Kamermeerderheid wil strengere eisen nieuwskavel

VVD, D66, CDA pleiten voor een hoger verplicht percentage nieuws en informatie voor de FM-frequentie die bestemd is voor een nieuwszender. Dat blijkt uit Kamervragen over de definitieve veilingvoorwaarden die afgelopen donderdag naar de Kamer is gestuurd. 

BNR Nieuwsradio had eerder al gepleit voor een hoger aandeel nieuws, in de oorspronkelijke plannen staat dat slechts 50 procent nieuws en informatie voldoende is. Daardoor zou een echte nieuwszender mogelijk verdwijnen, omdat de helft van de tijd muziek gedraaid kan worden. Een Kamermeerderheid wil dat nu voorkomen. 

Zo wil het CDA de ‘unieke waarde van een echte nieuwszender behouden’ en denkt aan een verplicht percentage van 75 of 90 procent. 

Ook de VVD benadrukt het doel van de clausuleringen, namelijk het bevorderen van de diversiteit van het radiolandschap. 

BNR Hoofdredacteur Marc Adriani is blij met de mogelijke ophoging van het percentage: ‘Het is belangrijk dat er in Nederland een commerciële nieuwszender blijft. Het is een alternatief voor NPO Radio 1, een extra keuze is goed voor de luisteraars en ook voor de Nederlandse journalistiek.’

3 Comments

  1. Mediahuis Nederland wil ook bieden op dit nieuwskavel. Zij hebben net iets meer budget dan BNR (FD Mediagroep). Gaat lastig worden voor BNR al vind ik ook wel dat ze wel heel veel podcastsherhalingen op de FM slingeren. Tja nieuwsradio-maken is duur. Een praatje-plaatje met 1 dj is natuurlijk een stuk makkelijker en trekt veelal meer mensen. Kijk naar Radio 1: veel programma’s hebben 2 presentatoren en 6 redactiemensen. Geen wonder dat daar 40 miljoen heengaat. Da’s bijna niet commercieel te krijgen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*