Kloppend hart van de media

Van creatie en techniek tot de invloed die media hebben op het dagelijks leven van iedere Nederlander. Tijdens het mediafestival de Dutch Media Week (5 tot en met 13 oktober) kunnen bezoekers zich onderdompelen in alle facetten van de media.

Hilversum zet voor de twaalfde keer de deuren wijd open om te laten zien hoe de mediawereld werkt. Bezoekers kunnen tijdens de Open Studio Dagen (zaterdag 12 en zondag 13 oktober) een kijkje nemen in het kloppend hart van de media. En ervaren wat er achter de schermen bij televisie en radio gebeurt. Het festival is dit jaar groter dan eerdere edities. In het openingsweekeinde laten de Hilversumse culturele instellingen zien hoe zij mediatechnieken inzetten. Zo opent GSA vanavond een virtuele kunstgalerie. Een primeur.

Voor de kunstenaars zal het vast wennen zijn. Heb je je ziel en zaligheid gestoken in een schilderij voor een expositie en hangt het er uiteindelijk niet. Althans niet in het echt, wel in de virtuele wereld.

Een primeur voor GSA, de Hilversumse vereniging van kunstenaars. Op het Herenplein, naast het Filmtheater opent vrijdagmiddag in het kader van de Dutch Media Week de allereerste virtuele expositie. Tien kunstenaars onder wie Hilversummers Joke Struik, Hetty Kok, Gerard van Santen en Vincent van der Geest tonen hun werk middels de VR-techniek. Bezoekers zetten een speciale bril op, wandelen de lege expositietent binnen en genieten via de VR-bril van de kunstwerken. Alsof ze daadwerkelijk in de galerie zijn. Niet van echt te onderscheiden.

Marcel Geraeds en Charles Watt van Sololux hebben de VR-expositie gemaakt. ,,Spannend en bijzonder”, zegt Alex van Schaik, de voorzitter van kunstenaarsvereniging GSA. ,,Ruim twee jaar geleden hebben we onze galerie aan de Langestraat moeten sluiten. Hoe nu verder? We zullen naar de bezoekers toe moeten. Maar hoe dan? Ik heb beloofd met iets te komen waar we de toekomst mee in kunnen. De virtuele expositie dus.”

3D
De mogelijkheden zijn volgens Van Schaik eindeloos. ,,Dat is het mooie van deze techniek. Je zet de bril op en ziet een museumzaal met links en rechts en voor je aan de muur de werken. Er kunnen twee mensen tegelijk de tent in. Als je een paar passen loopt kun je naar een andere zaal. We hebben er drie ingericht. Met grafisch werk, schilderijen, beelden en werk van computertechnieken. Een beeld hebben we laten scannen in 3D in samenwerking met de universiteit in Delft. Je kunt er echt helemaal omheen lopen. Tentoonstellingsmaker Saskia van Haaren heeft geholpen om de kunst in te hangen. Ze was heel enthousiast, riep ‘wow wat gebeurt hier’.”

De andere kunstenaars die exposeren in de virtuele galerie zijn Nannita van Veen, Ton Vroman, Manon Velthuizen, Wietse Jellema, Dolf Schifferstein en Anthony Litjes. Een zaal is exclusief voor het werk (computertechniek) van Vincent van der Geest.

GSA-voorzitter Van Schaik droomt al van volgende virtuele exposities. ,,We kunnen ook heel makkelijk werk van andere clubs meenemen. En wat dacht je van exposeren in het buitenland. Je hoeft de werken niet meer echt mee te nemen. Het wordt allemaal een stuk makkelijker.” De exposanten zijn volgens Van Schaik heel enthousiast over de VR-tentoonstelling. ,,Er is voor hun wel één maar. Kunst moet je eigenlijk lijfelijk zien en voelen. Daarom hangt er in de entree altijd een echt werk. Wil je meer zien, dan kan dat virtueel.”

Wethouder Wimar Jaeger opent vrijdag 4 oktober om 16.00 uur de GSA Virtuele Galerie op het Herenplein 5 in Hilversum. Open: vrijdag tot 18.00 uur, zaterdag 5 en zondag 6 oktober van 12 tot 18 uur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*