Jeroen Rietbergen niet vervolgd rond Voice-zedenzaak

Muzikant Jeroen Rietbergen wordt toch niet vervolgd in de zedenzaak rondom tv-programma The Voice of Holland, meldt het Openbaar Ministerie

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd dat Jeroen Rietbergen, de voormalige bandleider van The Voice of Holland, niet vervolgd zal worden in de zedenzaak waarin hij was verwikkeld. Rietbergen werd beschuldigd van strafbare feiten zoals dwang, aanranding en verkrachting.

In januari 2022 kwamen de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen Rietbergen aan het licht. Na deze onthullingen gaf Rietbergen de beschuldigingen toe en trad terug als bandleider van The Voice of Holland. Het OM besloot in maart 2023 om hem te vervolgen, maar heeft nu geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is om een strafzaak te rechtvaardigen.

8 Comments

 1. Door de Mol familie afgekocht? Jammer voor vieze Jeroentje want deze bijnaam blijft hem de rest van zijn leven achtervolgen.

 2. Huh? Geen bewijs? Het bewijs staat vervolgens in hetzelfde artikel:
  ¨Na deze onthullingen gaf Rietbergen de beschuldigingen toe¨

  Vreemde gang van zaken bij het OM.

  Kun je voorstellen dat je jezelf aangeeft als verkrachter, zegt het OM: ¨ja meneer, u en het slachtoffer kunnen wel zeggen dat u het slachtoffer hebt verkracht, maar wij kunnen geen bewijs vinden¨….

 3. Uit een NOS artikel hierover: “Het is een heel groot goed dat we in Nederland iemand niet veroordelen als er onvoldoende bewijs voor is. De wet is wat dat betreft glashelder: als één persoon belastend verklaart over een ander, terwijl die ander dat ontkent en er is geen ander bewijs, dan moet een rechter vrijspreken. Dat kan heftig zijn voor een aangever die dan denkt: ik word niet geloofd. Maar er is gewoon niet genoeg bewijs om tot een veroordeling te komen.”

  Rietbergen ontkent niet dat er seksuele handelingen hebben plaatsgevonden, maar hij ontkent dat er sprake was van dwang. En seks zonder dwang, daar kun je maatschappelijk en moreel van alles van vinden, maar als beide partijen volwassen zijn is het tot 1 juli niet strafbaar. Dan gaat de nieuwe wet in, waarbij dwang niet langer een vereiste is voor een veroordeling voor verkrachting of aanranding.

  Als je niet wettig en overtuigend kunt bewijzen dat er iets is gebeurd wat volgens het wetboek van strafrecht niet mag, kan de rechter niet anders dan vrijspreken. In zo’n geval zal het OM seponeren, wat voor alle partijen verlies betekent: voor het vermeende slachtoffer omdat er geen veroordeling (en dus erkenning van het aangedane leed) volgt, voor de vermeende dader omdat hem/haar de kans op vrijspraak wordt ontnomen, voor justitie omdat er geen recht wordt gedaan en voor de maatschappij omdat slachtoffers nog meer zullen aarzelen voor ze met hun verhaal naar voren durven komen en daders gesterkt worden in hun idee dat ze er mee weg kunnen komen.

 4. Als de ratten van het OM iemand (een man) niet vervolgen voor aanranding of verkrachting kun je er van uit gaan dat zij geen redelijke kans zien om iemand te slachtofferen. Ook niet als ze hiervoor een deal met een rechter moeten maken. En aangezien het OM en de rechterlijke macht voor meer dan 70 % bevolkt wordt door vrouwen zegt dit meer dan genoeg.

 5. Als je niet vervolgd wordt ben je per definitie onschuldig. Ook al wil de redactie van deze site alleen maar berichten plaatsen die het tegendeel beweren.

 6. Als je wel vervolgd wordt ben je per definitie ook onschuldig maar zeer waarschijnlijk het slachtoffer van het OM

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*