KRO-NCRV’s Pointer wint Sigma Award voor onderzoek naar het digitale trollenleger

image

Pointer, het journalistieke platform van KRO-NCRV, heeft voor het onderzoek naar het digitale trollenleger een Sigma Award gewonnen, de prijs voor de beste datajournalistiek ter wereld. Dat heeft de jury van de Sigma Awards donderdag bekendgemaakt. Het is voor het derde jaar op rij dat Pointer deze prestigieuze award in de wacht sleept.
Pointer ging vorig jaar undercover in een Nederlandse groep van coronasceptische actievoerders. Deze trollen verspreidden gecoördineerd onjuiste en misleidende informatie over het coronavirus. Via de berichtendienst Telegram spoorden ze medestanders aan om nepaccounts op sociale media aan te maken, en werden ze voorzien van desinformatie over het coronavaccin.
Na maandenlang onderzoek ontdekte Pointer de accounts die deze misinformatie hebben verspreid, en de personen die daarachter schuilgingen. Daarvoor werd gebruik gemaakt van innovatieve journalistieke onderzoeksmethoden, zoals socialmedia-analyse en open source intelligence. Van het onderzoek werd een tv-uitzending gemaakteen serie online artikelen en een interactive waarin lezers zelf kunnen ervaren hoe het is om in het trollenleger te zitten. 
Daarnaast werd de onthulling van het Digitale Trollenleger in veel Nederlandse media besproken. Eindredacteur van Pointer, René Sommer is verheugd: “Het is uitzonderlijk dat we voor de derde keer op rij deze internationale prijs voor de beste datajournalistiek ter wereld winnen. Een kroon op het werk van het getalenteerde team van Pointer dat iedere keer hoogstaande datajournalistiek weet neer te zetten”. In 2020 won Pointer een Sigma Award met Het verhaal achter een identiteitsroof. Vorig jaar werd het onderzoek De Vastgoedboeken bekroond.

Twaalf winnaars

Sigma Awards heeft geen vaste categorieën, maar kiest elk jaar uit alle inzendingen de beste projecten. Dit jaar ontving de organisatie 603 inzendingen, waar een shortlist van 100 projecten uit 28 verschillende landen uit voortkwam. Naast Pointer zijn er nog elf andere winnaars van de Sigma Awards gekozen. Daar zitten een aantal grote redacties tussen, zoals de New York Times en Propublica, en kleinere redacties zoals Civio uit Spanje en Arab Reporters for Investigative Journalism uit Egypte. Elke winnaar ontvangt een certificaat.
De Sigma Awards wordt georganiseerd door een groep van vooraanstaande datajournalisten, en ondersteund door het Google News Initiative. Het is de derde keer dat deze prijs wordt uitgereikt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*