‘Jongerenprobleem ook een issue bij commerciële omroepen’

Nederland vergrijst in rap tempo, maar de gemiddelde tv-kijker lijkt nog sneller te vergrijzen. Dit komt vooral omdat “millennial’s” massaal de beeldbuis op zwart laten staan en hun ogen richten op online content.  

In het NRC geeft leading lady NPO Shula Rijxman aan dat het allemaal wel meevalt. Rijxman: ‘Er kijken juist steeds meer mensen steeds vaker. Nieuw is dat ze zelf hun moment en hun apparaat kiezen en selecteren uit een eindeloos aanbod. Het is de bevrijding van de kijker uit bindende uitzendschema’s. We kijken dus meer tv, maar op een andere manier. En we noemen het ‘online video’.”

Momenteel wordt er nog steeds zo’n miljard euro aan radio en tv-advertentie inkomsten opgehaald. De huidige online inkomsten zijn niet alleen bij de STER, maar ook bij de commerciëlen nog beperkt. De meest interessante doelgroep voor adverteerders van 35 jaar en jonger consumeren steeds meer online video content van Youtube en Netflix en slaan het reguliere tv kijken en radio beluisteren steeds meer over. Dit jongerenprobleem lijkt alleen aan de publieke omroep te plakken, maar is uiteindelijk ook een issue voor RTL en SBS. De commerciëlen zijn echter minder gebonden aan wetten en regels en kunnen zich vrijer op het online speelveld begeven. Vooral RTL Nederland heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in online activiteiten.

Commerciële zenders hoeven zich vooral bezig te houden met het draagvlak bij adverteerders (en daardoor kijkcijfers). Bij de publieke omroep gaat het naast kijkcijfers ook nog om breed draagvlak bij het brede publiek, waar steeds strikter wordt gekeken naar informatie, cultuur, educatie,

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*