Jongeren verleggen focus naar online media platforms

Een significante trend in mediagebruik die al enkele jaren aan de gang is, heeft zich ook in 2022 voortgezet, blijkt uit het nieuwe rapport van de Mediamonitor 2023. Deze trend betreft de verschuiving van jongeren van traditionele media naar online platforms van grote internationale spelers.

De verschuiving
Volgens het rapport gebruiken jongeren media voornamelijk online, waarbij platforms zoals YouTube, Netflix, en sociale media giganten zoals Instagram en TikTok steeds meer de voorkeur genieten boven traditionele media zoals televisie, radio, en papieren kranten. Deze verschuiving weerspiegelt een veranderend landschap waarin digitale technologie en internetconnectiviteit een centrale rol spelen in het dagelijks leven.

Oorzaken van de trend
Deskundigen wijzen op verschillende factoren die bijdragen aan deze trend. De toegankelijkheid en directheid van online content, de mogelijkheid tot interactie en personalisatie, en het groeiende aanbod van kwalitatieve online content zijn slechts enkele van de redenen waarom jongeren zich steeds meer naar digitale platforms wenden. Bovendien bieden online platforms content die vaak meer aansluit bij de persoonlijke interesses en wereldbeelden van jongeren, iets wat traditionele media moeilijker kunnen bieden.

Gevolgen voor traditionele media
Deze trend heeft aanzienlijke gevolgen voor traditionele mediabedrijven. Velen zien een gestage daling in hun traditionele kijkers- en lezerspubliek, en worden gedwongen hun strategieën te heroverwegen en meer digitale en online content aan te bieden. Dit betekent niet alleen een verandering in het type content dat ze produceren, maar ook in de manier waarop ze met hun publiek communiceren.

Het rapport van de Mediamonitor 2023 benadrukt dat deze trend naar verwachting zal aanhouden, waarbij jongeren de drijvende kracht blijven in de evolutie van mediaconsumptie. Mediabedrijven en adverteerders zullen moeten blijven innoveren en zich aanpassen aan deze veranderende markt om relevant te blijven.

De verschuiving naar online platforms is meer dan een tijdelijke trend; het is een fundamentele verandering in de manier waarop de nieuwe generaties informatie consumeren en zich met de wereld om hen heen verbinden. Het aanpassingsvermogen van mediabedrijven aan deze nieuwe realiteit zal cruciaal zijn voor hun voortbestaan en succes in de komende jaren.


4 Comments

  1. vroeger zat je op je eigen slaapkamer met je eigen radio en heel soms met een eigen tv. later achter de computer / laptop. je ging als jongere immers niet bij je ouders zitten. nu hebben ze een mobiel, ofwel een radio, tv, webbrowser en spelcomputer in 1.

    niet veel veranderd dus

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*