KRO-NCRV DJ Wijnand Speelman zoekt 2020 stamceldonoren!

Van maandag 2 maart tot en met zaterdag 21 maart komt Wijnand Speelman op NPO 3FM in actie om stamceldonoren te werven. Dat is zojuist bekendgemaakt in Sanders Vriendenteam op 3FM. Samen met Matchis, het Centrum voor Stamceldonoren, haakt Wijnand in op de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, door ‘geen stemmen maar stammen’ te verzamelen. En die zijn hard nodig. Een goede match is van levensbelang voor patiënten met leukemie of andere ernstige bloedaandoeningen. Via de website Wijnie2020.nl roept Wijnand iedereen op zich te registreren als stamceldonor.Wijnie 2020

In de eerste week van maart valt ook Super Tuesday, de dag dat een groot deel van de staten in de Amerika tegelijkertijd hun voorverkiezingen houden. Waar in de Verenigde Staten de campagne Bernie 2020 in volle gang is, wordt in Nederland de campagne Wijnie 2020 afgetrapt. En waar in deze periode in de Verenigde Staten stemmen worden verzameld alsof het van levensbelang is, worden er door Wijnand ‘stammen’ verzameld die van levensbelang zijn. Ga naar Wijnie2020.nl voor meer informatie over de actie, het aanvragen van een gratis proefpakket en om aan te melden als stamceldonor.

3FM-DJ Wijnand Speelman: “Een paar jaar geleden ontmoette ik Dennis, die leukemie had. Hij vertelde mij over het belang van stamceldonoren voor patiënten als hij. Voor Dennis is geen match gevonden en ik zie het als mijn missie om het verhaal dat hij zo vurig vertelde, door te blijven vertellen. Er staat maar 3,5% van de Nederlanders tussen de 18 en 55 jaar geregistreerd als stamceldonor, dat cijfer moet omhoog.

Donoren zijn hard nodig
Stichting Matchis zorgt ervoor dat patiënten met leukemie en andere ernstige bloedaandoeningen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan zo snel mogelijk de best passende donor krijgen. Deze transplantatie is voor patiënten noodzakelijk om te kunnen overleven. Als er geen geschikte donor gevonden wordt, is de kans groot dat ze overlijden.
Matchis: “Een patiënt kan lang niet van iedereen stamcellen ontvangen. Het is heel belangrijk dat de weefseltypering (HLA) van een donor zo goed mogelijk past bij die van de patiënt. Daarom zijn er heel veel stamceldonoren nodig. Iedereen die aan de gezondheidseisen voldoet, in Nederland woont en tussen de 18 en 55 jaar is kan zich aanmelden als stamceldonor. Vooral jonge donoren in de leeftijd van 18 tot 35 jaar zijn hard nodig.”


Wijnie 2020 start op maandag 2 maart. Op vrijdag 6 maart tussen 22.00 en 0.00 uur is er een special over stamceldonatie op 3FM. Op zaterdag 21 maart om 11.00 uur zal de eindstand bekendgemaakt worden op 3FM. Meer informatie is beschikbaar via Wijnie2020.nl. Ook zijn hier portretten te vinden van mensen voor wie stamceldonatie op verschillende manieren levensbepalend is. Kijk hier het verhaal van Marlon. Hij heeft binnen nu en een jaar een stamceltransplantatie nodig, anders zal hij overlijden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*