Jeugddocumentaire George Maduro op NTR

George Maduro – een ‘gewone’ held is een spannende en onderhoudende korte jeugddocumentaire van Robbert-Jan Vos (Memphis Film & Television) over het heldhaftige leven van een Curaçaose jongen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Verteller Steven Hooi neemt je mee in het bijzondere verhaal van George Maduro, de naamgever van Madurodam, de beroemde Nederlandse miniatuurstad in Den Haag.

Als hij tien jaar is, reist George Maduro van zijn geboorteland Curaçao naar Nederland om daar te studeren. Helemaal alleen, zonder zijn ouders. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, sluit hij zich als Joodse jongeman aan bij het Nederlandse leger. Maduro krijgt faam als hij Villa Dorrepaal in Den Haag uit handen van de Nazi’s bevrijdt; met maar vijftien soldaten en nauwelijks geweren.

Na de capitulatie gaat George in het verzet. Ondanks alle weerstand en herhaaldelijke arrestaties, blijft George in Nederland. Als dat echt niet meer kan, besluit hij via Frankrijk naar Engeland te vluchten. Op de Belgisch-Franse grens gaat het mis. George wordt verraden en belandt weer in het gevang. Ditmaal komt hij niet meer vrij.

Op achtentwintigjarige leeftijd sterft Maduro in het concentratiekamp Dachau, enkele maanden vóór de bevrijding. Zijn ouders zijn ontroostbaar en betalen de bouw van Madurodam ter nagedachtenis aan hun zoon. In 2016 zou George Maduro 100 jaar zijn geworden. Deze spannende korte jeugdfilm vertelt zijn verhaal aan de hand van verhalen, interviews en unieke archiefbeelden.

100e geboortejaar George Maduro
De film ging in het kader van het 100ste geboortejaar van George Maduro op 24 augustus 2016 in première bij de door Stichting de Cultuur Kameleon georganiseerde tentoonstelling George Maduro, verzetsheld van Curaçao in de Biblioteka Nashonal Kòrsou. Ook werd door stichting Eureducation een stripboek over George Maduro gepubliceerd. De tentoonstelling reisde nog door naar Aruba en Bonaire. Voor meer informatie over tentoonstelling en stripboek zie: www.georgemaduro.com. Op 15 juli 2016 werd een door Jikke van Loon ontworpen monument van George Maduro geschonken aan de Gemeente Den Haag. De jaarlijkse dodenherdenking voor kinderen bij dit monument wordt ook dit jaar weer gehouden. Vast onderdeel is het ingraveren van een kindernaam in het monument. De kindernamen lichten in goud op. In de komende jaren zal het monument door dit goudritueel steeds meer gaan stralen.

CREDITS
regie
Robbert-Jan Vos scenario Bas Brinkman interviews Sherman De Jesus camera Deen van der Zaken geluid Wouter Veldhuis montage Sander Kuipers animatie Ralf Hekkenberg grading Laurent Fluttert muziek Daniël de Booij piano uitvoering Randal Corsen poster & titelontwerp Klaas Lageveen productie Mathijs Jorritsma eindredactie Saskia Luckmann-Meijer producenten Cécile van Eijk, Sherman De Jesus.

Uitzending: zondag 30 april 2017, 14.45 uur, NPO Zapp (NPO 3)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*