Kees Baars (Countdown Café): ‘Rock is altijd een ondergeschoven kindje geweest’

Vanaf april 1982 zond Veronica de eerste uitzending van Countdown Café elke vrijdagavond vanuit het etablissement Anna’s Hoeve in Hilversum uit. Countdown Café wist door haar live optredens van internationale artiesten, onder wie Simple Minds, INXS en Joe Jackson, uit te groeien tot een van de populairste programma’s van de Nederlandse radio. Diverse dj’s, waaronder Lex Harding, Annet van Trigt en Alfred Lagarde waren bij het programma betrokken, maar de vaste rots in de branding was altijd Kees Baars.

De toen nog onbekende Ierse band U2 deed in de uitzending een live opname van ’I will follow’ dat vervolgens op single verscheen. Voor U2 werd deze single een hit en ze braken wereldwijd door.

Merknaam
Vorig jaar nam Talpa Radio Veronica over en werd besloten om het doek voor Countdown Café na precies 35 jaar definitief te laten vallen. Kees Baars liet het er niet bij zitten, nam de merknaam Countdown Café over en is sinds begin dit jaar weer via NH Radio te horen op de FM.

In het najaar van 2017 werd bekend dat de uitzendingen Countdown Café bij Radio Veronica gestaakt werden. Ondanks dat Countdown Café en Veronica een lange relatie hadden wilde Talpa de radiozender verjongen. Hoe kijkt u nu terug op die periode?
“Ik heb nooit begrepen waarom een sterk merk als Veronica met een zeer sterke historie nu opeens moest verjongen. Het slaat echt helemaal nergens op en is duidelijk een besluit van iemand die het of niet heeft begrepen, of geen enkele historisch besef heeft. Toen Talpa eind 2016 Erik de Zwart liet vertrekken en de stekker uit Countdown Café trok, was ik erg teleurgesteld en verdrietig. Voor mijn gevoel hadden we Countdown Café in nauwelijks twee jaar tijd weer behoorlijk op de kaart gezet, en nu dit. Ik vond enige tijd troost bij mijn eigen radiostation baarsclassicrock.nl, dat ik sinds 2010 exploiteer, maar ik wilde natuurlijk Countdown Café doorstarten.”

(foto: Kees Baars en Alfred Lagarde)

Sinds begin dit jaar is Countdown Café weer te beluisteren op NH Radio. Hoe bent u daar terechtgekomen?
„Nadat het programma bij Radio Veronica stopte wilde ik graag weer snel doorstarten. Radio 2 was op zich een optie, maar ik vond dat daar iets te veel interne verschuivingen en oorlogjes aan de gang waren. Op het moment dat NH Radio en het online radiostation 40UP iets samen gingen doen, was mijn aandacht getrokken. Ik heb toen aan NH gevraagd of ze interesse hadden in Countdown Café en het antwoord was positief en zeer enthousiast. Ik heb toen het muziekpodium Q-Factory benaderd of ze interesse hadden in een live radioprogramma en dat bleek het geval. Vijf vergaderingen later was de zaak beklonken: opnemen in de Q-Factory, uitzenden op NH Radio.”

Countdown Café is een landelijk programma dat nu bij een regionale zender wordt uitgezonden. Door jullie online radio streams zijn de uitzendingen echter landelijk te beluisteren. Weten de Countdown Café-liefhebbers het programma al goed vinden?
“De eerste uitzending op NH Radio was begin dit jaar. We zijn momenteel nog veel te kort bezig om iets te kunnen zeggen over bereik en luistercijfers.”

Kees Baars, Frans Meier, Ad Bouman en Alfred Lagarde bij Countdown Café.

(Foto: Kees Baars, Frans Meier, Ad Bouman en Alfred Lagarde bij Countdown Café.)

Tegenwoordig zijn er weinig echte rockprogramma’s op de radio. Waarom is er binnen de radiowereld zo weinig interesse in dit genre?
„Rock is altijd een beetje een ondergeschoven kindje geweest, en laten we eerlijk zijn, dat is zeker één van de redenen van het succes van het programma door de jaren heen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*