KRO-NCRV: Morgen beter….?

[Blog door Govert van Brakel] Met een paar oud-collega’s van de NCRV zit ik in een appgroepje. We houden elkaar op de hoogte van het wel en, tegenwoordig met het klimmen der jaren vooral, het wee in ons kringetje.

Voormalig hoofdredacteur van onze actualiteitenafdeling Piet van Tellingen stuurde het bericht rond dat Niek Heizenberg (1932-2023) was overleden. De rouwannonce stond in dagblad Trouw waar Niek in de jaren zestig van de vorige eeuw een gewaardeerd journalist was.

De krant en de NCRV waren destijds geestverwante organisaties. Het laat zich raden dat de omroep dus graag personeel wierf uit die hoek. Niek was een van hen. Hij stapte over van dagbladpers naar de tv in Hilversum. Hij werd een ‘gezicht’, als presentator en verslaggever. Hier en Nu, Kerk Vandaag. Hij had het erg naar z’n zin en bleef er maar liefst 30 jaar.

Dagblad Trouw en de NCRV wijden geen woord aan de dood van ‘hun’ Niek. Zo gaat dat. Uit het nieuws uit het hart.
Mijn omroep’vriend’ Huub Elzerman, voormalig journalist van Trouw, ex- directeur van de School voor Journalistiek in Utrecht, oud-voorzitter van de NVJ en vroegere baas van diverse regionale omroepen, bond de kat de bel aan. Eens journalist altijd journalist. Hij mailde mij:

“Toch maar even met de afdeling voorlichting van de NCRV gebeld. Ja, antwoordde de dienstdoende voorlichter, die meneer heeft hier gewerkt, maar dat is heel lang geleden. Ja, antwoordde ik nog, langer geleden heeft hij bij Trouw gewerkt. Eerlijk gezegd had ik in de krant of bij jullie wel een berichtje verwacht.”

Ja Huub, schreef ik hem terug, en het is wel zeer navrant dat het juist Niek was die ooit bij de NCRV aan de bel trok. Hij vond het stuitend, vertelde hij me, dat ‘zijn’ NCRV op cruciale momenten vaak geen aandacht meer kon opbrengen voor z’n mensen van vroeger. Kon dat niet beter? Hij kreeg nul op het rekest.

Met zijn verscheiden heeft Niek de website van zijn oude club niet gehaald.
Daar gaat het wél heel vaak over ‘Morgen’.
Morgen kan eerlijker, Morgen kan groener, Morgen kan rechtvaardiger en ja zelfs: Morgen kan liever

Mensen van de huidige KRO-NCRV, wordt het morgen niet pas écht beter als je weet en je durft te herinneren wat jullie mensen van vroeger hebben gedaan om julllie de kans te geven de idealen van morgen uit te dragen en, hopelijk, te verwezenlijken? Dat ze dus best, al is het nog maar één keer in het openbaar en bij het moment van afscheid, jullie schijnwerper mogen hebben. En dat ook jullie op enig moment niet meer bij ‘morgen’ horen en het dan best fijn vinden als de volgende generatie weet welke voetstap jullie hebben achtergelaten en dat je ‘morgen’ pas echt vorm kan geven als je weet wie wat gisteren heeft gedaan.

Voor de woordvoerder van KRO-NCRV: Het is te lezen in de monumentale biografie die Wim Berkelaar en Peter Bak schreven: Verkondiging en verstrooiing. Een geschiedenis van de NCRV (1924-2014). Voor informatie over Niek Heizenberg zie de pagina’s 271, 280, 319, 339, 369.

12 Comments

 1. Zo gaat dat……………….Allemaal niet geïntersseerden in de geschiedenis van hun omroep. En veel mensen die in dt geval mee hielpen de NCRV uit te bouwen tot wat het (nu ) is. “Geen idee”. Schande !

 2. Je hebt helemaal gelijk maar de meeste mensen die nu bij de en andere omroepen hebben hier gewoon schijt aan. Zij denken echt dat radio, televisie en de omroep waar ze werken hebben uitgevonden. Het is echt stuitend maar waar.

 3. Ik heb dezelfde stuitende ervaring bij de KRO, het andere deel van deze fusieomroep KRO-NCRV.
  Het overlijden van een belangrijke voorzitter van de KRO enige jaren geleden werd zelfs over het hoofd gezien.
  Mijn enige conclusie, beste collega’s: de bedrijven waar wij toen werkten bestaan niet meer. Verdwenen, uitgewist, begraven. Van iets dat niet (meer) bestaat valt niks te verwachten.

 4. Ik schrok. Ik dacht even dat Govert was overleden maar dat is Gert van Brakel.Is er enige relatie russen die twee? Allebei ook NCRV

  • Dag Gerard,

   Gert en ik zijn geen familie van elkaar. Wél hebben we tegelijkertijd, in de jaren tachtig, deel uitgemaakt van de afdeling Actualiteiten van NCRV-radio. We zijn dus naaste collega’s geweest. De laatste jaren kwamen we elkaar geregeld tegen bij de Ouwe Jongens Club, een gezelschap van gepensioneerde omroepmeneren.
   Gert is de zoon van wijlen Peter van Brakel die decennia lang bij de Wereldomroep de sportprogramma’s presenteerde.

 5. Fusie omroepen zijn niet meer dan productiebedrijven geworden voor de NPO. Het logo is nog wel in beeld, maar heeft bij de meeste programma’s weinig tot geen betekenis meer. Alles wat ooit NCRV groot maakte is verdwenen in de tijd of opgeslokt door de KRO. Het katholieke profiel is nog wel aanwezig, maar protestanten moeten hun heil zoeken bij de EO.

 6. Het kan allemaal nóg gekker, goede Govert,,,,,Na het overlijden van Kees van Maasdam belde zijn man Herman Stok naar de VARA om het trieste nieuws te melden . Het hierna te lezen verslag vertelde Herman mijzelf,,,,,,,,,,dus geen woord van gelogen !!!
  “”Goedemorgen U spreekt met Herman Stok , mag ik iemand van de Persvoorlichting ” ,,,
  Met wie zegt U ??? was de wedervraag…Met Herman Stok,,ik zou graag iemand van de
  Persvoorlichting willen spreken……Waar gaat het over ????? Oooh, zei Herman,,ik wil het overlijden van ’n oud-VARA medewerker doorgeven, mijn man Kees van Maasdam is vannacht overleden……..(’n klein gegiecheltje kon herman nèt horen)…Ach wat vervelend , zei de mevrouw aan de telefoon.werkt die meneer bij ons ????? Nou, nee, zei Herman, nu niet meer. Maar hij heeft wel 60 jaar bij de VARA gewerkt !!!! Dus ik dacht zo , wellicht dat de persdienst er ’n mooi bericht van zou kunnen maken …!!!
  Tuurlijk kan dat, zei de mevrouw, maar de man die daar over gaat is er nu niet, dus kunt U morgen terugbellen ?????Ik zal zeggen dat U heeft gebeld,,,,hoe is Uw naam ook alweer ?????? Herman Stok, zei Herman .. …….Meer dan 2 regels heeft zelfs dit krantje er niet aan besteed. Voor de goede orde, ook Herman werkte meer dan 60 jaar voor de VARA ………..fijne club hè

  • Kees van Maasdam heeft veel gedaan voor de VARA-radio, maar werkte ook voor VARA-tv. Kees heeft samen met Herman Stok aan de basis voor Minjon gestaan en t idee voor de AVRO aangedragen. Ik heb Kees nog eens in de jaren 80 uitgenodigd voor een festivalletje over tv in de jaren 60 en werd een tv-programma uit die tijd van hem vertoond over jongeren in die rebelse jaren. Herman was meegekomen en ze waren beiden verbaasd, maar ook verrukt dat ze nog niet vergeten waren.

   https://wiki.beeldengeluid.nl/index.php/Kees_van_Maasdam

 7. Inderdaad Govert , Eigenlijk tè genant voor woorden !! Herman wilde niet dat dit naar buiten kwam,hij vond het te pijnlijk én verdrietig,,, nù vond ik de aanleiding zeer passend !

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*