Kamervragen over locatie talkshow Eva Jinek

Het Kamerlid Nicolien van Vroonhoven van de partij Nieuw Sociaal Contract heeft kamervragen gesteld aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar aanleiding van een recent artikel in het AD. In dit artikel wordt melding gemaakt van de verontwaardiging in Hilversum over de beslissing om de talkshow van Eva Jinek vanuit Amsterdam uit te zenden.

Van Vroonhoven vraagt onder andere of het klopt dat de NPO akkoord is gegaan met de wens van AVRO-Tros om de talkshow te verplaatsen naar Amsterdam. Daarnaast wil zij weten hoe deze beslissing zich verhoudt tot de eerdere maatregel uit 2021, waarbij talkshows juist naar Hilversum werden gehaald met het oog op efficiëntie en kostenbesparing.

Volgens de berichten zou de verhuizing naar Amsterdam tot ongeveer 2 miljoen euro aan extra kosten leiden. Deze kosten komen onder andere voort uit het niet langer kunnen delen van faciliteiten zoals licht, geluid, beeld en regie. Van Vroonhoven vraagt de staatssecretaris of hij de vergoelijking van de NPO deelt dat de ‘kwaliteit van het programma opweegt tegen het wegvallen van de kostenvoordelen op het mediapark’. Ook wil zij weten welke specifieke kwaliteitsvoordelen er volgens de NPO aan de locatie in Amsterdam verbonden zijn die het Mediapark niet kan bieden.

Daarnaast vraagt Van Vroonhoven welke mogelijkheden de staatssecretaris ziet om zijn visie op deze beslissing te laten horen en welke rol hij voor zichzelf ziet weggelegd in dit proces. Ten slotte wil zij weten of de staatssecretaris bereid is om de NPO aan te spreken op deze afweging.

De staatssecretaris heeft nog niet gereageerd op de vragen van Van Vroonhoven. De discussie over de verplaatsing van de talkshow van Eva Jinek naar Amsterdam lijkt daarmee voorlopig nog niet ten einde.

18 Comments

 1. Wat maken we ons allemaal weer druk om de uitzendlocatie van een nieuw hoogstwaarschijnlijk inwisselbare talkshow. Dit zou je gewoon overal uit kunnen zenden en dat hoeft niet specifiek Amsterdam te zijn. Neem nou Boulevard wat al sinds de moord op Peter R. de Vries weer uit Hilversum komt met op de achtergrond op een greenscreen geprojecteerde (opgenomen) beelden van het Leidseplein te zien zijn. Waar ze overigens ook eens vanaf moeten stappen want dat is inmiddels totaal niet relevant meer, maar dat terzijde.
  Dit zou je dus ook kunnen toepassen bij die nieuwe talkshow van Jinek als je zo nodig een ‘culturele sfeer’ wilt neerzetten. De kijker zal het worst wezen waar het vandaan komt!

 2. doe gewoon hilversum of pak de goedkoopste grond van nederland en bouw daar nieuwe studio’s. of geef de npo nog 50 miljoen per jaar minder en hernoem het tot at5

 3. Misschien komt er wel geld van de Vereniging vandaan. Maar daar hebben al die “reaguurders hier geen “verstand” van.
  En dan is het geen geld van de belasting maar geld van de leden.

  • Misschien ook niet en dan blijft ’t hoe dan ook broekzak/vestzak. Wat ze met de vereniging betalen, geven ze met de algemene middelen weer extra uit. Het is gewoon veel geld nagenoeg zonder meerwaarde. Maar ik ben niet zo’n rechtse kruidenier die steeds moord en brand schreeuwt dat die hele NPO niet deugt en mag verdwijnen.

 4. Als dit het niveau is van de politiek tegenwoordig dan weet ik niet wat de toekomst gaat brengen. Begint te lijken op Rusland waar Poetin zich ook bemoeit met de omroepen en de journalistiek.

  • Geacht E.Veen: het zijn weer de poppetjes die worden neergezet,om toch een Nieuwe Regering te vormen.Maar buiten: spreekbuis.nl een web-site die aansluit bij wat de ingezonden reaktie’s,inzake hun kennis-overdracht.En dat héél divers van karakter.Welke Minister of Staatssecrataris heeft de kennis van de zeer belangrijke Technologische Kennis overdracht?.In het belang van de BV Nederland.Weten ze ook(bronvermeldings) Waterstofmagazine.nl de web-site die heel kennis weergeeft in de Waterstof-ontwikkelingen! En ook ovmagazine.nl(openbaar vervoer) Via: ALLE THEMA’s DUURZAAMHIED en zap naar: Waterstof: massa is kassa en daarnaast Alstrom Waterstof-treinen ,en neem kennis van mijn exakte bij elkaar gezochte exakte waarheden, en terug naar: Energie pag 2 Onze Energie huishouding moet slimmer: en daarmee kunnen de nieuwe Tweede Kamer Fractie leden,hun kennis verrijken.Voordat er weer de bekende blunders kunnen ontstaan.Zoals uit het verleden:de Fyra trein-blamage die weer terug in Italie door een van de betere Treinen-Bouwers Hofleverencier van de Engelse/Schotse Spoorwegen, en de blamage van de inkoop van de nieuwe Defentie vrachtwagens die later bleek 4 cm te hoog waren,en laat je toch eerst een Demo rijden door heel Nederland,voordat je over miljoenen Euro’s gaat besteden. En de Inwoners van Nederland betalen toch alle verkeerde beslissingen.En dat moet anders,via het nieuwe Regerings-Kabinet.Waar blijven de hoog-opgeleide Technische goed onderlegde Tweede Kamer Fractie Leden?.En dat is van een andere inhoudelijke vraagstelling,dan de nieuwe locatie uit Amsterdam.Liever wedergekeerd naar exakte kennis overdracht,dan blijven hangen uit het het verleden,in de verkeerde besluitvorming.

  • Ziet via: youtube.nl (tik in) De FYRA V 250 trein,10 jaar later,en neem kennis van de hoge-snelheids-trein,vernieud door de Japanse HITACHI en neem verder kennis via web-site: HITACHI.com hun technologische ontwikkelingen etc.

  • Geachte E.Veen: er zijn vragen gesteld van de staats-secretais Wetenschap etc.Inzake de extra kosten van de TV-Show TV praatprgroamma.Maar mevr Bunschoten vond het belangrijk om de mannen van Vandaag Insite Oranje of te branden over hun gigante salaris,maar met dit verschil dat mevr. Jinek zal worden betaald uit de verplichte omroep bijdrage,en opgebracht door alle inwoners van Nederland,en de mannen van Vandaag inside worden uit andere financiele middelen betaald.En die Talk-Show-praattv programma zou ook uit het Gelre Dome uitgezonden kunnen worden.En waarom altijd uit die Grachtengordel Amsterdam?.En waar ze bij de NPO meer overdruk zouden kunnen maken,het belazeren van de klimaat/milieu-aspecten,door die zeer Super-rijken die maling hebben aan het wereld-klimaat/milieu-aspecten.En dat zouden de nieuwe Tweede Kamer Fractie Leden zich ook in kunnen gaan verdiepen.Via: youtube.nl (tik in) Giant luxury Shuttle Service for Superyachts| Mega Transports| Free Documentary.Geeft weer dat vooral de Europese Groene Tuinkabouters: ons Inwoners van Nederland allemaal Elektrische moeten auto rijden.Goed voor de CO2 uitstoot.En dat moet anders,inzake dat voorlopig Elektrotechnisch niet mogelijk is.

   • Even een aanvulling: Alle inwoners van Nederland betalen ook de commerciële omroepen via de kassa van alle supermarkten!
    Dus het argument “van mijn belastingcenten” moet maar eens genuanceerd worden. Maakt u zich ook zo druk als er een reparatie aan een snelweg moet worden gedaan omdat deze versleten is en je er zelf nooit gebruik van maakt? Belastingen worden solidair ingezet.

    • Als je je ergert aan die reclames, dan koop je die producten niet. Daar heb je de vrije keus in. Dat kun je van de NPO-sponsoring niet zeggen. Bovendien is gedwongen solidariteit geen solidariteit. In het Nederlands noemen we dat namelijk afpersing.

     Als je het écht eerlijk wil, dan werk je met een gebruikersheffing, alleen te betalen als je ook daadwerkelijk van de aangeboden dienst gebruikt maakt. Maar misschien wilt u ook wel ‘solidair’ verplicht worden om te betalen voor Netflix, Disney+, Prime, HBO, Videoland, YouTube Premium, Spotify, Deezer, iTunes etc etc etc.

     Maar ik heb zo’n vermoeden dat zó genuanceerd nou ook weer niet de bedoeling was.

  • Mijn vaak ingezonden reactie zoals ik al vaker beaamde.Breng het verouderde Omroep-Bestel onder:met marsmuziek/handgeklap/volksdansen/feestgedruis onder in het Openlucht Museum in Arnhem: met de motivatie een omroep-bestel uit het Steenen-Tijdperk,en daar kunnen de kinderen/kleinkinderen getuigen van zijn.Het past niet meer in de verandering in het luister/kijkgedrag van de nieuwe groep jonge kijkers,die kijken digitaal naar andere mediums etc.Die hebben weinig affiniteit met het verouderde Zuilen-Systen.De Randstad is Nederland met de hoofdzetel in Hilversum.En dat moet anders:investeer in de Reginale Omroepen,die een heel belangrijke provinciale betekenis hebben,in mijn geval Omroep-Gelderland,die gehuisvest is in een armzalige oud schoolgebouw gelegen aan de Rosendaalseweg in Arnhem Oost.Regionale omroepen moeten een andere uitstraling hebben,en ondergebracht met aantoonbare van verre zichtbare Letters,in locatie’s die van verre al zichtbaar zijn.Zoals ik vele Duitse Deelstaat Omroepen kan ontvangen,en van een ander karakter zijn,en van heel veel belang zijn voor de Nieuwsvoorziening uit hun Deelstaat.Als voorbeelden:NDR/WDR/SWR/RBB/MDR/BR/HR HESSEN.EN DAARNAAST IS ER VOORAL DE BINNENDE FACTOREN IN DE NIEUWS-VOORZIENINGEN UIT DE EIGEN PROVINCIE/EN DAARNAAST DE EIGEN STEEKTAAL AANGEVULT,DAN ZIJN WE OOK AF VAN DIE BN’S UIT DE GRACHTENGORDEL,DIE OOK SPRINGEN VAN DE ENE NAAR DE ANDERE OOMROEP,HET GAAT HUN OM HET VERDIEN MODEL.MAAR WAT IS HUN TAAK OM VERBINDELINGEN TE ONDERHOUDEN,EN VIA DE MODERNE WISKUNDE,VIA GOOGLE.NL (TIK IN)VENN DIAGRAM:LOGISCHE GRAFISCHE VOORSTELLINGEN,UIT GEDRUKT IN CIRKELS,EN DAT MOEST IK VROEGER BEDRIJFSMATIG LEREN,OM UIT MECHANISCHE MACHINE’S TE ZIEN EN SAMENSTELLING DE VERBINDINGEN TUSSEN DE ONDERDELEN OPBOUW VOOR DE GOEDE WERKING VAN DE MACHINE’S.EN DIE GEGEVENS IS OOK ZEER BELANGRIJK VOOR DE SAMENWERKINGSVERBANDEN IN DE NIEUWE REGERINGS-FORMATIE.AFZ:EEN SENIOOR DIE BEHOORT TOT DE NIEUWE GENERATIE OUDEREN DIE NOG OVER HEEL VEEL EXAKTE KENNIS BESCHIKKEN.MIJN PROFIEL EEN SENIOOR VAN 80 JAAR.

   • Dan moet er wel bijvertellen dat Duitse deelstaten niet te vergelijken zijn met Nederlandse provincies. Alleen al Noordrein-Westfalen heeft vrijwel net zoveel inwoners als heel Nederland. En Beieren is qua grondgebeid een stuk groter dan NL. Dan is het ook logischer een complete en professionele ‘regionale’ omroep te hebben die niet onderdoet voor wat bij ons een landelijke zender zou zijn.

    • En daarnaast nooit vernomen we gaan voor de kijkcijfers,en al vele jaren geen last van de bekende reclame-blokken,en daarnaast wel al vele jaren,de uitzendingen in de hoogste beeld-technieken,en daarnaast vooral de vele TV uitzendingen,waarvoor je thuis blijft en vooral op de zaterdag-avonden langdurige muziek TV Show uitzendingen,en alles FREE TO AIR te ontvangen via de Astra 1 Satelliet.Vooral 3SAT geeft regelmatig thema 24 uur uitzendingen van video wereld-bekende Bands oa Country/Pop/en muziek die je oren blijven strelen,en vooral de Duitse Schlager muziek,die in Nederland heel veel belangstelling al vele jaren heeft in meer luister en kijkgenot.In Nederland zijn er gewoon teveel aanbod in de vele TV omroepen,voor zo’n postzegel-landje op de wereldkaart.

  • En weten de nieuwe Tweede Kamer Fractie Leden,de ontwikkelingen,inzake de Nieuwe Energie bronnen in ontwikkeling?.Via YouTube.nl ITER in aanbouw in Zuid Frankrijk en SMALL MODULAR KERNFUSIEREAKTORS,KUNNEN GELEVERD WORDEN DOOR GENERAL ELECTRIC EN HITACHI EN BINNEN 5 JAAR GEBOUWD EN WENDELSTEIN 7-X STELLERATOR IN NOORD DUITALAND WERKEN MET HET SAMENSMELTEN VAN WATERSTOF-ATOMEN.EN DAT IS OOK ZEER BELANGRIJKE GEGEVENS.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*