Joods Museum & Airborne brengen verhalende podcast uitVandaag wordt vanuit het Joods Museum de eerste aflevering uitgebracht van ‘De man met de rammelaars’. Deze verhalende podcast sluit aan bij de tentoonstelling ‘Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars!’ en is ontwikkeld door audio agency Airborne. 

In ‘De man met de rammelaars’ gaat podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek naar het verhaal achter een curieuze collectie van bijna duizend rammelaars. De man die deze objecten samenbracht is Heinz Keijser. Wat dreef hem om een deel van zijn leven hieraan te wijden? Op zoek naar antwoorden ontvouwt zich het wonderlijke levensverhaal van Keijser. Dat begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland, in een huis dat tot aan het plafond is gevuld met rammelaars. 

Onderscheidende productie
De podcast sluit aan bij de tentoonstelling rondom Heinz Keijser en zijn curieuze collectie. Juist omdat het levensverhaal van Keijser de verzameling met rammelaars zoveel extra lading geeft, heeft het Joods Museum ervoor gekozen om tegelijkertijd een podcast uit te brengen. 

“Met het beluisteren van de podcast krijgt een bezoek aan het museum een extra dimensie,” 
zegt Kiki Stoffels, Manager Publiek bij het Joods Cultureel Kwartier, waar het museum deel van uit maakt. “Al hebben we uitdrukkelijk gekozen voor een aanpak waarbij de podcast ook los van de tentoonstelling te beluisteren is. Daarom is er veel energie gestoken in het maken van een onderscheidende productie, met een doordachte verhaalstructuur, soundtrack en sounddesign.” 

Leopold Witte vertolkt stem Heinz Keijser
De basis voor de podcast vormde de research van conservatoren Mirjam Knotter en Lisa de Goffau, beiden van het Joods Museum. Marvin Jacobs van audio agency Airborne vertaalde dat naar een concept voor een podcast, waarna Lotte van Gaalen de 4-delige reeks inhoudelijk invulling gaf. Reportages en interviews wisselen elkaar af met delen uit een autobiografisch document dat Keijser ooit schreef. Acteur Leopold Witte, bekend van onder meer ‘Gooische Vrouwen’, vertolkt in deze delen de stem van Keijser. De cover-art werd ontworpen door Jaap Biemans (Volkskrant Magazine/Coverjunkie). 

De eerste aflevering van ‘De man met de rammelaars’ is vanaf 6 december 2021 te beluisteren via alle reguliere podcastplatformen. Nieuwe afleveringen verschijnen 2-wekelijks op maandag. De tentoonstelling ‘Rammelaars! Rammelaars! Rammelaars!’ rondom Heinz Keijser en zijn curieuze collectie is van 17 december 2021 tot 6 juni 2022 in het Joods Museum te zien.

Luister ‘De man met de rammelaars’ op Spotify.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*