Jos Bergenhenegouwen overleden

Jos Bergenhenegouwen is overleden. Dat meldt TV maker Bert van der Veer op zijn Facebook. Jos zou gestorven zijn aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Jos Bergenhenegouwen begon zijn carrière als programmamaker bij de Veronica Omroep Organisatie (op dat moment de kleinste omroep van Nederland), nadat hij in 1981 zijn studie aan de Nederlandse Film- en Televisie Academie met goed gevolg had afgerond. Bij Veronica was hij niet alleen eindredacteur en producent van diverse televisieprogramma’s, maar werkte hij ook voor de radio-afdeling. Al vrij snel na zijn indiensttreding werd Bergenhenegouwen tevens de zenderstem van Veronica radio en televisie. In die hoedanigheid sprak hij duizenden promo’s en programma’s in.

Bij Veronica was Bergenhenegouwen in verschillende rollen onder meer betrokken bij programma’s als Veronica Film, Countdown, De Heilige Koe, Veronica Sport, Nederland Muziekland, Veronica’s Strandrace, Veronica’s Meimaand Filmmaand, de Pin-Up Club, Tineke, Verona, het Voetbalgala en het IJsgala. Wat radio betreft werkte hij in diverse functies onder andere mee aan de Top 40, Veronica’s Popjournaal, Veronica Nieuwsradio, Trend, Mono en Radio Romantica.

In augustus 1989 verliet Bergenhenegouwen de Veronica Omroep Organisatie (inmiddels uitgegroeid tot de grootste omroep van Nederland met een dubbele A-status) om over te stappen naar RTL-Véronique, dat al snel zou worden omgedoopt tot RTL 4. Ook daar werd Bergenhenegouwen weer eindredacteur en producent van diverse programma’s en werd hij tevens de zenderstem. In 1991 trad hij toe tot het programma management van RTL 4 en werd hij verantwoordelijk voor research & development. In 1994 werd hij Program Director RTL 4 en RTL 5.

Bij RTL was Bergenhenegouwen in meerdere functies bij vele programma’s betrokken, waaronder: Bios, Club Vérotique, De Week van Willibrord, Lief & Leed, Fortuinlijke Vrouwen, Ga Toch Fietsen, Ja, Ik Wil Een Miljonair, Je Echte Leeftijd, Monte Carlo, Niet Te Geloven, Gaan Met Die Banaan, De Postcode Loterij, Peter Jan Rens Late Night en Knallende Kurken. Als zenderstem sprak hij voor RTL 4 tienduizenden promo’s en programma’s in.

In 2000 vestigde Bergenhenegouwen zich als zelfstandig media-adviseur en free-lance voice-over, waardoor hij ook voor andere partijen aan de slag kon. Hij was onder meer de voice-over van langlopende dagelijkse televisieprogramma’s als Big Brother, De Gouden Kooi, Achter Gesloten Deuren, Utopia I en Utopia II, en Een Jaar van je Leven. Bergenhenegouwen was tevens de stem van talloze andere tv-programma’s, zoals De Achmea Kennisquiz, De Zwakste Schakel, De Nacht van Fortuyn en van vele commercials en bedrijfsfilms. Ook was hij de eerste zenderstem van de televisiezender 24Kitchen en hij was tevens 18 jaar de zenderstem van de radiozender Arrow Classic Rock. Ook was hij de stem van de populaire animatieserie Seabert.

Prijs:

 • In 1999 werd Jos Bergenhenegouwen onderscheiden met een Marconi Award voor de beste stem.

Een toepasselijke audiofile van de voorpagina van zijn website, De Ballade van de Dood:


Van Jos bestaan er digitaal geen foto’s zover wij bij Spreekbuis weten. Hij hield ‘het gezicht achter de stem’ verborgen.

32 Comments

 1. Absoluut de beste stem die Nederland gekend heeft, ná Alfred Lagarde nu ook deze super voice over niet meer onder ons helaas. Onderdeel van het succes van Big Brother, RTL4, Utopia, Veronica, noemmaarop. Rust zacht Jos, bedankt voor alles!

  • Ik schrik hiervan, lees het nu pas.

   Zowel Lagarde als Bergenhenegouwen in de jaren tachtig bij Veronica mee opgegroeid……Weer een markante stem van ons heengegaan.

 2. Ik heb begrepen dat zijn laatste project Een Jaar van je Leven van SBS 6 was, daar hoorde ik hem wel eens voorbij komen. Deze Real Life Soap werd enkele weken geleden door een andere stem overgenomen waarvan de naam mij niet bekend is. Eeuwig zonde, na Lagarde de beste stem van Nederland. RIP.

 3. Intens treurig, immens onverwacht en net als het mysterie rondom zijn persoon; ineens was het afgelopen. Doodzonde.

 4. Bijna niet te geloven! Sterkte voor de mensen die hij achter laat. En Jos was zonder twijfel 1 van de beste voice overs die we ooit hebben gehoord. Warm en betrouwbaar, dat waren 2 belangrijke ‘kenmerken’ van zijn stem) geluid

 5. Ik ben blij dat ik ergens een bericht als dit vind over Jos.
  Ik hoorde het zojuist bij Boulevard, als kort media nieuwtje. Ongelofelijk ergens. In mijn gedachten is Jos een icoon. Jos is voor mij dé stem, die voice-over tot kunst heeft verheven. Het cynisme en knipoog naar hetgeen te zien was tijdens zijn voice, wordt overtreffend gebezigd door bijvoorbeeld Frank Lammers in Massa is Kassa. Jos zette daarin de toon, en gaf het programma of de zender de warmte en het thuiskomen-gevoel, dat je wilt hebben als je ernaar kijkt en luistert.
  Hij verdient wat mij betreft een groots afscheid, ik zal hem in elk geval nooit vergeten, rust zacht.

 6. Er zijn stemmen die je nooit vergeet,
  die van Jos is er één van.
  Alfred Lagarde, Jan van Veen, Donald de Marcas, Coen Serré.

 7. Weer een goede stem maar vooral een mooi mens is heen gegaan. Alfred Lagarde, Arend Langeberg en een goede, ook helaas te vroeg overleden vriend uit Deventer Arjan Grolleman.
  Jos was een fijne man om mee te werken in omroep land en een man die met je mee dacht en ook altijd toch je tekst wist te veranderen dat het wat beter over kwam.hij heeft, toen ik voor mij zelf ben begonnen, veel voor mijn bedrijf betekend.
  Nabestaande sterkte met dit grote verlies. Een man die voor het publiek vaak niet zichtbaar was maar zeker altijd fijn in het gehoor lag. 😞🥲

 8. Op het Radioforum was er recent nog een discussie om Jos als vervanger van Tim Klijn te nemen bij Radio Veronica. RIP.

  • Vreselijk om te horen, één van de beste stemmen van Nederland. Scheen ook een zeer bescheiden man te zijn.
   Hij was inderdaad goed in zichzelf verbergen, dat is voor zover ik weet verder geen andere bekende stem zó goed gelukt. Toch is er een verborgen video op zijn eigen Youtubekanaal te vinden waarin een foto van iemand langs komt, waarschijnlijk een oude foto van hemzelf:
   https://m.youtube.com/watch?v=g3orRCy3_MM

   Rust zacht.

 9. Zal vast ook les van Jan Roelands gekregen hebben, een wereldberoemde stem in Nederland die les gaf op de filmacademie.

 10. Jos, ook ik moest direct denken aan Veronica, Veronique en RTL4. Ik moest heel lang wennen toen Jos geen stem meer van RTL4 was. Met ‘Een jaar van je leven’, de leader en de stem van Jos kreeg ik altijd een warm jaren ‘90 gevoel, ook al heb ik niets met real-life soaps en reality-tv.

  Rust zacht Jos, bedankt!

 11. Er staat een erg mooi eerbetoon online: Bas van Teylingen heeft een aflevering van zijn podcast over (radio)vormgeving In Vorm, aan Jos gewijd. Met herinneringen van mensen die er toe doen in dit geval en veel mooie fragmenten van Jos.

1 Trackback / Pingback

 1. Jos Bergenhenegouwen overleden – dxradio.de

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*