Je podcast op afstand opnemen, corona proof én efficiënt #ADV

[ADVERTORIAL] Ook zó genoeg van crappy geluid en gedoe via internet? Het kan echt anders: ik neem je podcast online op in tópkwaliteit. Met professionele stabiele verbindingen en een logistiek waar je vrijwel geen omkijken naar hebt!

Aangenaam, Wim Brons
Professioneel radioman sinds 30 jaar, podcaster sinds 5 jaar. Ik studeerde bedrijfskunde in Groningen, maar maakte in 1992 van de radio definitief mijn beroep.

In maart en april heb ik dé werkwijze met dé workflow en logistiek ontwikkeld om je podcast perfect online op te kunnen nemen. Met tot 4 sprekers/hosts/gasten tegelijkertijd op verschillende locaties, ook telefonisch. Jij de inhoud, ik de techniek en de support.

Absoluut hassle-free werken is key
In dit remote podcasting concept is alles gericht op het volledig technisch ontzorgen van de makers, de redactie, de host(s) en de gast(en). Bovendien moet de conversatie voor iedereen, hoewel op afstand, zo natuurlijk mogelijk aanvoelen. Daarom is het geluid óók tijdens de opname van uitzendkwaliteit én ultra low latency. Ik maak voor de verbindingen op internet gebruik van de Opus codec, dé broadcast ip standaard uit de professionele radiowereld. Zo geeft de geluidskwaliteit al het gevoel dat je echt bij elkaar aan tafel zit.

Bij behoefte aan video om elkaar te kunnen zien tijdens opname is mijn ervaring dat een separate FaceTime verbinding (of een andere consumer standaard) op bijvoorbeeld smartphone prima voldoet.

Goed geluid is echt van het grootste belang
Luisteraars verwachten van een serieuze afzender geluidskwaliteit zoals ze dat gewend zijn van hun vertrouwde radiostations, óók bij een online (remote) podcast. Rustig en goed geluid draagt meer dan een klein beetje bij aan je geloofwaardigheid, je onderscheidt je juist in deze tijd van al die beroerde video-conferencing audio en het is ook gewoon veel prettiger luisteren.

Aangenaam geluid betekent dat de kans op een goede retentie (percentage dat je podcast uitluistert) vele malen groter wordt. Dun en digitaal knetterend, hol klinkend happerend geluid, doet mensen écht afhaken. Hoe goed of relevant ook de inhoud.

Luister naar onderstaande podcast, die werd remote opgenomen volgens het hier beschreven procedé. Je hoort vrijwel geen verschil met een normaal opgenomen aflevering.

Geen laptop of PC nodig
Indien problemen te verwachten zijn bij de instellingen en aansluitingen bij de PC of laptop van de deelnemer stuur ik met de audioset een hardware codec mee. Het geheel wordt dan werkelijk ‘plug & play’, de stekker in het stopcontact en de netwerkstekker in de router: klaar!

Vanzelfsprekend lever ik ook het benodigde aantal meters netwerk kabel en mocht het netwerk nog een probleem vormen dan kunnen we óók nog draadloos werken via het betrouwbare en stabiele 4G netwerk.

Gewoon bellen in een programma kan ook. Wil je een podcast opnemen met bijvoorbeeld twee hosts en twee gasten aan de telefoon? Geen probleem!

De juiste basis
‘Garbage in, garbage out’… en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom stuur ik een koffertje met een setje professionele apparatuur naar elke spreker/deelnemer: een degelijke geluidsinterface, bekabeling, koptelefoon, statief en een microfoon die ook buiten studio condities presteert. Dát, een aantal akoestische aanwijzingen én de welluidende stemmen van de deelnemers borgen goede audiobronnen.

Nabewerking en support voor productie
Ik lever je files ongemonteerd, maar wél gebalanceerd gemixed en geprocessed aan. Dat betekent dat je een file broadcast kwaliteit audio thuis krijgt, die je zelf nog verder kan uitmonteren. In overleg kunnen we natuurlijk andere afspraken maken: van onbewerkt multitrack aanleveren tot en met masteren en publiceren van de complete podcast.

Daarnaast produceer ik, indien gewenst, social media trailers als deze (audio ook remote opgenomen):

De logistiek is onder controle
Natuurlijk is er organisatie en coördinatie nodig in deze werkwijze. Ik heb dat met nul romslomp voor de deelnemers georganiseerd. De koffertjes worden verzonden en geretourneerd in meegeleverde (biologisch afbreekbare) verzendzakken met insteekhoezen voor adressering en verzenddocumentatie. Indien gewenst kunnen de setjes ook afgehaald worden bij de gasten en hosts.

De service is beschikbaar vanaf € 195,- ex. BTW per eerste opname.
Kijk voor meer informatie op Remotepodcast.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*