KINK gaat in beroep tegen noodverlenging van landelijke FM-frequenties en wil opnieuw verdeling van de frequenties

Het besluit van het kabinet om de landelijke FM-frequenties voor de derde keer te verlengen en deze niet, zoals de Telecommunicatiewet voorschrijft, opnieuw te verdelen blokkeert nieuwkomers zoals KINK toegang tot de ether. KINK is een radiostation dat zich richt op liefhebbers van alternatieve pop- en rockmuziek. KINK zendt nu nog landelijk uit via internet en DAB+ waardoor haar bereik onder het groeiende publiek nog beperkt is. KINK heeft een FM-frequentie nodig om haar succesvolle opmars te verzilveren.

FM-frequenties zijn schaars. In de Europese en Nederlandse regels is bepaald dat zij eerlijk en steeds voor een beperkte periode moeten worden verdeeld. Dat laatste is belangrijk om nieuwkomers op de radiomarkt een kans te geven. Het is dus niet de bedoeling dat vergunningen door verlengingen alsmaar in handen blijven van bestaande vergunninghouders. In 2014 waarschuwde de Raad van State nota bene voor dit gevaar toen in het Frequentiebesluit verlengingsmogelijkheden werden opgenomen. KINK is er altijd van uitgegaan dat zij kans maakt op een FM-frequentie, omdat de huidige FM-vergunningen op 31 augustus 2022 aflopen en dus volgens de regels opnieuw moeten worden verdeeld.

Als gevolg van een intensieve lobby van de zittende FM-partijen zijn de Tweede Kamer en het kabinet akkoord gegaan met een verlenging van drie jaar tot 1 september 2025. Het gaat dit keer om een ‘noodverlenging’, die nodig zou zijn om te herstellen van de lage advertentie inkomsten in Coronatijd. De advertentiemarkt voor radio en TV is echter al geruime tijd spectaculair aan het herstellen en KINK vindt het buitenproportioneel om de vergunningen die pas in september 2022 aflopen nu voor drie jaar te verlengen. Hierdoor zouden de FM-vergunningen 22 jaar in handen van dezelfde marktpartijen blijven. KINK beschouwt de voorgestelde noodverlenging dan ook als flagrante marktafscherming van partijen die hun lucratieve vergunningen koste wat het kost willen behouden en handig gebruik hebben gemaakt van de Corona-crisis.

KINK vraagt de bestuursrechter om een streep te halen door de noodverlenging en de staatssecretaris te gebieden de huidige FM-frequenties gewoon opnieuw aan te bieden aan marktpartijen. Hierdoor krijgen KINK en mogelijke andere nieuwkomers een eerlijk kans om hun groeiende publiek te bereiken.

4 Comments

 1. Wat mij betreft, alles opnieuw veilen en geen kavelvoorwaarden. Het is commerciële radio. Wie het meest betaald gaat zijn gang maar.

  De voorwaarden horen bij de NPO thuis.

 2. Nou, dan Kink het wel schudden met een veiling.
  Allemaal hit stations voor 20-49 krijgen we dan.
  Daaag BNR en Sublime achtige zenders.
  En de NPO gaat ook als reactie nog meer hits draaien.

  • Aan de NPO kun je eisen stellen. Radio 2 en 3 weg, dat is gewoon commerciële radio. Op die vrijgekomen plekken kun je dan een alternatief bieden voor commerciële radio. Commerciële radio moet je commerciële radio laten wat mij betreft.

1 Trackback / Pingback

 1. Nieuwe radioveiling landelijke FM-frequenties in september - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*