne+).
 • De Transketeer-show
  14.45 – 15.30 uur | Theaterzaal 2De Transketeers zijn Bart Peters, Jonah Lamers en Chris Rijksen. Drie transmannen die video’s maken vanuit hun persoonlijke, vaak onderbelichte blik. Zij schreven over representatie van transgender-personen in de media, voor het online platform TILT. Aan de hand van bijzondere beelden uit het archief gaan ze hier tijdens dit live programma uitgebreider op in. 
 • Film: Aan Niets Overleden
  14.45 – 16.00 uur | Theaterzaal 1Wat als je ernstig ziek bent, maar de oorzaak van de ziekte en de ziekte zelf voor je eigen moeder onbespreekbaar zijn?. ‘Aan Niets Overleden’ (NL 2018, 60 min) is het speelfilmdebuut van regisseur Raymi Sambo. Het is een artistieke film met een all black cast, over de schaamtecultuur rond homoseksualiteit in de Surinaamse/Antilliaanse gemeenschap. Na afloop is er een aansluitende Q&A.
 • Cabaretier Victor Luis van Es
  16.30 – 17.00 uur | Theaterzaal 1Victor Luis van Es sluit de dag af met een komische terugblik en speelt fragmenten uit zijn theaterprogramma Stille Strijd. Hierin vertelt hij openhartig zijn persoonlijke verhaal over zijn afkomst, biseksualiteit en de representatie van biseksuelen in de media. Hij doorbreekt het hokjesdenken op een humoristische wijze. 
 • Randprogrammering:
  Naast de zaalprogramma’s kijk je naar ‘gequeereerd’ film- en videomateriaal uit de collectie van Beeld en Geluid, een Potcast-installatie van Lotte Gommers en word je uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de Regenboog Wall Of Fame, een eerbetoon aan LHBTI+ mediamakers.

Tickets zijn hier verkrijgbaar

3 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*