KRO-NCRV brengt vluchteling virtueel onder de aandacht

Steeds meer omroepen zetten Virtual Reality in. 

 

Op het strand van Lesbos te staan terwijl er een boot met vluchtelingen aanspoelt? Middels  virtual reality is het mogelijk om als kijker letterlijk midden in het verhaal te staan. De KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die deze toepassing voor journalistieke doeleinden inzet.

 

Bij het programma In het spoor van de vluchteling  ( 24 december, NPO 2, 19.15 uur) is de 360 graden camera ingezet en kunnen kijkers online kennismaken met deze bijzondere toepassing.

KRO-NCRV is de eerste Nederlandse omroep die experimenteert met deze 360 graden video-techniek in de journalistiek. Liesbeth Staats en Hans-Jaap Melissen reisden voor het programma naar o.a. Libanon en Lesbos en filmden voor een deel met de 360 camera. Het gaat om een camera met zes lenzen die tegelijkertijd een omgeving van alle kanten filmt. De beelden kunnen op internet worden bekeken maar voor een optimale beleving is er een speciale bril waarin een smartphone kan worden geplaatst.

Oorlogsverslaggever Hans -Jaap Melissen: ‘Dankzij virtual reality krijgt de kijker een eerlijker beeld en wordt letterlijk midden in het verhaal gezet.  Het brengt je op plekken waar je normaal niet komt en het dwingt  je bijna tot betrokkenheid. Je kan de vluchtelingen bijna aanraken en je voelt de spetters zout water op je gezicht.’ De genoemde omroepen willen in 2016 meer producties in virtual reality gaan aanbieden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*