Koningsdagconcert 2015 op NPO 2

Sinds 1985 vindt jaarlijks het Koninginnedagconcert plaats, een traditie die vorig jaar is overgenomen door Koning Willem-Alexander. Dit jaar vindt het tweede KONINGSDAGCONCERT plaats in het Energiehuis in Dordrecht in bijzijn van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima, Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix en andere leden van de Koninklijke Familie. Er is gekozen voor het Energiehuis Dordrecht als concertlocatie omdat de Koninklijke Familie op 27 april deelneemt aan de viering van Koningsdag in de gemeente Dordrecht.

Het Koningsdagconcert bestaat uit een gezamenlijk optreden van de David Kweksilber Big Band, het Zapp4 strijkkwartet en blokfluitist Walter van Hauwe. Dit jaar is het concert een mengeling van klassieke muziek, jazz en pop. Naast eigen optredens gaan de musici ook  samenwerkingen met elkaar aan.
 
De David Kweksilber Big Band is een unieke bigband die een brug slaat tussen jazz & improvisatiemuziek en modern klassieke muziek. De Volkskrant: “De overtreffende trap is onvoldoende, deze band is daadwerkelijk onbeschrijflijk goed. […] De David Kweksilber Big Band, waarin klassieke muziek en jazz samenvloeien, is het spannendste grote jazzensemble van dit moment.” Tijdens het Koningsdagconcert spelen zij stukken van Nederlandse componisten als Guus Janssen en Ron Ford maar ook van de Amerikaanse jazzpianist Fats Waller en jazzcomponist Bob Graettinger. De big band neemt ook solisten mee: zangeres Claron McFadden en tapdanser Peter Kuit.
 
Zapp4 is een opmerkelijk strijkkwartet dat zich beweegt in de wereld van pop, jazz en moderne muziek. Ze zijn een graag geziene gast op de Nederlandse podia en speelden in de afgelopen tien jaar in o.a. de VS, Zweden, Hongarije en Japan. Het laatste project van het kwartet is een eerbetoon aan de muziek van de Engelse popgroep Radiohead waarvan ze ook op het Koningsdagconcert een aantal stukken zullen spelen.
 
Walter van Hauwe geldt als een van Nederlands beste blokfluitisten en met een internationale staat van dienst. Voor een blokfluitist heeft hij een ongekende muzikale horizon: klassieke muziek, wereldmuziek en jazz. Als een rattenvanger van Hamelen zal hij tijdens het Koningsconcert het publiek verleiden en  meenemen naar de verschillende muzikale werelden. 

Koningsdagconcert 2015
Uitzending:    maandag 27 april 2015, 20.25 uur op NPO 2

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*