Kamervragen over regionale omroep Limburg

Naar aanleiding van de brand in Roermond hebben VVD-kamerleden vragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker over de rol van de Limburgse regionale omroep L1 als rampenzender. De VVD vindt dat de informatievoorziening over de brand erg laat op gang kwam en wil weten waarom er bij L1 in de nachtelijke uren geen extra uitzendingen waren.

In zijn weblog beantwoordt Maruice De Heus, hoofd nieuws bij L1, alvast de Kamervragen. Er spreekt bezorgdheid uit over het niet volgen van afgesproken procedures door de hulpdiensten.

Dinsdagavond brak er een grote brand uit bij de jachthaven van Roermond. Daarbij kwam asbest en rook vrij. Het Roermondse kamerlid Karin Straus en haar collega Ton Elias willen weten of VVD-staatssecretaris Sander Dekker de snelheid en kwaliteit van de informatievoorziening via L1 adequaat vindt en welke maatregelen hij zal nemen indien hij niet tevreden is.

“Een regionale zender heeft als taak om ook een calamiteitenzender te zijn. We willen graag weten waarom het niet goed is gegaan” – Karin Straus 

Straus vindt dat hierbij ook gekeken moet worden naar de rol van de hulpdiensten. “We moeten er ook voor zorgen dat de regionale zenders de juiste signalen krijgen vanuit de hulpdiensten, zodat ze hun werk goed kunnen doen.” De hulpdiensten kunnen bij calamiteiten van grote omvang besluiten om de regionale omroep in te zetten als calamiteitenzender.

Maurice de Heus, hoofd nieuws bij L1, geeft in een blog aan dat er geen verzoek is gekomen vanuit de hulpdiensten. “Voor het inzetten van L1 als rampenzender is een formele procedure nodig. We geven onze zender dan als het ware af aan de hulpdiensten. Dat verzoek heeft ons nooit bereikt. Er is ook nooit een contactpersoon aangesteld die ons constant op de hoogte hield van het laatste nieuws. Ook dat is een onderdeel bij de inzet van L1 als calamiteitenzender.”

“Wel waren we natuurlijk vanaf het eerste begin nieuwszender. En in die rol hebben we het nieuws vanaf het begin van de brand op dinsdagavond 22.00 uur consciëntieus gevolgd, met om 23.30 de waarschuwing dat ramen en deuren dicht moesten blijven in verband met asbest. Maar niet omdat we die opdracht kregen als rampenzender,” blogt De Heus.

Meer over de kamervragen op de site 1Limburg

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*