Kamervragen na aanval op PowNed-verslaggever

Kamerlid Wybren van Haga heeft kamervragen ingediend naar aanleiding van een incident waarbij een verslaggever van PowNed werd belaagd tijdens een tegendemonstratie in Arnhem. Van Haga, lid van de Groep Van Haga, richtte zijn vragen aan de minister van Justitie en Veiligheid, uit bezorgdheid over de persvrijheid en de veiligheid van journalisten.

In de kamervragen, ingediend op 30 oktober 2023 uitte Van Haga zijn bezorgdheid over het feit dat de politie niet heeft ingegrepen toen de PowNed verslaggever Reinout Zorgr en zijn cameraman fysiek werden belaagd. Hij vraagt de minister om een gedetailleerd antwoord op de kwestie en dringt aan op verdere actie om de gewelddadige demonstranten op te sporen en te berechten.

Van Haga benadrukte het belang van persvrijheid en de noodzaak om deze te verdedigen. Hij stelde voor om ervoor te zorgen dat demonstranten herkenbaar zijn, zodat zij bij overtreding van de wet sneller kunnen worden opgespoord. Hij vraagt om een gedetailleerd plan van de minister over hoe de persvrijheid beschermd zal worden, waarbij niet de verslaggevers, maar de daders van geweld worden aangepakt.

Het incident vond plaats op 29 oktober 2023, toen een verslaggever van PowNed en zijn cameraman werden belaagd door personen geassocieerd met Antifa tijdens een tegendemonstratie in Arnhem, zoals gerapporteerd door Skoften.

De aanval op de journalist heeft geleid tot een bredere discussie over persvrijheid en de veiligheid van verslaggevers in het veld, vooral⬤

3 Comments

    • Idem.

      Maar toch bekruipt me de vraag, of hij deze kamervragen 3 jaar terug ook gesteld zou hebben als het ging om NOS of RTL verslaggevers bij een partijtje “koffie drinken” in corona tijd.

      • Kun je die momenten tijdens dat ”koffie drinken in corona tijd” aanwijzen. Waren een soort picknick bijeenkomsten tot de ME ingreep. Dus waar zag je dat geweld? Wel zag ik toen hoe een POWNED reporter in elkaar werd gemept door een ME’er en hoe Arnold Karskens – ondanks zijn perskaart – werd gearresteerd.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*