KRO-NCRV en NPO Radio 5 lanceren podcast Lagelieder over vergeten volksliedjes

Vanaf woensdag 1 juni is de nieuwe KRO-NCRV podcast Lagelieder te beluisteren. In deze zesdelige serie halen Michiel van de Weerthof en Lot Broos iedere aflevering een vergeten volksliedje terug en gaan ermee op pad. Ze zoeken samen uit wat er nog van terug te vinden is en hoe de liedjes ook vandaag de dag nog blijven doorzingen. Nieuwe afleveringen van dit muzikale reisverhaal over liedjes, verhalen en overlevering zijn wekelijks beschikbaar via alle podcastapps.

De podcastserie is ge├»nspireerd op het werk van volkskundige en presentator Ate Doornbosch (1926-2010) die halverwege de 20ste eeuw door heel Nederland reisde en volksliedjes opnam voordat deze dreigden te verdwijnen. De nummers werden in die periode uitgezonden in het populaire radioprogramma Onder De Groene Linde (1955-1993) en zijn sinds 1966 te vinden in de databank van het Meertens Instituut.

Lot en Michiel volgen het pad opnieuw van een aantal liedjes: is het waar gebeurd wat er in deze volksliedjes bezongen wordt? Wat valt er nog van terug te vinden in het heden? Deze zoektocht brengt hen van het noordelijkste puntje in Friesland naar de zuidelijkste uithoeken van Nederland.

Over de makers

Michiel van de Weerthof maakte de absurdistische podcastserie GEEL, waarmee hij de grenzen van de podcast heeft verkend aan de hand van de kleur geel. In coronatijd maakte hij Radio Kras, een podcast voor en door Brabantse levensveteranen. Recent is hij het collectief Horens.audio gestart. Lot Broos is docent Nederlands, redacteur, dramaturg en zit met Michiel in de band Moi Le Voisin. In 2018 hebben zij een album met Nederlandstalige murderballads opgenomen onder de titel Hogelieder.

Vanaf 1 juni is de KRO-NCRV en NPO Radio 5 podcast Lagelieder te beluisteren met een wekelijks nieuwe aflevering via alle podcastapps.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*