Letterensector sluit zich voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag aan bij MORES.ONLINE

De Schrijverscentrale, Auteursbond, de NVJ en GAU zetten structurele stappen in de omgang met grensoverschrijdend gedrag. Met de aansluiting van de vier letterenorganisaties bijMores.online wordt het meldpunt beschikbaarvoor schrijvers, journalisten, fotojournalisten, programmamakers, illustratoren, spoken word artiesten, vertalers en scenarioschrijvers, die als zelfstandigen werken. Dat is een begin.

Meldpunt Mores.online
Het meldpunt voor de culturele sector kwam veelvuldig in beeld na de aantijgingen bij de Voice of Holland. De tekst op de website van Mores is er helder over: grensoverschrijdend gedrag verdient aandacht en alertheid. Mores werd een aantal jaar geleden opgericht door de filmsector als reactie op de meldingen van seksueel overschrijdend gedrag in die sector. Met de aansluiting van de letterenorganisaties bij Mores kunnen nu ook schrijvers, (foto)journalisten, illustratoren, spoken word artiesten, vertalers en scenarioschrijvers, die als zelfstandigen werken, daar terecht.

Bewustwording
Ook willen de Schrijverscentrale, Auteursbond, de NVJ en GAU bijdragen aan het vergroten van het bewustzijn over grensoverschrijdende omgangsvormen. In elk geval door aandacht te besteden aan het onderwerp in onze communicatie.

Initiatiefnemer Anne Zeegers, directeur van de Schrijverscentrale: ‘Wij sturen jaarlijks op grote schaal schrijvers op pad, van ’s ochtend vroeg tot ’s avonds laat, naar alle (uit)hoeken van het land.Na de onthullingen bij de VOICE heb ik het meldpunt Mores.online benaderd en samenwerking gezocht met Auteursbond, NVJ en GAU. Zij waren direct bereid om ons alsletterensector aan te sluiten. Binnenkort gaan we met schrijvers en een vertrouwenspersoon van Mores om tafel om mogelijke scenario’s door te denken die in de praktijk kunnen voorkomen en af te stemmen wat we daarin van elkaar kunnen en mogen verwachten.’

Milen van Boldrik – secretaris zelfstandigen en NVF bij de NVJ zegt hierover: ‘berichten en getuigenissen over machtsmisbruik en grensoverschrijdend gedrag bij het programma The Voice lieten zien dat deze schadelijke praktijken nog steeds plaatsvinden in de media. De NVJ vindt dat elke programmamaker, journalist, redacteur en deelnemer zich veilig moet voelen in deze sector. Aansluiting bij Meldpunt Mores is een stap om deze praktijken te monitoren en een halt toe te roepen.’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*