Journalistiek theater rond Pieter Omtzigt

[BLOG] De samenleving draait op leugens. In de reclame word je bedonderd met ‘goed leven’-keurmerken die je laten geloven dat je bijdraagt aan behoud van de planeet terwijl we hem uitputten. Liegen lijkt de basis van ons politieke systeem. Verhullend taalgebruik hoort tot het wezen van het bestaan.

In de journalistiek vermomt de leugen zich weer in een andere gedaante. Pieter Omtzigt (foto: Wikipedia) legt een bom onder het CDA met een 76 pagina’s tellende klaagzang over de vernietigende interne partijcultuur. Het rapport is ‘uitgelekt’, zeggen de media.

Laten we ophouden met dit journalistieke theater. Het rapport is gewoon toegestuurd met de bedoeling om de opiniëring te beïnvloeden. Uitgelekt is de nieuwe camouflerende term voor ‘gepubliceerd’ met het kennelijke oogmerk politiek te bedrijven zonder dat degene die voor publicatie verantwoordelijk is daarvan de gevolgen draagt. Wel effectief, maar niet fraai.

Het rapport van Pieter Omtzigt oogt als een adequate wraakactie van een man die zich in en in vernederd voelt door een systeem waarin liegen en bedriegen tot norm is verheven. Hopelijk werkt zijn actie louterend, hij kan ook tot zelfvernietiging leiden.

Ton Verlind is Nederlands journalist, voormalig verslaggever, presentator, eindredacteur van Brandpunt, hoofd informatieve programma’s en mediadirecteur.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*