Laatste huurder trekt in voormalig omroepgebouw in Hilversumse KROon

Deze week trekt de allerlaatste huurder in het complex en dan maken de nieuwe bewoners van de 85 appartementen in gebouw de KROon aan de Emmastraat in Hilversum zich op voor de grote opening zaterdag. Exact twee jaar nadat voormalig wethouder Nicolien van Vroonhoven de bouw startte, is het nieuwe woonwijkje in en rond het monumentale omroepgebouw van de KRO klaar.

Burgemeester Broertjes opent het complex zaterdag. Voormalig KRO-presentatrice en muzikante Anne van Egmond zorgt voor de muziek. Behalve bewoners zijn ook oud KRO-medewerkers uitgenodigd om een kijkje te nemen op de plek waar zij hun radio- en televisieprogramma’s maakten. Een klein deel van het omroepgebouw, aan de zijde van de Emmastraat, is overeind gebleven. De geluidsstudio met concertpodium op het binnenterrein, Studio 1, is afgebroken maar door de architect in exact dezelfde afmetingen teruggebracht in het ontwerp. Nu zijn er 15 appartementen in gevestigd. In het nieuwe complex, waar een mix van ouderen, jongeren, gezinnen en mensen met een zorgindicatie wonen, opent HilverZorg onder meer een ontmoetingsruimte waar bewoners van de KROon en ook wijkbewoners elkaar treffen.

Laatste huurder trekt in voormalig omroepgebouw in Hilversum; de KROon wordt zaterdag geopend
De wandschildering van Charles Eyck in de centrale hal van de KROon.© foto studio kastermans

Versailles

Deze sociëteit krijgt onderdak in de oude bestuurskamer in het hoofdgebouw van de KRO. Die is van onder tot boven opgeknapt en volledig in oude staat teruggebracht. Michiel Pot van HilverZorg wijst naar het rijk bewerkte plafond. ,,Prachtig toch?” Nieuwe bewoner Meindert Tepper heeft zich de afgelopen maanden uitgebreid verdiept in de historie van de locatie en het gebouw. ,,Het plafond is ontworpen door Jo Uiterwaal. Katholiek uiteraard”, lacht Tepper. ,,Zoals alle ontwerpers die door de omroep ingeschakeld werden om het gebouw vorm te geven. Uiterwaal mocht op kosten van de KRO naar het Paleis van Versailles om daar het stucwerk te bekijken”, weet de Hilversummer. Tijdens de officiële opening zaterdag presenteert Tepper, bewoner van een appartement in de voormalige Studio 1, zijn ’onderzoek’ naar de geschiedenis van de plek en omroep. De 85 huurappartementen in de vrije sector waren in rap tempo vergeven.

Brandpunt

,,Het leuke is dat veel mensen met een omroepverleden hier nu wonen. Mijn benedenbuurvrouw speelde in een orkest en trad hier in de oude studio vroeger op. Ze heeft twee harpen en een piano in huis. Ook een medewerker van KRO’s Brandpunt huurt een appartement.” Net als Cees van Zijtveld, oud Avro-dj en Rients Slippens, voormalig hoofd cultuur van de NOS. Complex de KROon wordt voor zorgaanbieder HilverZorg ook een thuisbasis voor een team dat zorg levert aan mensen in de hele wijk. Bijzonder is dat ze dat doen volgens het Deense zorgconcept Reablement (mensen helpen zichzelf te helpen). ,,We doen dat samen met een aantal Hilversumse partners onder wie Versa Welzijn, de gemeente, GGD, Mee, Amaris. Het is een concept waarbij gekeken wordt naar wat mensen nog zelf kunnen in plaats van te concentreren op hun gebreken of ziekte”, legt Michiel Pot uit. In Denemarken staat het concept inmiddels als een huis en is het in de wet verankerd. In Nederland staat Reablement nog in de kinderschoenen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*